Denník N

Falošný lesk a morálna bieda Tibora Rostása

TIBOR ROSTÁS – ČASŤ DRUHÁ

„Proti hlúposti sa bojovať musí, ale vyhrať sa nedá!“ Jan Werich

„Opakom viery nie je ateizmus ale poverčivosť.“ Tomáš Halík

ROSTÁS VÝTVARNÍK

Hoci je Tibor Rostás promovaný Mgr. Art., absolvent štúdia maľby na VŠVU, o jeho tvorbe v tejto oblasti príliš nepočuť. Ak pravda nerátame, podľa fotografií kreslené portréty rôznych, Rostásom zväčša úprimne nenávidených osobností pre jeho Zem a Vek. Ponechám na posúdenie kompetentnejších, či jeho kresby pripomínajú skôr remeselne veľmi dobre zvládnutú prácu kresliča policajných identikitov, alebo tvorbu akademicky vzdelaného, invenčného umelca. A rozmýšľam aj nad tým, aký asi pocit má niekto, keď kreslí tváre osôb, o ktorých sa opakovane negatívne vyjadruje s nefalšovanou antipatiou. Napríklad Madeleine Albright, Zbigniew Brzezinski, Júlia Tymošenko, George Soros, Václav Havel, Benjamin Netanjahu či Henry Kissinger.

identikity

MYŠLIENKOVÝ SVET TIBORA ROSTÁSA

Rostásov myšlienkový svet najlepšie pochopíme ,keď dáme priestor jemu samému. Za seba k tomu dodám iba to, že by som nechcel žiť v Rostásovom deformovanom svete, v ktorom je každý iba bezmocnou, bezprávnou, telesne aj duševne pauperizovanou a sústavne manipulovanou figúrkou na šachovnici mocných, bezmocne čakajúcou na definitívne ovládnutie sveta tajomnými vládcami v pozadí.
10.9.2012 sa Tibor Rostás zdôveruje so svojim pohľadom na demokraciu „Tak ci tak sa mi vidi, ze prave arabsky svet a islam je posledna basta, ktora este odolava NWO… Demokracia ma geny najhorsej tyranie.“„Videla to zámerne cela planeta aby jej bola ponúknutá story, v ktorej sa nastoli NWO s jej suhlasom.“ o páde dvojičiek. S ohľadom na súčasnú realitu v prevažnej časti arabského či islamského sveta, kde vládnu kruté diktátorské režimy, kde sú  prenasledovaní názoroví oponenti, menšiny, ľudia inej viery a ženy sú v takmer bezprávnom  postavení, s krvavým terorizmom či s najnovšou módou radikálnych islamistov z ISIS, dekapitovať obete v priamom prenose, sú to naozaj pozoruhodné slová.

Počas promócie kompilátu Mlčanie v kníhkepectve Panta Rhei, 21.12.2012: „Este stale vsak drzia v rukach takmer vsetky media, co im dava aku taku nadej, ze k odhaleniu len tak skoro nepride. Dovtedy budu posobit ako stredoveka inkvizicia a ludi oznacovat ako ruhacov alebo ich budu ako bolsevici oznacovat ako triednych nepriatelov, ktorych posielali do uranovych bani. A preto su Mlcanie a Slobodny vysielac ale aj alternativne media ako take trnom v oku, preto tejto alternative Hilary Clinton vyhlasila vojnu. U tychto ludi znamena nesuhlasit s preventivnymi vojnami, s okupaciou Palestiny, s bombardovanim Srbska, s podvodmi vo farmabiznise, so zneuzivanim holokaustu na ospravedlnovanie nasilia genocid, s gigantickou manipulaciou v mediach atd atd atd – byt náckom. Je to vsak jediný, zufalý ale aj posledný pokus ako pošpiniť úsilie mnohých ludi v tom, ze chcu prinasat holu a krutu pravdu, ktora skutocne boli a ktora moze zasadne ovplyvnit verejnu mienku a tym definitivne zmenit aj smerovanie spolocnosti.“

