Denník N

Zdravica účastníkom snemu SMERu

Tak, ctení kolegovia zo Smeru, v sobotu sa opäť schádzate, aby ste uzavreli rok, zhodnotili VÚC voľby, zamysleli sa nad budúcnosťou a vyvodili aj nejakú tú osobnú zodpovednosť.

Tak sa to robí, tak to má byť. Predseda a podpredsedovia budú sedieť za predsedníckym stolom v bielych košeliach, akože pracovne a najmä preto, že takto to robí dobrý dojem. Ten je dôležitý, lebo dobrého dojmu je takmer vždy málo a v poslednom čase najmä v strane, ktorú vedú vaši dvaja Robovia.

Tí slušnejší členovia sa za Robov hanbia, kandidáti prehrávajú kvôli Robom voľby a voliči nechápu, ako môže 16 tisícová členská základňa pripustiť, že dvaja Robovia ťahajú stranu dole vodou.

Iste, dvaja Robovia majú veľké zásluhy na tom, že Smer sa stal veľkou stranou. Najmä ten jeden z nich sa pričinil vlastnou hlavou o to, aby Smer vôbec vznikol. Ale dnes? Stoj čo stoj detinské trvanie na tom, že minister vnútra vyšetrovaný pre majetkové podvody nesmie byť odvolaný, lebo už prešli tri minúty, potápa celý Smer.

Chudík v Prešove, Raši v Košiciach, Blanár v Žiline pre toto prehrali voľby. A podpora Smeru pre Ftáčnika v Bratislave bola ako smrteľný bozk. Nech boh chráni každého kandidáta, ktorému Smer vyjadrí podporu.

Lebo Smer sú dnes len dvaja Robertovia. Starostovia, ktorí bez väčších škandálov vedú svoje obce? Poslanci, ktorí síce poslúchajú, lebo inak by poslancami neboli, ale inak celkom kultivovaní ľudia? Ministri, ktorí majú snahu viesť v rámci možností svoje ministerstvá solídne? Po nikom z nich ani pes neštekne, celý mediálny priestor zaberá Robo & Robo, za nimi mediálny „poradca“ a štváč najhrubšieho zrna Tomáš a nad nimi Bašternák.

Presne tak aj vyzerala včerajšia schôdza k odvolávaniu Kaliňáka. Všetkým je nad slnko jasnejšie, že človek vyšetrovaný pre majetkové podvody nesmie byť ministrom, napriek tomu sa Robovia rozhodli pľuť síru a žlč, útočiť na prezidenta a osobnými urážkami počastovať asi všetkých opozičných poslancov, čím vlastne potvrdili všetky výhrady, ktoré predniesol navrhovateľ Jozef Rajtár.

Úbohé, seba zničujúce predstavenie a vás, ctení účastníci kongresu čaká, že v sobotu ich ešte aj budete musieť za to tľapkať po pleci. Že ako strašne naložili opozícii, že ako bravúrne Robo s podporou druhého Roba ustál odvolávanie a presne budete vedieť, že to nebola žiadna výhra, ale besnenie dvoch koňov odchádzajúcich do večných lovíšť.

Budete chodiť po chodbách a lamentovať, budete znechutení, Beňová vás bude presviedčať, že Kaliňák netuší, kto je Bašternák a Fico vám bude sväto sväte tvrdiť, že nebýva nikde, lebo cez deň je na úrade a v noci zvára dvere.

Ale nikto z vás nebude mať odvahu zakričať, že kráľ je nahý. A tak zotnete nejakého nepodstatného Kubánka a dávno zabudnutú Zmajkovičovú, lebo veď sebareflexia a naďalej budete mať, až na pár prvotriednych grázlov, ktorí pod hlavičkou Smeru nesmierne zbohatli, hlavu v smútku. Prajem vám úspešné rokovanie.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.