Denník N

Minister Kažimír označil kritiku rozpočtu zo strany Sme rodina za komunisticko-fašistickú

„Väčšine ľudí sa dnes z ekonomického hľadiska žije zle, Slovensko je krajina zadlžených ľudí“, aj takáto kritika dnes vytočila ministra financií v parlamente natoľko, že vo svojom záverečnom vystúpení ostro zaútočil na poslancov z klubu Sme rodina.

Dnes som opäť vystúpil v rozprave k rozpočtu a informoval som poslancov o nových faktoch, ktoré posúvajú údajný slovenský ekonomický zázrak do ríše rozprávok. Eurostat dnes totiž zverejnil čísla o hospodárskom raste členských štátov EÚ. Pozrime sa teda spolu, ako na tom sme.

Hospodársky rast nových členov EÚ za posledný rok:

Slovensko:      3,5 percenta

Bulharsko:      3,9 percenta

Cyprus:            3,9 percenta

Maďarsko:      4,1 percenta

Estónsko:        4,2 percenta

Slovinsko:       4,9 percenta

Česko:              5 percent

Poľsko:             5,5 percenta

Lotyšsko:         6,2 percenta

Malta:               7,7 percenta

Rumunsko:     8,6 percenta

Slovensko je predposledné spomedzi všetkých nových členských krajín EÚ. Za nami je iba Litva, aj to iba o desatinku percenta.

Neviem ako vy, ale ja za ekonomický zázrak nepovažujem to, že zatiaľ čo iné štáty frčia po diaľnici stotridsiatkou, minister Kažimír ide deväťdesiatkou po okresnej ceste a všetci sa tvárime, že ide ako Fitipaldi. V čom je vlastne prínos ministra Kažimíra pre slovenskú ekonomiku? Že nejdeme štyridsiatkou? V poriadku, dá sa aj cúvať, ale to dnes z ekonomického hľadiska nedokážu ani Gréci – aj tí dnes majú ekonomický rast.

A teraz sa na to pozrime z pohľadu ľudí. Čo je to za ekonomický rast, keď je založený na neustálom zadlžovaní sa ľudí? Slovensko je krajina zadlžených ľudí. Dlhy slovenských domácností rastú najviac v celej EÚ. Áno, tu sme absolútne na špici celej EÚ. V zadlžení slovenských domácností.

Počas vlády ministra Kažimíra sa zo Slovenska stal štát s najväčším počtom finančných otrokov, ktorí ledva žijú od výplaty k výplate a len len vládzu splácať pôžičky, alebo len úroky z pôžičiek. Viem, že sa tie čísla a fakty nepočúvali ministrovi Kažimírovi dobre, ale ja ich zopakujem, aby sme vedeli, ako sa ľuďom na Slovensku naozaj žije.

  1. Milión ľudí na Slovensku je exekvovaných, to je viac ako 20 percent dospelých ľudí na Slovensku. Každý piaty Slovák má exekúcie
  2. 40 percent slovenských rodín je zadlžených – dve z piatich slovenských rodín sú zadlžené
  3. Polovica výdavkov slovenských domácnosti je financovaných z úverov a pôžičiek

Väčšine ľudí na Slovensku sa dnes z ekonomického hľadiska žije zle. Je to veľmi smutná skutočnosť, ale taká je naša ekonomická realita. A za túto zlú ekonomickú realitu, do ktorej sa každé ráno zobúdzajú milióny slovenských občanov, je najviac zodpovedný minister financií Kažimír.

Viem, že sa to niektorým ťažko počúva, ale ak musia ľudia na Slovensku financovať polovicu svojich výdavkov z pôžičiek, tak to treba konečne povedať nahlas: Čo sa týka takzvaného slovenského ekonomického zázraku a ministra Kažimíra – cisár je nahý.

Nepríjemné fakty sú komunisticko-fašistické?

Vážení čitatelia, skúste mi poradiť, v čom sú podľa vás vyššie uvedené fakty komunistické alebo fašistické? Citoval som iba Eurostat, slovenský Štatistický úrad, Národnú banku Slovenska a analytikov Tatra banky. Pripomína mi to ďalšiu rozprávku, kde sa kráľovná hnevá na zrkadlo, že mu hovorí pravdu.

A pravdou tiež je, že nech by naša ekonomika rástla akokoľvek rýchlo, stále tu máme ďalší smutný fakt: 51 percent slovenského HDP ide firmám a iba 39 percent nášho HDP ide na platy ľudí. V Nemecku, Rakúsku ale aj v Slovinsku je to presne opačne.

My sme presvedčení, že ekonomika štátu má pomáhať predovšetkým ľuďom, ako aj malým a stredným podnikateľom. V tomto chceme úplne zmeniť priority ekonomickej politiky vlády, keď budeme mať na to po budúcich voľbách príležitosť. Ministrom tejto vlády a poslancom v parlamente sa to môže páčiť, alebo nepáčiť, ale takýto je náš pohľad na ekonomiku Slovenska.

Milan Krajniak, autor je poslancom NR SR a podpredsedom Sme rodina

Teraz najčítanejšie

Milan Krajniak

Narodil som sa v Bojniciach 30. januára 1973. Vyrastal som v Prievidzi, vojenskú službu som absolvoval v rokoch 1997-1998 u 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Napísal som publikácie Banda zlodejov, Úspešní politici slovenských dejín, Doktrína štátu a Slovenská identita. Som šťastne ženatý, s manželkou Andreou máme dcéru Zuzku. Od roku 2016 som poslancom NR SR a podpredsedom hnutia SME RODINA.