Denník N

Ako Roberta Fica dobehli stabilné ceny energií. Na rok si priplatíme

Nový predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek mal tlačovú konferenciu a po nej je konečne vonku to, na čo sme v SaS upozorňovali už pred dvoma týždňami – ceny energií na budúci rok pôjdu hore. A to aj napriek príkazu, ktorý Jahnátek ako politický nominant na nezávislom úrade dostal priamo z vlády – ceny nezvyšovať!

Vzhľadom k stúpajúcim cenám elektriny a plynu na trhoch však na ÚRSO veľa možností nemali. K rozhodnutiam sa ešte nevyjadrili samotní distribútori a dodávatelia energií. Je teda celkom možné, že súčasné nastavenie cien regulačným úradom ešte nemusí byť konečné.

Na druhej strane, cena komodity tvorí v koncovej cene elektriny iba asi 35 %, zvyšok sú poplatky za jej prenos a distribúciu, ale aj rôzne opatrenia, ktoré s ňou majú iba málo spoločného. Reč je napríklad o podpore obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla. Toto do zákona zaviedol v roku 2009 ako vtedajší minister hospodárstva sám Ľubomír Jahnátek. Z iného súdka je podpora pre výrobu elektriny z domáceho uhlia. Táto v súvislosti s alobalovou kauzou preslávila zase iného poslanca strany Smer-SD, Vladimíra Jánoša.

Tieto politické rozhodnutia, ktorú sú dnes zahrnuté v takzvanej Tarife za prevádzku systému, mal v pláne už pri zostavovaní programového vyhlásenia vlády riešiť súčasný minister hospodárstva Peter Žiga. Namiesto toho ale radšej strčil hlavu do piesku a viac sa sústredil na to, ako na regulačný úrad dosadiť svojho človeka. Tomu však pre transparentnú a systémovú reguláciu nevytvoril podmienky, a tak dnes Ľubomír Jahnátek varí iba z vody.

A aj to mu pod kotlom akosi nechce horieť. Ba čo viac, oheň mu rovnako ako jeho predchodcovi bude zrejme hasiť až sám Robert Fico rôznymi zásahmi do nezávislosti regulácie a vyhláseniami o stabilných cenách energií, ktoré doteraz stabilne iba rástli a mali rásť ešte viac. Napokon, kto by si nepamätal na kauzu vysokých cien energií zo začiatku tohto roka, ktorú sa nám v opozícii za výdatnej podpory ľudí našťastie podarilo úspešne zvrátiť?

Na nižšie ceny energií si tak budeme musieť počkať. Buď až do obdobia pred parlamentnými voľbami, keď si bude Robert Fico opäť formou vratiek kupovať hlasy voličov, alebo keď po voľbách transparentnosť do regulácie zavedie strana Sloboda a Solidarita. Riešením je odstránenie politických zásahov a nepriamych daní z cien energií tak, aby politici konečne v plnej miere prevzali zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

V záujme všetkých spotrebiteľov (domácností aj podnikateľov) už teraz pripravíme a na najbližšiu schôdzu predložíme balík konkrétnych opatrení na zníženie cien energií. Naším cieľom je priemernej štvorčlennej rodine ušetriť na výdavkoch na elektrinu každoročne aspoň 80 eur.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.