Denník N

Brütal Legend – vyznanie lásky k tvrdej muzike

Kedysi veľmi dávno existovali nejakí dávnovekí ohyzdi, čo boli tak masívne škaredí, že už pohľad na nich vyvolával nielen zvracanie ale aj útek všetkých orgánov z tela. Oni to vedeli, a tak sa skrývali, a potom, keďže sa ich nejaký mudrlant rozhodol odhaliť svetlom, tak začali robiť krávotinky. A tak ďalej, nepýtajte sa ma na zmysel :D

Zdroj: Gamespot.com

Pointa je, že vďaka tomuto bordelu sme dostali rock, metal a jeho subžánre. Jack Black a jeho herné alter ego roadie Eddie nám to už do detailu vysvetlia, ako sa veci majú.

Nech sa páči, v podstate kompletný soundtrack Brutal Legend \m/

Od prvej sekundy úvodného filmečku musí byť každému jasné, že v tejto hre pôjde o masívnu ódu na tvrdú muziku. Po intre sa Eddie ocitá v prazvláštnom svete.

Moja obľúbená hora :D  Zdroj: GameScreens / Reddit

Každá jedna oblasť sa nejakým spôsobom viaže na metal, obrovskou horou z kostí až po záverečný súboj so zlým cisárom. Dostanete sa na územie obývané zženštilými glam metalistami a lá Motley Crue, ale aj do oblasti zamorenej goth/emo týpkami a týpčicami, ktorí sú celí v čiernom a útočia napríklad zmesou sĺz a čierneho make-upu.

Goth/Emo Ophelia a jej armáda emákov :D  Zdroj: Brutal Legend Wikia

Hrateľnosť je pestrá, aj keď priznajme si, a to celkom otvorene, niektorým jej častiam by sa zišlo ešte trocha práce. Fyzika buginy je pomerne smiešna, ale nie úplne tragická, aj keď občas fakt na…ie. Boj nie je žiaden God of War alebo Darksiders, vďaka sólam a ďalším vychytávkam však má správnu šťavu.

Trošku iný stage battle :D  Zdroj: Mobygames.com

Mnohým hráčom “jemne” prekážali tzv. stage battles, niečo ako boj dvoch fanúšikovských základní, akurát s brutálnou príchuťou krvi v snahe získať prevahu a zničiť pódium druhej strany. Podľa môjho názoru túto časť zachraňuje celková jej absurdita, povedzme jednotky – do vienka dostanete pešiakov headbangerov, ktorých jedinou túžbou je natriasať svoje kečky celý deň aj noc, v koži odetých motorkárov a ďalších.

Spolu s prostredím, vtipom/absurditou situácií a samozrejme, totálne skvelým soundtrackom s vyše 100 piesňami v spektre od hard rocku cez klasický heavy metal až po black a death metal, ide o mix, ktorý má obrovský potenciál chytiť za srdce každého, kto naozaj fandí tvrdej muzike.

Humor je tu naozaj dôležitý, hra sa až na pár vážnejších a vcelku dojímavých momentov neberie príliš vážne. Keď si dokukáte záverečné video, najprv sa dobre zasmejete, potom uroníte aj slzičku,nostalgicky si povzdychnete a vzdáte vďaku metalu za jeho masívne pozitívny vplyv na váš život.

Ako cenný bonus vnímam prítomnosť viacerých ikon metalu, či už Ozzyho Osbournea v roli Guardian of metal, Lemmyho ako… v podstate samého seba :D alebo Roba Halforda, ktorý si strihol dokonca dvojrolu.

Ozzy, Halford a Lemmy :) Zdroj: Brutal Legend Wikia

Nejde o prvý prípad, kedy sa Jack Black rozhodol pomodliť sa na oltáte bohov tvrdej muziky. On sám pôsobí v jemne parodickej kapele Tenacious D a pred hrozne veľa rokmi stál pri zrode vskutku milej komédie Škola rocku (School of Rock), takej rockovejšej verzie Sestier v akcií. Ešte aj po rokoch a ani neviem koľkých pozretiach si naň vždy spomeniem a pustím si ho. Niekedy len úvodný vypaľovák Fight a inokedy skvelý titulný song School of Rock.

Brütal Legend možno nepatrí medzi elitu žánru, ale ak ste srdcom a dušou rocker alebo metalista a nie je to len nejaká vaša momentálna fáza, z ktorej “vyrastiete” (na tomto sa vždy v duchu zasmejem – to bolo dávno, bol som mladý, vyrástol som z toho :D), tak si ju zakúpte, býva často v zľave či na konzole alebo na PC.

Ak ju práve nebudete drtiť, určite si budete púšťať jej soundtrack.

Nedávno sa počas neformálnej verejnej debaty medzi Timom Schäferom a Jackom Blackom len tak letmo spomenula možnosť pokračovania, s tým, že “vznikne, keď nadíde správny čas”. Ja osobne budem dúfať, že sa tak jedného dňa stane. Pretože tak, ako mnohí ďalší, vďačím tvrdej muzike za veľa vo svojom živote :)

Zlýýý cisár Doviculus s jeho, eh, gitarami, a naozaj zlovoľným hlasom Tima Curryho. Zdroj: Brutal Legend Wikia

\m/ Vidíme sa na nejakom metalovom koncerte \m/

Pretože aj v našich žilách koluje metal \m/   Zdroj: Pluggedin.com

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))