Denník N

Naprieč Kongom. Od horských goríl k sušeným opiciam.

Sú typy ľudí, pre ktorých je dovolenka more niekde v Chorvátsku. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí poľujú na dobré letenky a každé pracovné voľno riešia, kam zase vyrazia. Potom sú tu digitálni nomádi a potom je Martin Navrátil.

Mnohí Martina poznajú z cestovateľských relácií, článkov a jeho blogu Travelistan. Ako človek, ktorý precestoval 165 krajín sveta je ideálnym hosťom v reláciách, kde sa hovorí o autentických zážitkoch a cestovateľskom know-how. Martin už v minulosti ako sprievodca absolvoval prvoexpedície a pred pár mesiacmi sa rozhodli s kamarátom Peťom splaviť časť rieky Kongo. Ako prví Slováci vôbec. Martinova dobrodružná expedícia do Konga bola podporená aj Expedičným fondom OZ Cestou necestou.

Pre veľa ľudí je Afrika Egypt a jeho all-inclusive rezorty. Pod kožu sa však tomuto kontinentu dostanete na úplne iných miestach. A tak okrem autentického života v krajine, kde bol dlho vojenský konflikt, počas ktorého zomrelo viac ako 4,5 milióna ľudí a kde bezpečnosť ani dnes nie je úplne stopercentná, v Kongu zažijete napríklad neustále žiadosti o úplatky a ako biely turista samozrejme veľa, veľa pozornosti.

Cesta Kongom je aj skúškou vašej osobnej trpezlivosti. Na cestovanie v tejto časti sveta sa treba pripraviť dostatočnou časovou rezervou na všetko. Preto ak hromžíte nad rannými zápchami do práce, predstavte si, aké to musí byť cestovať 7 dní loďou a prejsť 400 kilometrov, keď by ste za ten istý čas napríklad už stihli vystúpiť vo Vladivostoku z vlaku zo smeru Moskva. A aké to musí byť, keď cestujete v krajine, kde majú iba na 2% územia asfaltové cesty, hoci ide o druhú najväčšiu africkú krajinu.

Ak si napriek tomu myslíte, že v takejto krajine to musí byť raj pre nízkorozpočtových backpackerov, ste na omyle. Bežnou praxou sú hotely za 50 dolárov na noc, hodinové lety za 250 dolárov a reštaurácie sú s výnimkou hlavného mesta raritou. Skrátka, nerozvinutý cestovný ruch a nulová konkurencia robia svoje. Na hostely či airbnb v Kongu skrátka zabudnite.

Jednou z najväčších atrakcií je pozorovanie horských goríl v ich prirodzenom prostredí. Viete si predstaviť, že ticho sedíte a gorily chodia okolo a vôbec im neprekážate, hoci ste iba pár metrov od nich? Toto safari sa v Kongu sa nachádza blízko hraníc s Rwandou a za hodinové povolenie ku gorilám zaplatíte 400 dolárov. Len pre informáciu, ide je najlacnejšie safari s pozorovaním goríl v Afrike. Ďalšou obľúbenou konžskou atrakciou je výstup na jednu z najaktívnejších sopiek na svete Niyaragongo, ku ktorej trvá výstup dva dni a prespáva sa na okraji krátera. V tomto prípade stojí povolenie 300 dolárov a cenovo teda dostávate reálny obraz o tom, že tá Afrika naozaj až taká lacná nie je.

Ak ste gurmán, ktorý si kolorit krajiny vychutná najviac prostredníctvom lokálnej stravy, na jedlá v Kongu musíte byť tak trochu dobrodruh. Plus vegetariánom tu veľa možností nezostáva, keďže hlavnou zložkou väčšiny jedál je mäso. Takže chcete ochutnať najskôr živé larvy či sušené opice? Nie, to nie je preklep. V Kongu jedia opice. Sušené. Skúsili by ste?

Koľko takáto expedícia našich cestovateľov stála? Koľko museli dať po ceste úplatkov a koľko sušených opíc sami ochutnali? Bola situácia všade bezpečná alebo zažili aj krušné africké momenty? Všetky zvedavé otázky vám zodpovie priamo organizátor tejto expedície Martin už v pondelok 4.12. v bratislavskej Nervose. Príďte a rozšírte si cestovateľské obzory o túto africkú lahôdku. Po prednáške o Kongu, zostaneme ešte v Afrike a manželia Zimovci vám porozprávajú o africkom Malawi, kde pôsobili a kde zažili absolútnu divočinu, seriózne treky v horách či nekomerčné safari. Horúca Afrika padne v studenom decembri viac ako vhod. Tešíme sa na vás.

Text: Hana Hajovská

Fotografie: Martin Navrátil

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk