Denník N

Ready Player One

(Nielen pre fanúšikov osemdesiatych rokov)

Ready player one je už kultový dobrodružný sci-fi román od amerického spisovateľa Ernesta Clinea z roku 2011, ktorý v marci 2018 vyjde vo filmovej adaptácii Stevena Spielberga.

Ready player one je eklektický román mixujúci široké množstvo žánrov a z najrôznejších kútov zábavného priemyslu. Príbeh postavený na referenciách na popkultúru, kde na každej stránke máte množstvo odkazov na populárne videohry, kapely, pesničky, filmy a samozrejme sci-fi a fantasy romány, komiksy a anime.

V roku 2044 je svet špinavé a ľuďmi preplnené miesto postihnuté následkami globálneho otepľovania a vyčerpaním fosílnych palív. V pochmúrnom dystopickom svete ponúka OASIS útek z reality do fantastického sveta zázrakov. OASIS je internet transformovaný do interaktívnej virtuálnej reality. Vďaka technologickému pokroku v laserovej technike a počítačovej grafike sa podoba najväčšej a najkomplexnejšej simulácie premieta priamo  na sietnicu vašich očí a cez špeciálne doplnky môžete mať dokonalý celotelový zážitok na nerozoznanie od skutočného sveta.

Všetko sa zmení, keď zomrie autor OASISu James Halliday. Brilantný génius na vzor Howarda Hughesa, Richarda Gariotta a Steva Jobsa, ktorý sa celý život izoloval od vonkajšieho sveta sa rozhodol venovať svoj rozprávkový majetok tomu človeku, ktorému sa podarí zvíťaziť v súťaži o Zlaté vajce, ktoré skryl v OASISe. Podobne ako to urobil Willy Wonka so svojimi zlatými lístkami vo filme z 1971 Willy Wonka a továreň na čokoládu.

Posledný programátorský majsterkúsok, na ktorom Halliday úmorne pracoval posledné roky svojho života, postihnutého rakovinou. Ten, kto získa Zlaté vajce, nezíska len astronomické bohatstvo, ale aj kontrolu nad Hallidayovou spoločnosťou, ktorá spravuje OASIS a zabezpečuje nesmierne veľkú slobodu simulácie, ale aj to, aby mal k nej každý človek na svete jednoduchý prístup.

Na stránke svojho jedinečného a všemocného avatara Anoraka v OASISe sa v čase jeho smrti zobrazila výsledková tabuľa a Anorakov almanach, stovky stranový súhrn o Hallidayovom živote, ktorý ma slúžiť ako pomôcka na rozlúštenie Anorakových hádanok, ktoré vedú k trom kľúčom, ktoré vedú k trom bránam, pričom za tou poslednou sa skrýva Zlaté vajce a kontrola nad OASISom, virtuálnym svetom, ktorý sa pre väčšinu ľudí stal skutočnejšou realitou než realita.

Medzi profesionálnych hľadačov Zlatého vajca (lobovcov), ktorí pátraniu po prvom kľúči k prvej bráne Súťaže, zasvätili svoje životy, patria aj znenávidení šestkári. Volajú sa tak na základe šesťmiestnych zamestnaneckých čísel začínajúcich šestkou na militaristicky rovnakých avataroch. Najväčšia telekomunikačná firma na svete IOI sa snaží získať Zlaté vajce, aby získali správu nad OASISom a mohlv ho premeniť na platenú komerčnú službu, najsvätejšiu dojnú kravu a zničila navždy to, čo simulácia znamenala pre miliardy ľudí, ktorým dala špičkové bezplatné školstvo a svet snov, reálnu rozprávku, hru v hre ďalších hier, hru života. Náš hlavný hrdina, profesionálny lobista a chalan profesionálne posadnutý Hallidayom, Wade Watts, tak nestojí len proti miliónom a miliónom hráčom a klanom, ale aj proti korporátno-fašistickej organizácii, ktorá chce speňažiť aj posledný kúsok slobodného sveta.

Wade vystupuje v OASISe pod menom Parzival, podľa mýtického Percivala z legendy o Kráľovi Artušovi, ktorý žije hlboko v lesoch a v živote nevideli rytierov ani meče, ale práve vďaka svojej nevinnosti nájde Svätý Grál.

Behom svojho dobrodružstva, ktoré sa zmení na boj o holý život a samotnú existenciu OASISu spozná Art3mis (prezývka podľa starogréckej bohyne lovu), ďalšiu opustenú dušu v mori opustených ľudí, stratenej generácie, ľudí, ktorí nepoznajú nič iné než bezútešnosť zdevastovaného sveta, a ktorých jedinou útechou a zmyslom života je svet vnútri ľudskej imaginácie, život v simulácii, alternatívnej realite, matrixe a.k.a. v OASISe.

