Denník N

No nebuď voči tejto EÚ kritický. Migrantov budeme musieť zobrať či chceme alebo nechceme.

Množstvo krát som sa vyjadril, že členstvo v EÚ je kľúčovým záujmom Slovenska a som to aj v našom Manifeste poctivo odôvodnil. A zároveň som sa nikdy nevyjadril za vystúpenie z EÚ.

Napriek tomuto jasnému postoju sa pravidelne stretávam s výhradami, že to hovorím len tak, že aj „bývalá NDR mala v názve demokratická“ (k tomuto výroku sa prednedávnom prepracoval Ivan Mikloš) a že v skutočnosti mi ide len o kritizovanie. Myslím, že toto sa to zvykne hovoriť, keď sa minú argumenty.

Problém je v tom, že nekritizovať EÚ je prakticky nemožné. Nemám na mysli vrcholne arogantný výrok nemeckého lídra opozície Martina Schulza, že plná integrácia musí byť do 2025 a komu sa nepáči, môže ísť.

Mám na mysli včerajšiu tlačovú správu, vydanú Európskou komisiou. V nej sa okrem iného píše, že „…by riešením mohlo byť prijatie prístupu, pri ktorom by sa zložka povinného premiestňovania uplatňovala na vážne krízové situácie, zatiaľ čo v menej problematických situáciách by premiestňovanie bolo založené na dobrovoľných záväzkoch členských štátov.

Preložené do slovenčiny: ak sa sem budú migranti valiť, musíme ich zobrať, ak sa sem valiť nebudú, tak ich zobrať nemusíme. To je asi ako keby sme boli povinní odhŕňať sneh ak sneží, ak nesneží, je odhŕňanie snehu dobrovoľné.

O tomto pláne Európskej komisie ako „dosiahnuť rovnováhu medzi solidaritou a zodpovednosťou“ chce predseda komisie Juncker rokovať budúci štvrtok s vedúcimi predstaviteľmi EÚ.

Pre prípad, že by náhodou niektorá krajina nechcela „dosiahnuť rovnováhu medzi solidaritou a zodpovednosťou“, inými slovami, ak by si náhodou nejaká krajina zmyslela, že ona si bude sama rozhodovať o tom, kto na jej území bude žiť, zdvihla komisia výstražný prst a podala žalobu na Česko, Maďarsko a Poľsko za to, že odmietli súhlasiť s prerozdeľovaním migrantov.

Pôvodne aj Slovensko nesúhlasilo, no Robert Fico opäť raz zradil a otočil a s prerozdeľovacími kvótami súhlasil. Lebo aktuálne sa hrnie stoj čo stoj do jadra a chce byť za pekného.

Samotná žaloba prichádza rýchlo, lebo len v júni tohto roku bolo spustené právne konanie. Pre porovnanie: voči Grécku, ktoré si neplnilo povinnosti vyplývajúce zo Schengenskej zmluvy spustila Komisia právne konanie na jar 2010, teda pred takmer ôsmymi rokmi a žalobu ako na potvoru nestihla Komisia podať do dnes. Rozdiel v týchto dvoch prípadoch je snáď v tom, že zatiaľ čo Grécko dobrovoľne súhlasilo so Schengenskou zmluvou a následne ju neplnilo, tak Česko a Maďarsko nesúhlasilo s prerozdeľovacími kvótami a tieto krajiny vrátane Slovenska boli prehlasované.

Oznamujem všetkým, ktorým sa nepáči, že EÚ len kritizujem, že EÚ vychválim do neba, ak prestane násilným spôsobom vnucovať krajinám migrantov.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.