O Rostásovej predstave šťastnej budúcnosti niečo napovie citát z 2.9.2013: „Som hlboko presvedceny o tom, ze jediné, co v skutočnosti zabráni vojne v Sýrii ako aj narastajucemu napatiu vo svete je to, aby v kazdej krajine, kde najvyšší predstavitelia kolaboruju s globálnym fašizmom vypovedali ludia zmluvu so štátom. Netreba ist ani nikam do ulíc, staci ostať doma a hľadieť, ako budú bábky na šnúrke bezmocne hľadieť do prazdnych ulíc, prazdnych obchodov, prazdnych fabrík, prazdnych policajnych staníc. Ich zbytočné predstavenie Demokracia uz nebudu vysielat žiadne televízie, pretože ludia pochopia, ze ziadne televízie k zivotu nepotrebujú. Toto vsetko sa uz coskoro stane, ak si uvedomime, že kazdym dňom v živote nám ostáva stále menej času. Stále menej času na skutočné žitie.“

A 5.9.2013 zase píše: „Ešte stále je nás len pár percent, co sme otvorene vytasili meč proti sedemhlavemu „čipovanému jašterovi.“ Sme vsak v etape, kedy sa aj prostredníctvom Z&V môžeme začať spocitavat, vytiahnuť zástavu a ukázať „jašterovi“ zdvihnutý prostrednik.“

Neviem akého sedemhlavého „čipovaného jaštera“, ktorému chce ukázať „zdvihnutý prostredník“, má Tibor Rostás na mysli. Naposledy som sa so sedemhlavým šarkanom stretol v Dobšinského rozprávkach, ale asi tipujem správne, že o toho tu nejde. Zdá sa, že každý z nás číta iné rozprávky. A neviem či ten „zdvihnutý prostredník“ neukazuje aj v tomto prípade Tibor Rostás skôr zdravému rozumu, ako nejakej bájnej bytosti, žijúcej v jeho bujnej fantázii.

JE TIBOR ROSTÁS SEMITOM ZARÁBAJÚCIM NA ANTISEMITIZME?

   Na „mainstream“, ktorý ho buď ignoruje, alebo odhaľuje jeho prešľapy, má Rostás permanentne ťažké srdce. Kompenzuje si to poskytovaním rozhovorov médiám, ktoré o to prejavia záujem. O ich kvalite, či význame pomlčím. V rozhovore s Pavlom Kapustom, niekdajším Mečiarovým adorantom a režisérom pamätnej Fašírky, pre EXTRA PLUS okrem iného povedal: „Izrael je jediným čiernym bodom na mape sveta, posledným útočiskom rasizmu a apartheidu. Tento štát vraždí ľudí a berie za to peniaze od Ameriky“, či „Médiá nahrádzajú šamanov, udržiavajú v ľuďoch mytológiu.“ Neviem či to vzťahuje aj na vlastný časopis, v ktorom je jeho zástupcom Marián Benka, ktorý sa venuje šamanizmu.

rozhovore pre Slovenské hnutie obrody, ktoré je otvorene rasistické, glorifikuje vojnovú Slovenskú republiku a adoruje jej prezidenta Jozefa Tisa, opäť tvrdí: „Sionizmus je dnes najnebezpečnejšia a nejextrémnejšia forma rasizmu.“ a o reprezentantoch štátu Izrael tvrdí, že sú to: „vojnoví zločinci a teroristi, ktorí tento štát od samého začiatku vedú“

sho-spoj

Rozhovor ochotne poskytne aj Sergejovi Chelemendikovi, ktorý u nás zakladá politické hnutie a občianske združenie Dobrá sila, s programom vystúpenia Slovenska z EÚ a NATO, vyhlásením neutrality a pripojením Slovenska k Euroázijskej únii.

