Denník N

Farár Kuffa: známy konšpirátor

Už sa radšej nebudem sťažovať na kňazov, ktorí len prečítajú kázne niekoho iného stiahnuté z internetu. Tie totiž obvykle majú aspoň nejakú výpovednú hodnotu.

Na to, že farár Maroš Kuffa káže len o sebe a svojich dedinských zážitkoch namiesto biblických textov sme už zvyknutí. Proti gustu žiaden dišputát. Ander z Košíc  a Drišľakoviny už tuším v telke nechodia a celkom chápem, že teologickú nedovzdelanosť je potrebné nejako vykryť.

Ale v celej dlhočiznej kázni konšpirovať o zlom Bruseli, Istanbulskom dohovore (alebo slovami Kuffu trójskom koňovi, prostredníctvom ktorého na naše zbožné Slovensko chce Európska únia dostať skazenú gender ideológiu), zvrhlosti boja za práva LGBTI ľudí a juvenilnej justícii (na túto konšpiráciu som už skoro zabudol) – to považujem za škandál. Ako vytrhnuté z Kotlebovho prejavu. Ani hojná obhajoba panenkou Máriou nechýba!

Vôbec ale nerozumiem tomu preplnenému kostolu. Ako je možné, že sa tí ľudia počas tej série zjavných nezmyslov a konšpirácií nezdvihli a neodišli? A ako je možné, že to ešte aj niekto hrdo natočil a zverejnil na youtube? To mi príde na celom prípade úplne najtragickejšie. Ja by som sa totiž za takú kázeň v niektorom z našich kostolov hanbil ako pes.

Ponaučenie do života: Už sa radšej nebudem sťažovať na kňazov, ktorí len prečítajú kázne niekoho iného stiahnuté z internetu. Tie totiž obvykle majú aspoň nejakú výpovednú hodnotu.

A ako môžeme vidieť, u farára Kuffu nedošlo k žiadnej sebareflexii ani po jeho verejných vyjadreniach o tom, že homosexuáli sú genocídou národa, či o potrebe zahnať referendom „prasatá naspäť do prasačinca“.

Marián Kuffa ako správny mučeník 21. storočia sníva o väzení za svoje *** názory (* čitateľ nech si doplní v duchu vlastného presvedčenia) a vyzýva v kázni veriacich, aby mu tam potom posielali makovníky. Veď Breivikovi je vraj v base tak dobre!

Bol to však práve jeho legendárny brat Štefan Kuffa, koho OĽANO dostalo do parlamentu, a kto sa preslávil návrhom zákona, ktorý mal trestať ženy za umelé prerušenie tehotenstva 25-ročným alebo dokonca doživotným väzením, lekárov a neplodných rodičov zas väzením na 5 až 12 rokov za asistovanú reprodukciu.

Nie, páni – bratia Kuffovci, v liberálnej demokracii sa za hlúpe názory ľudia neposielajú do väzenia. To však neznamená, že by ste sami nemali vyhľadať nejakú inú formu pomoci.

Teraz najčítanejšie

Martin Kováč

Som manžel, otec, teológ, starokatolícky kňaz a ľudskoprávny aktivista. V rokoch 2019-2023 som pracoval na projekte obnovy Starého Lýcea. Aktuálne pôsobím na pozícii projektového manažéra v Nadácii Volkswagen Slovakia. Venujem sa najmä otázkam náboženskej slobody, medzináboženského a medzikultúrneho dialógu, právam menšín a vzťahu štátu a cirkví.