Denník N

Kaliňáka neodvolali, Maďarič sa vzdal, Richter pokračuje…

… a Fico povedal niečo neuveriteľné, čo patrí do análov (v každom zmysle tohto slova).

Pondelok
Člen Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny popierajúci holokaust a vrhajúci dlažbové kocky po prechádzajúcich sa turistoch s vehemenciou Jána železného hádžuceho oštep na majstrovstvách sveta v ľahkej atletike má, zdá sa, menší problém. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Mazureka obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a tiež pre podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine. Pred súdom bude musieť Mazurek vysvetliť svoje vyjadrenia na adresu Rómov, imigrantov i moslimov. A prečo má len menší problém? Pretože ho už raz oslobodili, keď popieral holokaust, plynové komory a smrť židov v koncentračných táboroch. Nejaké vyjadrenia v rádiu ho nemôžu položiť. Inak Mazurek je mimoriadne žiarivým príkladom toho, ako spraviť capa záhradníkom. Fašista vo výbore pre ľudské práva. Dokonalé.

Všeobecne Kotlebovci v pondelok nemali príliš silný deň. Kotleba odovzdával funkciu Lunterovi v posledný možný deň v Rimavskej Sobote, čiže v meste, v ktorom je primátor veľkým fanúšikom fašistov. Celá akcia bola verejná, napriek tomu tam mal Kotleba ochrankárov, ktorý dnu nechceli vpustiť novinárov. Nepohli nimi ani protesty Zsolta Simona. Celá akcia v plnej kráse ukázala, kto je Kotleba a akými hovädami sa vlastne obklopoval. Tomu všetkému sa prizerali mestskí policajti, ktorí neurobili absolútne nič. Nikto by sa ani veľmi nečudoval, ak by policajti s ochrankármi ticho súhlasili.

Utorok
Vzbura v parlamente týkajúca sa zmrazovania platov je ukončená. Tu zasa platí, že aj koza je celá, aj vlk sýty. Fico ustúpil Bugárovi, platy poslancom porastú (Mikuláš rozdaný), vláda nepadne. Dohodli sa na symbolickom zvýšení o jedno euro. Vyzerá to dobre, pokiaľ si človek neuvedomí, že to môže byť predpríprava na tú nedávno zmieňovanú tisícku. Aby mal Hrnko na saká. Matovič povedal, že pokiaľ budú vládnuť zlodeji, nezaslúžia si ani to euro. A ešte povedal Ficovi, že je zlodej a pôjde do basy. A bol rád, že mu to mohol povedať do očí.

A odvolával sa Kaliňák. Zasa. Fico, ktorý na odvolávania väčšinou chodí len na začiatku, povie pár slov a odíde, dnes prišiel, rečnil dlho, odišiel a opäť prišiel. Povedal, že mu chýba Mikloš a Dzurinda. To povedal na začiatku, na konci už priznal, že s Kalim potreboval len tri dni, aby rozbil celú SDKÚ. Možno mu tí dvaja chýbajú len preto, lebo sa dali tak rýchlo rozbiť a že s touto súčasnou opozíciou sa mu príliš nedarí.  SaS sa zasa spýtal, kde boli za Radičovej vlády pri kauze Platinové sitká. Bohužiaľ, nejako mu nedošlo, že Platinové sitká bola kauza SDKÚ, čiže práve toho Mikloša a Dzurindu, ktorých by si prial v opozícii a ktorí mu tak veľmi chýbajú. Kto by mu vyhovel.

Jáj, a aby sa nezabudlo. Viete, že Kaliňák je najlepší minister? Vďaka nemu máme Schengen, nový cestný zákon, bezvízový vstup do USA. Plné obchody banánov, mandarínok a arašidov. Iba vďaka nemu príde i Ježiško, lebo on je naj… Na najnižšiu dôveru v súdnictvo, políciu, bomby v batožinách slovenských občanov, obchodovanie s daňovým podvodníkom si Fico v súvislosti s Kaliňákom nespomenul. Nemajme mu to za zlé, má toho chalaň topolčiansky veľa.

Z vyššie spomenutého by mohlo vyplývať, že predseda vlády vlastne celý deň nič nerobil, iba tliachal, ale nie je to tak. Ešte stihol napísať prezidentovi list, v ktorom ho žiadal, aby uhradil 990 000 eur za súkromné lety. Uvidíme, či si na doručenie zvolil lepšiu kuriérsku spoločnosť, než akú používajú slovenské súdy, ktoré mu opakovane nedokázali doručiť predvolania na pojednávanie.

No a Kaliňák, ktorého sa odvolávanie týkalo najviac, len povedal, že opozícia asi slúži nejakým mimovládkam a sponzorom. Kde už len na takéto dačo mohol prísť politik jeho formátu? Žeby skúsenosti so sponzormi Smeru, s vlastnými hlavami, alobalmi, nástenkami, eurofondami… Ale nie, Tak to byť určite nemôže. Veď vďaka nemu máme Schengen… Ale to už viete.