chel-sp

V rozhovore pre Aktuality tvrdí: Vo svete predsa ovláda média v podstate päť veľkých spoločností. Kto ich vlastní, vie snáď každý… Nerád by som skĺzol do roviny, že svet ovládajú Židia, ako sa mi tiež snažia podsúvať. Na druhej strane ale treba povedať, že veľa vlastníkov médií sa hlási k tomuto etniku.“… (2.4.2014)

V tomto kontexte sú zaujímavé najmä Rostásove slová: „Izrael je fašistický štát. Kým to bude možné, budem svojim malom prispievať a robiť všetko pre slobodnú Gazu a zastavene masakier v Palestíne izraelskými nacistickými komandami. Zvlášť preto, lebo moje gény sú aj semitske.“ 18.11.2014

Rostásovské videnie sveta dáva každému pocit istoty. Vinníci za všetko zlé sú jasní. Tí jednoduchší za nich označujú zásadne Židov. Rostás je sofistikovanejší. Podľa neho sú to sionisti. Svet Rostásových učeníkov je jednoduchý a nádherne čierno-biely. Načo premýšľať, keď to mnohých bolí. Stačí čítať Rostásove knižné kompiláty, časopis ZEM & VEK, počúvať Slobodný vysielač a prispievať na ich vydávanie. Pohybovať sa vo svete spriaznených médií, navštevovať talk show časopisu Zem & Vek – Svet za oponou na Malej scéne v Bratislave, besedy v knižniciach na rôznych miestach nášho malebného Slovenska, či byť členom rôznych spriaznených skupín na Facebooku.

Sú však aj ľudia, ktorí dokázali prekuknúť lacné, no nebezpečné pozlátko, Rostásovskej manipulácie. Tak napríklad Peter A. už 7.2.2013, napísal: „Nerád prorokujem, ale toto sa obráti proti ľuďom. Samá kritika (ešte k tomu zlým smerom), žiadne seriózne riešenia, zahmlené konštatovanie účelovo pospájaných faktov bez dôkazov. A najlepšie na celom je, že ľudia papajú tie hlúposti preto, lebo ich chcú počúvať a neriešia, či je to relevantné v súčasnej situácii. Rostas akurát tak zarába tie podľa neho zlé hnusné peniaze a za chvíľu mu budeme môcť ďakovať za to, že Kotlebovi budeme hovoriť pán poslanec.“ A na výhradu svojho priateľa, policajta Štefana B., prečo spája Rostása s Kotlebom, odpovedá: „Nespojil som Tibora s Kotlebom. S Kotlebom som spojil reláciu Mlčanie – som zvedavý ako budeš ako policajt vysvetľovať rozhorčeným tisícom ľudí, že Židia sú v pohode.“ Zostáva dodať, že Marian Kotleba je už pán župan a množstvo jeho voličov pochádza aj z košiara pána, o ktorom je v tomto blogu reč. Nechcem tvrdiť, že Tibor Rostás zdieľa vo všetkom názory Mariana Kotlebu. Zrejme tomu tak nie je. Ale posolstvo, ktoré šíri, evidentne Kotlebovi a jemu podobným, výdatne pomáha. A najsmutnejšie na celej veci je to, že Rostás má sám sčasti semitský pôvod.

peter-1peter-2

ROSTÁS AKTIVISTA

Jeden z protagonistov protestov Gorila spomína: „V rámci protestov sa Rostás nepresadil, hoci určitá snaha z jeho strany tu bola. Dá sa povedať, že skôr následne lovil ovečky, ktoré zostali bez pastiera. Napríklad okolo „Povstania slovenského národa“.