Film Matrix a postkyberpunková kniha Sneh od Neala Stephensona, v ktorej ľudia hľadajú útočisko pred zasvineným a sprivatizovaným svetom vo virtuálnej realite, boli veľkými inšpiráciami pre túto knihu.

„Moja generácia nepoznala svet bez OASISu. Pre nás bol oveľa viac ako hra alebo miesto na zábavu. Pokiaľ nám pamäť siahala, neoddeliteľne patril k nášmu životu. Narodili sme sa do škaredého sveta a OASIS bol naším šťastným útočiskom. Pomyslenie, že IOI simuláciu sprivatizujú a homogenizujú, v nás vyvolávalo hrôzu, čo ľudia narodení pred jej vznikom nedokázali pochopiť. Pre nás to bolo, akoby niekto pohrozil, že ukradne slnko alebo bude vyberať peniaze za pohľad na oblohu.“

James Halliday bol veľkým fanúšikom osemdesiatych rokoch 20. storočia. Knižní, filmoví, hudobní, komixoví a videoherní fanúšikovia si prídu na svoje v príbehu prešpikovanom do prasknutia malými zlatými vajcami a odkazmi, ktorých zoznam by vyšiel na samostatný článok na dlhšie čítanie. Ale pre menšiu ilustráciu tu nájdeme spomienky na filmy a seriály ako Blade Runner, Návrat do budúcnosti, WarGames, Krotitelia duchov, The Breakfast Club, Highlander, Indiana Jones, Mad Max, Terminátor, Superman, Matrix, Star Trek, Star Wars, Tron, Železný obor, Pán Prsteňov, Fight Club, Monty Python a Svätý Grál… – autorov ako Douglas Adams, Kurt Vonnegut, Larry Niven, William GIbson, Stephen King, Terry Pratchett, Joe Haldeman, Anthony Burgess, Neil Gaiman, J. R. R. Tolkien, George Orwell, Philip K. Dick… – videohry a TV seriály ako Pac-Man, Ultraman, Supaidâman, Godzila, Adventure, A-Team, Defender, Dungeons of Daggorath, Zóna súmraku, Black Tiger, Tempest, Donkey Kong,, Star Blazers, Battlestar Galactica, G-Force, Jeopardy!, Transformers, Wonder Woman, Sezamová ulica, Doctor Who, Knight Rider, Simpsonovci… atď. a pod. …

Ready player one je hltavá kniha, ktorá vás pohltí ako jednohubku a ani na moment sa nebudete nudiť. Dá sa tomu vyčítať na prvý vlažný pohľad  záber na komerčnosť, ktorý však neobstojí pod vysokotonážnym nákladom popkultúrnej pavučine snov, ktorú uplietol Ernest Cline, a ktorá si určite vyžiadala neskutočne trpezlivú lásku pre detail. Ak to je komerčné, je to vonkoncom celkom úspešné a určite to lepšie z inak dosť bahnistej spotrebnej zábave. Je to nielenže svieži moderný aktuálny román, ale aj spoločenská kritika modernej spoločnosti, v ktorej je internetová konektivita čoraz dôležitejšia, spoločnosti, ktorá sa stále viac globalizuje a atomizuje a ľudia sa viac uzatvárajú do seba. Je o ľuďoch, ktorí si nevedia nájsť svoje miesto v živote, pretože už žiadne miesto nie sú. Atmosféra načo si hľadať prácu, keď nie je žiadna práca, ktorá by stála za to, aby sa robila. Spoločnosť, kde nová generácia sa má horšie ako tie pred ňou, kedy prichádza tvrdá realita a je nutné si vyžrať predošlé prežieračky, trpká pravda, že ľudstvo si prejedlo a preflámovalo svoju prosperitu, ale je tu aj stále maličké trblietavé svetielku na konci tunela, je tu svet vo svete a nádej a viera v ľudský zdravý rozum a jeho srdce, vonkoncom celou pointou knihy sú ako inak láska a spolupráca a tým nikdy nič nepokazíte.

Ready player one nie je len pre milovníkov sci-fi žánru  a fantasy a fanúšikov minulých desaťročí. Ready player one je nostalgickým pohľadom do minulosti a zároveň vzrušujúcim a rozrušujúcim náhľadom do budúcnosti, ktorý je celkom reálny, pretože je vysnívaný na aktuálnych problémoch, aktuálnom výskume, aktuálnom rozvoji a vývoji a aj o neblahých prognózach pre planétu a spoločnosť, ku ktorým sa v zrýchlenom móde kriticky približujeme. Ale v neposlednom rade je to divoká jazda a veľká zábava, ktorá prináša trocha života do tohto umierania.

 

 

Teraz najčítanejšie