Denník N

Takto najvyspelejšie štáty dobehneme ťažko

Aktivity vlády vzbudzujú pochybnosti, či Slovensko nezmešká rozbehnutý vlak ekonomického napredovania.

V posledných dňoch dominovali v médiách dva okruhy tém dotýkajúce sa predsedu vlády SR.

Robert Fico odpracoval v noci z 25. na 26. novembra v logistickom parku v Lozorne nočnú zmenu, aby vyjadril solidaritu s ľuďmi, ktorí pracujú v noci. Podporil tým zámer strany Smer – sociálna demokracia skokovo zvýšiť príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov.

Robert Fico sa po stretnutí vlád 16 štátov strednej a východnej Európy a Číny 27. novembra v Budapešti vyslovil za zintenzívnenie spolupráce najmä pri preprave tovaru z Číny do Európy. Vláda sa bude podľa neho intenzívne zaoberať významnou súkromnou investíciou zameranou na vybudovanie prekladiska tovarov pri košickom letisku.

Zamestnanci mnohých firiem, možno ešte viac tí na východnom Slovensku, by sa mali tešiť. Za nočnú či víkendovú prácu asi dostanú viac a navyše v regióne Košíc sa ukazuje významná investícia pri prekladaní tovarov, ktorá prinesie ďalšie pracovné miesta. Vláda a najmä jej predseda sa o nich stará.

No je to len na prvý pohľad. Ako minulý týždeň upozornila Podnikateľská aliancia Slovenska, navrhované razantné zvýšenie príplatkov za prácu v noci a počas voľných dní by bol vážny zásah do trhu práce, ktorý hrozí poškodením slovenskej ekonomiky. Nemusí sa to prejaviť hneď, ale až po príchode krízy, keď slovenské firmy môžu trpieť horšou konkurencieschopnosťou a stratou trhov. Najviac to môže poškodiť malé firmy z ekonomicky slabých regiónov a málo ziskových odvetví.

Inými slovami, vládna strana sleduje vlastné ciele a nehľadí na to, ako sa navrhované populistické opatrenie dotkne zamestnávateľov. Náznakom korigovania pôvodného návrhu je avizované znovouotvorenie dialógu so zamestnávateľmi, na ktorý sa podujal predseda vlády po zverejnení prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Ani druhý krok avizovaný predsedom vlády v Budapešti nemusí priniesť pozitívny efekt. Hrozí, že Slovensko naďalej bude povzbudzovať príchod zamestnávateľov, ktorých sem priťahuje vidina štedrých vládnych stimulov a ponuka ešte stále cenovo prijateľnej pracovnej sily.

Štedré vládne investičné stimuly už roky získavajú firmy, ktoré zväčša na Slovensku otvárajú výrobné prevádzky z nízkou mierou sofistikovanosti podobajúce sa často na montážne dielne. Nič sa na tom nezmenilo ani v poslednom čase. Najhmataľnejším príkladom je podpora príchodu automobilky Jaguar Land Rover v roku 2015 do Nitry, pričom avizovaná štátna pomoc by mala dosiahnuť pol miliardy eur.

Ako vidíme, vláda na jednej strane otvára náruč firmám vyhľadávajúcim nízkonákladové prostredie a kompenzuje im to štedrými stimulmi. Na druhej strane si najsilnejšia vládna strana hojí pokles volebných preferencií radikálnymi postihmi ostatných podnikateľov, ktorých je však drvivá väčšina.

Takáto politika prináša trpké ovocie. Na Slovensku to zatiaľ veľmi necítiť, lebo na vlne hospodárskej konjunktúry sa vezie takmer celá Európska únia. A viacerí jej členovia lepšie ako Slovensko. Čo z toho vyplýva?

Reálne príjmy obyvateľov síce rastú, ale vyrovnávanie sa s bohatšou časťou Európskej únie pokrivkáva. Naposledy na to upozornila Národná banka Slovenska, ktorá varuje, že v posledných rokoch Slovensko v porovnaní s priemerom Únie prešľapuje na mieste. Vidieť to v priloženom grafe:

https://dennikn.sk/wp-admin/media-upload.php?post_id=955650&type=image&TB_iframe=1

Zásobník lacnej, kvalifikovanej a ochotnej pracovnej sily, do ktorého Slovensko načieralo viac ako dve dekády, sa vyprázdňuje. Keď sa veľkí investori zbalia a posunú sa do lacnejších kútov sveta, môže sa stať, že nastanú vážne problémy.

Zimomriavky vzbudzuje aj prešľapovanie v technologickej oblasti. Celosvetový nástup nových technológií, čoraz menej závislých od manuálnej ľudskej činnosti, nemusí Slovensko zachytiť. Rovnako mu hrozí, že začne byť drahé, lebo dodnes sa nezbavilo vysokej energetickej náročnosti výroby a zotrváva na chvoste štátov Európskej únie.

Ak sa má Slovensko vyhnúť nepriaznivému vývoju, potrebuje sofistikované investície, absolventov kvalitných škôl, priateľské podnikateľské prostredie. Tu je hlavná úloha vlády, tu by mala potiahnuť.

Niekedy stačí tak málo, len vziať do úvahy všeobecne známe informácie a myslieť aspoň na jeden a pol funkčného obdobia dopredu.

Teraz najčítanejšie