Denník N

Ako občan a úradníčka najlepšiu obecnú webstránku na Slovensku vytvorili

Keď sa pred viac ako rokom rozhodla zamestnankyňa obce Jaslovské Bohunice vynoviť obecnú webstránku, tak už od začiatku vedela, že chce niečo viac ako len zmenu dizajnu. Na výber mala v tej chvíli viacero možností ako to dosiahnuť. Jednou bolo nechať všetko na dodávateľskej firme a čakať s čím inovatívnym prídu. Druhou možnosťou bolo osloviť niekoho, kto má ako tak skúsenosti s tvorbou webov a zároveň je aj občanom, ktorý má určité nároky a vie aké informácie by rád videl na stránke obce. Ak by si vybrala prvú možnosť, tak ktorákoľvek dodávateľská firma by vyprodukovala štandardný web, ktorý by ničím extra nevynikal. Všetci by boli spokojní s novým výzorom, a v podstate aj spokojní s kópiou obsahu zo starého webu.

Ona však požiadala o pomoc občana. Občana, ktorý sa aktívne zaujímal o chod obce a zároveň už pre obec urobil nejaké menšie dobrovoľnícke projekty ohľadom obecného IT. Hneď po prvých diskusiách o budúcom webe sme vedeli, že obaja chceme spraviť omnoho viac ako len kopírovať starý obsah do nového šatu. Už pri samotnom návrhu sme sa inšpirovali tým najlepším, čo sme u webov obcí a miest videli. Skicu, ktorú sme načrtli, dotiahli k dokonalosti grafici dodávateľskej firmy. To bol však len začiatok. Zatiaľ, čo dodávateľská firma kopírovala obsah zo starej webstránky, my sme pracovali na prehľadnej štruktúre nového webu, dopĺňali sekciu “Ako vybaviť” o odkazy na adekvátne elektronické služby obce ako aj štátu, skenovali do elektronickej podoby obecné tlačené noviny vychádzajúce v obci od roku 1991, pripravovali prepojenie služby na zasielanie SMS správ so stránkou a na mnohých iných vylepšeniach. Po spustení sme webstránku nepriamo ešte viac obohatili a to v podobe mikrostránok. Jedna podrobne mapuje triedenie odpadu v obci a tá druhá zase jednoduchým spôsobom dáva návštevníkovi miestneho parku informácie o cca 400 stromoch. Už predtým bola vytvorená stránka pre materskú škôlku ako aj pre zariadenie pre seniorov Bohunka. V neposlednom rade sme stránku vylepšili pridaním sekcie s otvorenými dátami, v ktorej sa nachádza hneď niekoľko datasetov.

Práca dodávateľa a naša snaha, odhodlanie a čas strávený po večeroch boli ocenené tým najlepším možným spôsobom. V rámci medzinárodného kongresu ITAPA 2017 a súťaže ZlatýErb.sk bola naša webstránka vyhlásená za najlepšiu v kategórii obce. To, že sme vyhrali neznamená, že naša stránka je dokonalá. Je viacero vecí, ktoré závidíme iným samosprávam, ktoré sa umiestnili za nami. Máme však stále kopec nápadov ako stránku ešte viac vylepšiť, ale nie na všetko stačia dvaja nadšenci. Na niektoré vylepšenia treba už zhodu a pomoc naprieč celým obecným úradom a taktiež obecným zastupiteľstvom.

Tento príbeh nie je o chválení sa. Príbeh sa mohol odohrať kdekoľvek na Slovensku. Svojim spôsobom sa podobné príbehy aj denno denne odohrávajú. Hlavnými hrdinami podobných príbehov sú aktívni občania a úradníci či starostovia miest a obcí, ktorí prebúrali predsudky, že aktívny občan je nepriateľ a úradník je niečo ako nadávka. Je to taktiež o tom ako spolupráca aktívnych občanov, dobrovoľníkov a občianskych združení vie posúvať verejný sektor niekde ďalej. Je to príbeh o tom, ako nie všetko sa dá kúpiť za peniaze. Je to o tom, že keď sa veci robia s chuťou a nadšením, tak sa dá dosiahnuť nemožné.

Teraz najčítanejšie