Denník N

Plán B – Budúcnosť nielen pre Bratislavu

Za zrkadlom v KC Dunaj Matúš Vallo s kolegami prezentuje knihu a projekt Plán B – ideu ako urobiť z Bratislavy fajn miesto pre život. Uťahaný po práci a zrelaxovaný po výdatnej porcii jogy nechám myseľ nech si robí čo chce. V takom stave sa mi dejú zaujímavé veci.

foto: Marek Liska

Aby bolo možné zveľadiť mesto, nestačí byť len odborník. Na čosi také musíš mať to miesto rád.

Prvé čo mi udrie do nosa je pach človečiny. Doslova. Stojí tu človek zapálený pre vec ktorú dáva do obehu. Aby bolo možné zveľadiť nejaké mesto, nestačí byť len odborník – architekt. Na také čosi musíš mať to miesto aj rád. Aj preto možno ľahko rozoznať mestá, kde bačuje dobrý hospodár od tých kde sú priority inde. Nielenže to vidieť, úplne to z nich sála.

Informácie sa kopia v éteri. Verejný priestor, doprava, zeleň, vzdelávanie, kultúra a čo ja viem čo všetko ešte. Nestíham. Rečník púta pozornosť a môj výraz buldoga v drogérii tak prechádza bez povšimnutia. Evidujem, že myseľ rieši vlastný biznis. Tehličky poťažká a hodí na kôpku použiteľné, nepoužiteľné a uvidíme. Čo to do čerta? Aha! Mám to.

Plán B nie je sexi riešenie all-in-one. Z kuraťa jastrabom rýchlo a lacno. Je to návod ako zmeniť tisíc drobností, ktoré dohromady urobia z mesta miesto. Miesto pre život. Super vec, že nie je len o Bratislave. Niektoré veci sú charakterom vlastné len metropole, aj keď v našom prípade hlavnému mestu vreckovej veľkosti, a jednoducho ich nenamontujem na to svoje mestečko. Iné by sa aj dali, ak by sme ich nasvietili z dobrej strany.

Možno je načase pohnúť zadkom a rozhýbať naše vlastné veci smerom dopredu. V každom meste sa nájdu ľudia ktorí sú doň zamilovaní. Viem to, som jeden z nich. Možno je načase vymeniť zákon padajúceho (ehm) za požehnanie či dážď inšpirácie. Učiť sa od tých, čo vedia ako na to. Budúcnosť nemusí byť daná tým, čo všetko sa nedá. Môže byť otvorená možnostiam toho všetkého čo sa dá keď sa vie a chce.

Ak sa Plán B stane skutočnosťou v Bratislave, možno inšpiruje „hlavné“ mestá regiónov a tie zas menšie mestá, mestečká a obce vo svojej spádovej oblasti. Bratislava možno inšpiruje Banskú Bystricu a tá Lučenec. Prajem mu to, a aj ľuďom čo v ňom žijú, a aj všetkým ostatným ľuďom v mestách a mestečkách po celom šírom Slovensku.

Plán B nemusí byť len Plán Bratislava. Môže to byť aj plán Budúcnosť.

Teraz najčítanejšie

Štefan Kemenyík

Som bývalý hasič a manažér projektov v oblasti výskumu a vývoja. Venujem sa problematike bezpečnosti.