Chutný utorok bol. Taký výživný…

Streda
Možno niektorí optimisti dúfali, že sa zobudia do rána a do sveta, v ktorom už nebude Kaliňák ministrom vnútra SR, žiaľ, dúfali márne. Realisti vedeli už utorok, že ráno nebude múdrejšie večera, ale zostane všetko po starom. Utorok  sa totiž štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská vzdala svojej kandidatúry do Súdnej rady. Oficiálne vraj preto, lebo všetko okolo nej bolo spolitizované (zrejme čakala, že sa bude v súvislosti s ňou riešiť hokej alebo čo), nik by sa však nečudoval, keby išlo o tichú dohodu medzi Bugárom a Ficom. Fico stiahne Jankovskú a vyhovie Žitňanskej, Bugár podrží Kaliňáka pri odvolávaní. Ale to sú, samozrejme, len ničím nepodložené špekulácie a dohady. Nebudeme predsa špiniť charektery a kriviť chrbtové kosti ani jedného z uvedených pánov.

Kažimír povedal, že vyrovnaný rozpočet by mohol byť aj skôr, ale to by vláda nemohla urobiť pre ľudí nič. Nespresnil, akých ľudí mal na mysli. Či tých, ktorí budú po novom platiť lekárom za vyšetrenie tridsať eur, alebo tých, ktorým sa zvyšuje príplatok za nočnú 1,50 za hodinu, alebo dôchodcov, ktorým sa zvýšia dôchodky o osem eur. Alebo tých svojich.

Fico odkázal prezidentovi, že dlhodobo porušuje ústavu tým, že odmietol vymenovať kandidátov na tri voľné miesta na Ústavnom súde v rokoch 2014 a 2016. Prezident tak musí konať, lebo ak nie, bude to musieť urobiť Národná rada. I keď sa to hovorí skutočne ťažko, zdá sa, že tentoraz má navrch premiér. Zaujímavé je, že sa ešte vyjadril, že nechce žiadne žaloby voči hlave štátu. V kontexte včerajšieho listu, v ktorom ho žiadal o uhradenie súkromný letov vyznievajú jeho vyjadrenia mimoriadne zvláštne. V tomto prípade by totiž čisto teoreticky žalobu podať mohol, v prípade prezidentových letov a poslaného šeku mu je to platné ako dementovi logaritmické pravítko. Pointa toho celého je však v tom, že Ústavný súd rozhodoval o niečom, o čo ho nik nežiadal, o niekom kto o to nestál, rozhodol úplne opačne ako kedysi keď dal za pravdu Gašparovičovi (lebo člen Smeru) a keď sa zdalo, že by Fico mohol vyhrať voľby a mohli by sa posilniť právomoci prezidenta. V súčasnosti je to však nežiaduce a Kiska si predsa nemôže dovoliť, čo si mohol dovoliť kedysi Gašparovič, alebo čo by si mohol dovoliť v prípade úspechu Fico. Tak…

A bude sa skúmať majetok. Kaliňákov, Počiatkov, Bašternákov a Turčanov. Opäť sa totiž preveruje kauza B.A. Haus a pokútne predaje, nákupy a prevody peňazí medzi spomínanými osobami. Potiaľto to vyzerá ako sľubný začiatok sna nejedného človeka túžiaceho po spravodlivosti. A potom sa ten človek dozvie že Národnú jednotku finančnej polície, ktorá má teraz Čižnárov pokyn splniť, riadi Bernard Slobodník, bývalý člen a sponzor strany Smer.  Že policajný prezident v tom nevidí problém a že všetko to riadi tak či tak Kaliňák. Človek túžiaci po spravodlivosti môže teda snívať ďalej, ale to je tak jediné, čo môže robiť.

Štvrtok
Posielanie listov sa v Smere stalo populárne a zatiaľ čo Fico poslal list Kiskovi, Marek Maďarič poslal list Ficovi. V ňom sa vzdal funkcie podpredsedu v strane Smer-SD. Všetci sme dúfali, že ho napodobní aj Richter a vzdá sa funkcie ministra, ale kdeže. Niektorých funkcionárov nedostanete zo stoličky ani karbobrúskou. A tak, kým ten rozumný sa sťahuje, ten tupý, drzí, neschopný a úchylný sa drží ako kliešť psej kože.

Potvrdilo sa, že z vojenských skladov skutočne zmizlo viacero zbraní. Hrnko sa zastrájal, že všetko nechá vyšetriť, lebo to nie je žiadna sranda. Vraj o naše zbrane môžu mať záujem i teroristi a mohli by nimi zaútočiť napríklad i na slovenský parlament. Skutočne bola snaha zistiť, aké dôvody by viedli teroristov k takému absurdnému kroku, nepodarilo sa. Ale ako predstava to nebolo vôbec zlé…

Piatok :-)
Danko dostal ďalšie vyznamenanie a chce zriadiť hrob neznámeho vojaka. Zrejme aby mala v parlamente čo robiť čestná stráž. Čo už len môže byť čestnejšie ako stráženie hrobu neznámeho vojaka.

Fico je pripravený zrušiť tridsaťeurové poplatky u lekára. Presne tie, o ktorých vraj opozícia tak strašne klame. Nie je však pripravený vysvetliť, že keď o nich opozícia klame, prečo ich teda ruší.

Aby toho nebolo málo, na zdravie svojho syna vyhlásil, že už nebude kandidovať na prezidenta. Ten už však toho toľko, narozprával, že je celkom možné, že myslel na nejakého toho svojho ešte len plánovaného a zatiaľ nenarodeného.

Veta týždňa, možno i celého roka, celej existencie sveta od veľkého tresku až doteraz…
Vy viete, že ja držím slovo. (Róbert Fico, predseda vlády SR)

Vieme…

 

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/