Po Gorile sa Rostás aktívne zapája do protestov v rámci Global Evolution Day. 12.mája 2012 vystúpil na pódium v Bratislave v zelenom oblečení a brigadírke a la Fidel a prečítal príhovor. Následne si Rostás zakonšpiroval: Potom ma zavolali do Slovenského rozhlasu, že ich to zaujalo a či by som nemohol k tomu povedať čosi viac. Nahrali tam so mnou asi polhodinový rozhovor, v ktorom som bez okolkov hovoril o tom, čo dovtedy v našom éteri nebolo počuť. Lenže v deň, keď sa mal rozhovor vysielať, som sa od redaktorky dozvedel, že sa tak nestane, vraj preto, že nie je o rozhovor záujem. Spolu s ďalšími kolegami sme o postupe rozhlasu okamžite informovali verejnosť na našej internetovej stránke. Vzniklo z toho haló a RTVS musela zareagovať. Hovorca Richard Šümeghy zdôvodnil nezaradenie príspevku do vysielania technickou chybou strihu.“
Ako vidieť, Tibor Rostás je stále obeťou nejakých sprisahaní systému, ktorý nemá na práci očividne nič iné, ako venovať sa jemu a jeho verným.

19. mája nechýbal v Prahe a 4.11.2012 sa Rostás zúčastňuje na tzv. „1. celonárodnom stretnutí občanov Slovenska“ a podpisuje „Memorandum slobodného občana“. Následne aj na „2. celoslovenskom stretnutí“ 2.12.2012 v Banskej Bystrici. Vystúpi aj na protestnom zhromaždení v Bratislave, okrem iných aj s Mariánom Mišúnom, ktorý je známy spálením vlajky EÚ a obdivom k národnému socializmu. Vidieť ho bolo aj 9.12.2013 na tribúne počas protestu voči ukončeniu vysielania rádia VIVA. Skutočný dôvod bol na rozdiel od plamenného prejavu Tibora Rostása, celkom prozaický. Do boja o rádio sa na požiadanie Tibora Rostása zapojili aj aktivisti, ktorí si pravidelne chodia „brať späť svoju krajinu“. Niektorí z nich neskôr podporu stiahli.

foidelche

POLITICKÉ NÁZORY A NÁKLONNOSTI TIBORA ROSTÁSA

Názor Tibora Rostása na USA: „Dnešné vojny vedú súkromné korporácie, preto som presvedčený o tom, že vo WWII fašizmus porazený nebol, naopak – nacistická Tretia ríša sa skrátka pretransformovala do tej štvrtej, ktorá sa rozkladá od Atlantiku po Tichý oceán. Vládne stále tá istá ideológia nadradenosti, akou sa opájala nacistické elita okolo Thule, Vril, Schwarze Sone, Čiernych rytierov. Dnes sa volá Trilaterálna komisia, Round Table, Rome Club, CFR, Bilderberg Group, Bohemian Grove… Jej členovia sa ukájajú mystickým opojením predurčenosti vládnuť svetu – a ako Hilter a Himmler bojovať v dutej zemi ohňom proti ľadu až do súmraku Bohov…“ (6.3.2013)

Aké sú Rostásove predstavy o ekonomike a bankovníctve, napovedajú tieto výroky: „Pán Stanek je inteligentny a zorientovany clovek, prirovanie k nemu ma moze len tesit“ (12.2.2013) Alebo jeho konštatovanie v rozhovore pre Aktuality: „Ja úrok absolútne nepodporujem a považujem ho za zlý a chorý prvok. V Starom zákone bol úrok zakázaný a vnímaný ako hriech. Sme kresťanským národom, a pritom sa vôbec neriadime podľa Svätého písma.“ (2.4.2014)

stanek-sp

Rostásov politický manifest najlepšie vystihujú tieto jeho slová: „Odmietam akceptovať vládu aj parlament vytvárajúci také podmienky, kvôli ktorým by už inde zapálili krajinu. Odmietam slúžiť a akceptovať prezidenta, ktorého som nevolil. Odmietam kedykoľvek splniť rozkaz najvyššieho veliteľa ozbrojených síl, ktoré podliehajú veleniu celosvetovej teroristickej siete pod označením NATO. Odmietam prezidenta, ktorý je kolaborantom a vojnovým štváčom. Hanbím sa, že naša vlasť je reprezentovaná osobou ženúcou nás do vojny so slovanským národom.“ (3.10.2014)

