Denník N

Platba kartou zadarmo? Pozor, ono to tak nie je.

Cenu tovaru na pultoch si vypočítame zjednodušene veľmi ľahko. Nákupná/výrobná cena + doprava na sklad + skladovanie + marža, v ktorej musia byť zahrnuté náklady na prevádzku, nájom, mzdy a aby ostalo čosi aj na samotný zisk a jeho zdanenie + 1 až 3 % prípadná platba kartou + 20% DPH.

Každý obchodník, ktorý ponúka možnosť platiť kartou má už tento poplatok banke zahrnutý v cene tovaru, nie je totiž v súčasnoti možné pýtať od zákazníka za túto službu poplatok zvlášť.

Pokiaľ kupujete tovar u malého obchodníka (väčšinou vtedy, keď je predávajúcim priamo majiteľ), skúste ho požiadať o zľavu a zaplaťte v hotovosti. Obchodníkovi je totiž jedno, či ten poplatok zaplatí banke alebo ho ušetrí zákazník. Hlavne pri vyšších sumách už nie je toto malé výpalné až také zanedbateľné.

Tento krátky blog slúži len na osvetu všetkým spotrebiteľom, ktorí sú v domnení, že v dnešnej dobe môžu čosi dostať zadarmo. A možno ako výzva vládnej strane, aby umožnila obchodníkom zaviesť tento poplatok extra. Zákazník by sa tak sám rohodol, či si namiesto nosenia mincí a papierikov v peňaženke za takúto službu priplatí alebo nie.

A gastrolístky? Podobnosť čisto náhodná. S tým rozdielom, že si za pekné farebné papieriky priplatíme ešte viac.

Teraz najčítanejšie