Denník N

O nás, bez nás na druhú (iniciatíva Slobodné mesto)

Iniciatíva Slobodné mesto nie je len o Bratislave, toto sa týka všetkých občanov Slovenska. Pretože ak im to prejde, tak už ich nikto nezastaví nikde na Slovensku. Zostane nám už len zapáliť za naše hlavné mesto sviečku. Ak Vám to nie je jedno, prosím podporte našu iniciatívu podpísaním petície na konci blogu.

prechádzajúcom blogu sme poukázali na to, že si vplyvní investori snažia presadiť pre svoje stavebné projekty štatút významnej investície. Dnes sa pozrieme na protiargumenty voči tejto živelnej výstavbe.

Na začiatok treba zdôrazniť, že štatút významnej investície je neférový, diskriminačný voči tým investorom, ktorí ho nezískajú. Osobne si myslíme, že sa jedná o nepovolenú štátnu podporu v rozpore s pravidlami EÚ. Jedoducho tí veľkí si vedia vybaviť, aby boli ešte väčší.

Presne toto sa deje v hlavnom meste Slovenska. Vplyvné skupiny si povedali, že chcú získať na svoje stavebné projekty takzvaný štatút významnej investície, na základe ktorého budú môcť vyvlastňovať. A vláda Slovenskej republiky im chce vyhovieť. Tá vláda, pre ktorú by mal byť verejný záujem priorita číslo jedna. Napriek tomu je priorita vlády záujem súkromnej firmy, ktorá pravdepodobne zárobok z tohto projektu pošle na Cyprus, resp. do iného daňového raja, aby sa dokonca vyhla plateniu daní na Slovensku.

Zasadiť „menšie mesto“ v novom Lide na Petržalskej strane medzi Starým mostom a mostom Apollo a „stredne veľké mesto“ (až veľké) v zóne na opačnej strane Dunaja medzi Dunajom (a Eurovea) a autobusovou stanicou bez komplexného vyriešenia dopravnej a parkovacej otázky je čisté šialenstvo. 30 tisíc ľudí na strane Petržalky a 50 až 100 tisíc ľudí bude musieť mesto denne absorbovať. Ako sa do tohto priestoru toľko ľudí denne dopraví ? Kam budú títo ľudia chodiť k lekárovi, kam budú deti chodiť do škôlky a škôl, knižníc, seniori do klubov a komunitných centier a stacionárov, matky s deťmi do materských centier….pre koho bude takéto „mesto“?

Investori používajú rôzne zavádzania na potvrdenie svojich zámerov, ako napríklad, že projekt nového Lida je v územnom pláne už 10 rokov, čo samozrejme nie je pravda. Alebo, že v zóne Lida nie je „nič“. Pritom jediné nič nám ukazujú práve oni, nikto netuší čo sa plánuje za výstavbu. Chcú nám niečo zatajiť? Stačí sa tam prejsť a zbadáte súkromné rodinné domy, záhradky a hlavne les aj s jeho obyvateľmi! Keby radšej energiu a čas nevenovali lacnej marketingovej kampani na Facebooku a na spriaznených weboch, ale radšej diskusii s obyvateľmi a odborníkmi na dosiahnutie oboma stranami prijateľného riešenia. Tak ako to robia v zahraničí, dokonca aj investori, ktorých dcéry (matky) operujú u nás… Rešpekt sa nedá kúpiť, nedá vykričať. Rešpekt sa získava.

Je dokonca paradoxom, že verejnosťou najlepšie prijaté developerské projekty v BA postavili zahraničné spoločnosti a domáci, čo by mali mať väčší cit k mestu idú tvrdo cez mŕtvoly len po zisku bez ohľadu na to, čo to s mestom spraví. A tieto projekty nie sú žiadna výnimka, práve naopak.

Bratislavská vodárenská spoločnosť upozornila, že už existujúce zástavby na brehoch Dunaja s hlbokými vybetónovanými podzemnými garážami znižujú prietok vody z Dunaja do podzemných vôd Žitného ostrova. Ukazuje sa to už pri existujúcej výstavbe River parku a Eurovea. Skutočne je to vidno aj za posledné roky, kedy spolu s veľmi teplými letami bola hladina spodných vôd v Bratislave a okolí veľmi nízka. Tým, že investori postavia ďalšie obrovské betónové barabizne na brehu Dunaja na mieste PKO, pri pokračovaní Eurovea a za ňou alebo na opačnej strane pri novom Lide, túto situáciu len a len zhoršíme. Následky tohto konania budú nezvratné a môžu byť pre obyvateľov celého Žitného ostrova doslova katastrofické.

Nezabúdajme, že denne bojujú občania proti “verejným záujmom” ako sú výstavba vodných elektrární v Bešeňovej, Slatinke, v Nových Zámkoch (Zugov), a v mnohých ďalších regiónoch, rovnako aj proti ťažbe zlata, ropy, zemného plynu v Ruskej Porube, Detve, Kremnici, atď. , takisto proti spaľovniam a skládkam v Pezinku, Smoleniciach. Nezabúdajme ani na odpor obyvateľov proti výstavbe závodov a prevádzok, ktoré budú znečisťovať životné prostredie v Zlatých Moravciach a mnohých ďalších a ďalších mestách a osadách Slovenska. Bojujú bez podpory médií, poslancov, autorít a nás ostatných. Nastal čas, aby sme bránili svoje mestá, mestečká, dediny, osady. Teraz už nejde iba o naše hlavné mesto, ide už o naše sebavedomé Slovensko.

Aj tento blog vznikol ako reakcia na aktivitu podpredsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý chce predložiť 13.12. na výjazdové zasadnutie vlády SR návrh na udelenie štatútu významnej investície investičným skupinám HB Reavis a J&T Real Estate. Chce ho predložiť napriek tomu, že verejne deklaroval a dal prísľub, že bez súhlasu hlavného mesta a dotknutých mestských častí Ružinov, Staré Mesto a Petržalka tak neurobí . Chce tak urobiť aj napriek ich nesúhlasným uzneseniam, v ktorých jednoznačne odmietli udeliť týmto projektom inštitút významných investícií. Pán podpredseda vlády si trúfa ignorovať vôľu ľudu prostredníctvom svojich volených zástupcov. Pánovi podpredsedovi vlády sa to vráti ako bumerang, lebo bude spochybnená akákoľvek legitimita nielen jeho rozhodnutia, ale rozhodnutia celej vlády. A nemusia ani čakať do parlamentných volieb. To je čaro demokracie.

Poprosím všetkých o podporu petície proti udeleniu štatútu významnej investície investorským projektom v našom hlavnom meste tu.

Teraz najčítanejšie

Peter Strapák

Nadšený fanúšik scifi, "bojovník" za lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť. Člen hnutia Progresívne Slovensko.