Za všeliek považuje „skutočné“ referendum: „Ľudia by mali v skutočnosti rozhodovať. Riešením by bolo zavedenie skutočného referenda. Tak ako napríklad sa ľudia na Kryme rozhodli byť súčasťou Ruska.“ (27.12.2014) Spomínať „referendum“ na Kryme ako  nasledovaniahodný príklad, tiež o niečom svedčí. Na uskutočnenie podobného referenda ponúka Tibor Rostás aj recept: „Zorganizujme generálny štrajk za okamžité zavedenie funkčného referenda. V ňom sa ako občania rozhodneme pre ďalší osud Slovenska a jeho ľudu.“ (25.12.2014)

generalny-strajk

Čo to o politických náklonnostiach a preferenciách Tibora Rostása napovie jeho text z 26. mája 2014 pod fotografiou, na ktorej si podáva ruku s ruským veľvyslancom. „Dnes som mal tú česť absolvovať oficiálne stretnutie s veľvyslancom Ruskej federácie na Slovensku. Jeho excelenciou Pavlom Kuznecovom. O situácii na Ukrajine, vzťahu Ruska a Slovenska, mediálnej vojne Západu proti Rusku, slovanskej vzájomnosti a potrebe budovať nové vzťahy sa dočítate v najbližšom júnovom vydaní mesačníka Zem & Vek.“ Odkiaľ vietor do plachiet Z&V fúka, je zrejme jasné už po prečítaní jedinej vety z avizovaného materiálu: „Dnes viac ako kedykoľvek v poslednom štvrťstoročí začínajú ľudia hľadajúci pokoj a mier odvracať svoj zrak od Ameriky, NATO a západoeurópskych štruktúr a svoju pozornosť upriamujú na východ a Rusko.“ Vidieť, že Biľak či Chelemendik nemajú monopol na sny o spočinutí Slovenska v náručí ruského medveďa.

SLOVO NA ZÁVER

   Pomôžem si niekoľkými citátmi. Autorom prvého je Samo Marec: „Ak by sme mali pocit, že ide o marginálny prúd, stačí si všimnúť, že zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi bol jeho výsostným priestorom internet, dnes úspešne prenikol do iných médií. Isté rádio mu až do svojho vypnutia poskytovalo každodenný priestor, knihy sú bestsellermi a mesačník, ktorý vznikol len nedávno, má dnes náklad v desaťtisícoch.“
   Druhého Radovan Bránik: „Stať sa z normálneho človeka antisemitom a vyznávačom konšpiračných teórií, ak ste predtým na také sprostosti neverili je možné pomerne jednoducho. Na tomto bohatnú bastardi z plátku ZEM A VEK. Smutné a smiešne zároveň je, že sa neustále opierajú do Ameriky, no skutočnú mekdonaldizáciu sveta informácií doviedli do dokonalosti práve ľudia, ako oni. Poskytujú ilúziu, že si stačí kúpiť jediný časopis.“

Tretieho Michal Hvorecký: „V ére, keď si študenti ako dôveryhodný zdroj seminárok uvádzajú Mlčanie od podvodníka a šarlatána Tibora Rostasa, a dokonca im to na našich „univerzitách“ uznajú, sa už strácajú akékoľvek kritériá.„

Štvrtého Michal Havran: „Našej civilizácii trvalo približne 1700 rokov, kým zistila, že ľudia sa rodia rovnými a slobodnými. Podobný čas potrebovali pozorovatelia oblohy na ujasnenie postavenia Zeme v sústave nebeských telies. A dnes nabehnú nedovzdelaní kompilátori a presvedčia tisíce čitateľov o tom, že v jednom jedinom časopise nájdu odpovede na všetko, dokonca aj na to, na čo sa nepýtali. Skôr ako sa zmocnili úlohy kritikov „systému“ a vydávali sa za alternatívu, boli obyčajnými, maistreamovými, antisemitami.“

