Denník N

Sociálna poisťovňa v liste sporiteľom klame

Zhodnotenie druhého piliera prezentované Sociálnou poisťovňou v liste sporiteľom je klamlivé. Sociálna poisťovňa vypočítala záporné zhodnotenie, aj keď inflácia za celé obdobie bola nižšia ako priemerné zhodnotenie fondov.

Ako je možné z kladného rozdielu vypočítať záporný priemer? To je otázka na Sociálnu poisťovňu, matematická logika Vám na pochopenie nestačí. Nebolo by to prvýkrát, kedy nominanti SMER-SD pustili do obehu nesprávne výpočty. Stačí si spomenúť na list ministerky Tomanovej, alebo ako Róbert Fico počítal rast cien cez DPH.

Nič to nemení na fakte, že aj keby bol výpočet Sociálnej poisťovne správny, išlo by o hrubé zavádzanie. Doterajšie nízke zhodnotenie dôchodkových úspor sporiteľov ide na vrub Róberta Fica, nikoho iného. Argumentovať nízkym zhodnotením je iba maskovaním vlastnej viny.

Najhorší zásah do druhého piliera urobila takzvaná Madejova novela v roku 2009, kedy poslanec strany SMER bez akýchkoľvek analýz a odborných argumentov navrhol zaviesť do druhého piliera garancie. SMER týmto zásahom pripravil sporiteľov o výrazne vyššie zhodnotenie úspor a najmä tejto novele vďačia prví dôchodcovia z druhého piliera za nízke dôchodky.

Ďalšou veľkou ranou pre výšku budúcich dôchodkov bola novela ministra Richtera a s ňou presunutie väčšiny sporiteľov do garantovaných fondov. Kto nebol aktívny a v roku 2013 neodpovedal na list Sociálnej poisťovne, bol automaticky presunutý. Odvtedy indexové fondy narástli v priemere o viac ako 50 %. Garantované fondy o 7,7 %. Za zmienku stojí aj Richterove zvyšovanie poplatkov v druhom pilieri, čo logicky znížilo výnos sporiteľov.

 Čo ešte chýba v liste sporiteľom

  • dôchodky z prvého piliera sú výrazne dotované, čo je dlhodobo neudržateľné. Skoro 30 %, 2 miliardy Eur ročne, ide na dôchodky z iných zdrojov,
  • časť dôchodku z prvého piliera je dnes sporiteľom v druhom pilieri nespravodlivo krátená viac, ako by mala byť,
  • prvé dôchodky z druhého piliera sú výsledkom zle nastavenej anuitnej novely, a preto sú neprimerane nízke. V budúcnosti je možné očakávať zmeny.

 vynosy

Verím iba štatistike, ktorú si sám sfalšujem

Kreatívne počty Sociálnej poisťovne nútia rozmýšľať, ako na to asi prišli. Ak odhliadneme od možnosti, že si to hrubo vymysleli, jedným z vysvetlení by bolo, že výkonnosť fondov v druhom pilieri vážili podľa výšky majetku (počtu sporiteľov), ktorý v danom fonde je.

Takýto prístup je však presne zo súdka „zvaľujem vlastnú hlúposť na niekoho iného“.  Iniciatíva štátu presunula sporiteľov do garantovaných fondov, neurobili to oni sami. Rovnako o Madejove garancie Róberta Fica nikto neprosil. Schopnosť robiť výnos nemá nič spoločné s aktuálnou výškou majetku v dôchodkovom fonde. Preto počítať výnos druhého piliera cez počet sporiteľov v jednotlivých fondoch by bolo vysoko zavádzajúce a tým pádom klamlivé.

Nech sa na to pozrieme z ktorejkoľvek strany, list Sociálnej poisťovne je veľká hanba.

Teraz najčítanejšie