Denník N

Jadrový premiér a jeho medzinárodné úspechy

Jadro sem, jadro tam. Ficova „jadrová politika“ mu včera vystavila medzinárodný účet. Povedala mu, že je irelevantné, čo kde a ako hovorí, ak jeho slová nezodpovedajú skutkom a skutočnosti.

Krajina, ktorú núkal svetovým kapacitám, im nie je dosť dobrá na to, aby s ňou zviazali svoj profesionálny a osobný život. Takto sa vystavuje reálne vysvedčenie. A je to veľmi smutná vizitka.

Európska lieková agentúra (EMA) nebude sídliť na Slovensku, tak ako naša vláda dúfala. Agentúra mohla prísť so svojimi 900 špičkovými odborníkmi, prácu by dala ďalším špecialistom v laboratóriách, farmafirmách, cenné by boli obchodné kontrakty, odborné kontakty aj vedecká spolupráca s univerzitami.

No ak by sa agentúra presídlila na Slovensko, minimálne tri štvrtiny zamestnancov sa odmietlo za prácou presťahovať. Išlo o samotné vedecké tímy aj o ich rodiny. Prím hrali životné a pracovné podmienky, atraktivita krajiny, doprava, školstvo, ale aj dodržiavanie ľudských práv.
Zamestnanci si ťažkali nad kvalitou škôl, do ktorých by mali umiestniť svoje deti. Ich jazykové znalosti by u nás nemohli rozvíjať tak, ako doposiaľ. Kvalitné školy tu chýbajú. A vzdelanie je pre vzdelaných rodičov dôležité.
Slovensku tiež vyčítali, že nechráni práva LGBT párov. Zamestnanci podpísali petíciu, v ktorej vyjavili svoje obavy z toho, že krajina, nebude uznávať ich práva alebo práva ich partnerov. V agentúre pracuje 70 LGBT zamestnancov a list podpísalo 250 zamestnancov.

Slovensko je v najjadrovatejšom jadre Európskej únie. Sme v Schengenskom priestore aj v eurozóne. No napriek tomu nie sme dosť dobrí na to, aby sme hostili tisícku svetových odborníkov.
Lebo sú zvyknutí zo svojich domovských krajín na to, že keď dajú dieťa do školy, môžu sa spoľahnúť na to, že v nej dostane dobré vzdelanie.
Že autá, autobusy, vlaky a lietadlá ich bez meškania dopravia kamkoľvek potrebujú.
Že ich pracovné podmienky nebudú upravovať stovky zákonných a podzákonných noriem, ktoré si vzájomne odporujú a odporujú zdravému rozumu.
Že ľudské práva si nemusia obhajovať v trápnych súbojoch s orgánmi štátu, ktorý je falošným signatárom medzinárodných dohovorov.

Do jadra sa vstupuje činmi, nie hustými rečami. Svetové kapacity sa nenechajú obalamutiť tlačovkami o sociálnych balíčkoch a kontinuálnom raste.  Pretože ak tu chcú žiť, zaujíma ich kvalita života. A tá sa zjavne nedá porovnať s vyspelou Európou v tých najzákladnejších parametroch.

Sme poslednou zo štyroch krajín EÚ, kde nesídli žiadna veľká európska agentúra.
Ruku na srdce – čudujete sa im, že si pre svoju prácu vybrali Amsterdam a nie Bratislavu?

Teraz najčítanejšie

Natália Blahová

"Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok." (Ján Kollár - Slávy dcera)