Dajme však priestor na vyjadrenie pocitov zo šírenia jeho myšlienok aj samotnému Tiborovi Rostásovi: „Tak ja pani ucitelkam podpisujem knižky, čo posielajú po mojom synčekovi. Nebude to také zlé s nami, ako sa nám snažia nahovoriť v butorovsko – gyarfasovsko – meseznikovskom inštitúte všeobecného vyplachu mozgov za pomoci vymazavania historickej pamäte Vo vnútri spoločnosti je stále zdravé jadro. Len je prekryté tonami balastu, čo vrsia tí, ktorým vyhovuje, aby ľudia nepremyslali.“

„Btw : čo sa týka policajtov, tak niektorí už prišli vyjadriť svoje sympatie a spolupatričnosť priamo k nám do redakcie. Je medzi nimi aj mnoho čestných a normálnych ľudí, čo zmyslaju podobne ako my…“

„Jeden z čarovných príbehov našej doby sa udial včera za prepazkou nemenovanej banky v nemenovanom meste. Poznáte tú sterilitu bánk a ich úradníkov. Práve preto ma prekvapili rozpaky panej v najlepších rokoch, ktorá keď si pozrela môj občiansky, začala podivne zmätkovat. Po chvíli, keď sa nebadane obzrela okolo seba akoby sprisahanecky posepla : “ To ste vy, koho myslím? “ Opäť sa tvárila dôstojne a bankovnicky a pri mojom odchode prešla zo zvucneho, korporatneho hlasu zas na ten sprisahanecky septavy tón ala Alcatraz: “ Hrozne vám doma fandíme, máme aj Mlčanie a kupujeme Zem&Vek. Dúfam, že nebude mať osud ako rádio Viva. “ Toto by bola skvelá sekvencia z pravdiveho filmu o našej dobe. Ale ten asi nikto nenatoci, na pravdivé filmy nebývajú granty Tak či onak, tá pani je pre mňa obrovská a hrejiva inšpirácia. Nech je aj pre vás.“

Čo dodať. Azda iba to, že okrem Rostása a ním vykolíkovaných území, sú tu aj územia, ktoré si rovnako úspešne kolíkuje tzv. Slobodný vysielač Norberta Lichtnera a početné stránky na sociálnych médiách, kde sa ako nočné motýle fascinované svetlom, zlietajú kŕdle ich zaslepených fanúšikov.

Tibor Rostás má na obálke svojej najnovšej knihy, ktorú uvádzalkníhkupectve Panta Rhei, maják. Maják v dávnych časoch, keď jedinou navigačnou pomôckou moreplavcov boli nebeské telesá, označoval vstup do bezpečia prístavu. Nie je náhoda, že medzi siedmimi antickými divmi sveta boli až dva majáky. Rodský kolos a Alexandrijský maják. Z tradície však vieme aj to, že v rôznych dobách sa našli skupiny ľudí, ktorí za tmavých búrlivých nocí zapaľovali pri skalnatých brehoch ohne, ktoré mali oklamať v búrke sa zmietajúce koráby. Nejeden z nich skončil na ostrých bralách skrytých útesov a naničhodníci následne okrádali vyplavené mŕtvoly, dobíjali tých, ktorým sa podarilo dostať na breh a nepohrdli ani tovarom či materiálom zo stroskotanej lode. Položme si na záver otázku. Sú Rostásove myšlienky pravým majákom, alebo skôr ohňom lákajúcim nešťastných moreplavcov zmietajúcich sa v búrlivých vodách neľahkých časov? Odpoveď ponechám na čitateľa.

majaak-sp

Prvá časť tu

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.