Denník N

Prečo vlastne  cestovať?

Koľko ľudí, toľko chutí… Toto porekadlo platí nielen v kulinárstve, ale v každodennom živote vo všetkých oblastiach nášho života. Mohli by sme z neho pokojne vychádzať aj v prípade tých,  ktorí radi cestujú možno len-tak, aby cestovali, alebo majú na to celkom iný osobný dôvod. Zamysleli ste sa niekedy vo všeobecnosti ale nad tým, prečo je cestovanie a spoznávanie nových miest, či kontinentov také úžasné a pre mnohých sa doslova stáva cestovanie závislosťou?

Na úvod by sme mohli uviesť, že je to v zásade jedno, či ide o pobytové , aktívne cestovanie či tradičnú alebo netradičnú dovolenku. K cestovaniu podľa vášho želania vám navyše môže „ukázať cestu“ špecializovaná cestovná kancelária.

Psychický reset

Zmena je život a život je cestovanie. S týmto bude určite súhlasiť každý all inclusive pobytár, kontinentový cestovateľ, či veľký dobrodruh. Cestovanie je spôsob viac či menej aktívneho oddychu, ktorý je neporovnateľný s vyvaľovaním sa na gauči v obývačke. Nehovoriac o vyčistení hlavy od „nezmyslov“ a problémov, ktoré nás dokázali prenasledovať aj celý rok. Zmena celkového režimu prispieva k očiste mozgu a dotieravých myšlienok. Viac vzduchu, noví ľudia a prostredie dokáže privodiť každému pozitívny psychický reset.

Energetická bomba

Nové zážitky patria vždy k novým miestam, ktoré sa rozhodneme prebádať a precestovať. Mnohým ľuďom v skutočnosti stačí pár dní a nocí pobytu na novom mieste a úbytok energie z hektiky náročných pracovných dní sa napumpuje až doplna. Niektorí nedopustia na veľké dobrodružné výpravy, po ktorých sa cítia ako znovuzrodení.

Jedinečné zážitky a skúsenosti

Zážitky patria ku každej zmene vrátane skúseností z cestovania, ktoré nám nikto nevezme. Človek si zážitky môže pamätať celý svoj život a pútavým rozprávaním dokáže očariť nejedného poslucháča. Ľudia si vás za to obľúbia a vaše zážitky sa stanú vyhľadávanými v akejkoľvek spoločnosti.  Skúsenosti vás bezpochyby posilnia a k ich dobre namixujete so zážitkami, svet bude váš a cestovanie sa s vami doslovne zabýva. Ak cestujete navyše so svojimi deťmi, všetky tieto benefity získavajú do života s vami a verte, nič iného z týchto ciest s vami im to nevynahradí.

Pocit šťastia a spokojnosti

Nie je tajomstvom, že akákoľvek dobrá zmena spôsobuje pocity šťastia. V prípade cestovania je to radosť samého zo seba a z nových skúseností, vďaka ktorým človek mentálne, ale aj psychicky rastie. Cestovanie vám pomôže lepšie spoznať samého seba a nájsť perspektívu a zmysel života prostredníctvom nových vecí, ktoré vás robia šťastnými a spokojnými.

Získanie vynaliezavosti

Na žiadnej dovolenke sa cudzí jazyk síce za pár dní nenaučíte, to určite sa naučíte chápať základné frázy a určite sa dohovoríte po svojom a podľa možností, možno aj rukami – nohami. Možno sa niekde po anglicky nedohovoríte, no určite si poradíte. Je to o vynaliezavosti, ktorú máme vo vienku všetci a možno  budete sami sebou prekvapení, koľko sa jej vo vás skrýva. A z toho potom môžete vychádzať aj v bežnom pracovnom či osobnom živote.

Úspech, prehľad a vlastné umenie 

V krátkosti a jasne – zcestovaný človek býva zvyčajne úspešnejší. Pozná zvyky, kultúru a históriu vďaka tráveniu času v cudzích mestách a spoznávaním nových kultúr, a, samozrejme  má potom o všetkom všeobecne lepší prehľad. Ak máte navyše dar zábavného rozprávača, nemôže sa vám stať, že v spoločnosti by nastalo trápne ticho bez vašich vtipných historiek z mnohých dobrodružstiev z ciest. Originálne fotografie, či albumy vo vašom telefóne vám nedovolia na tieto príbehy z cestovania zabudnúť. Pripomínať si ich môžete aj zarámovaním vašej vlastnej optiky z ciest a tých ktoré vás budú inšpirovať na ďalšie neprebádané cesty.

 

Skutočné typické jedlá

Na Slovensku sa možno mnohí majstri kuchyne tvária, že dokážu vyčarovať na tanieri skutočné miestne špeciality, no ono to nie je vždy úplne tak. Z miestnych surovín to ani nie je možné a preto keď cestujete, viete si porovnať skutočnú chuť miestnych špecialít s repliami. Stačí zájsť napríklad do pravej talianskej pizzérie… Originálna kuchyňa je vždy autentická tam, kde má daná špecialita, jedlo, či plod svoj pôvod. A to určite pochopíte po pár cestách v zahraničí.

Realita na dlani

Skutočnosť je nenahraditeľná. Pozeranie TV kanálov o cestovaní je síce super inšpiráciou, či spôsobom ako si pred cestou naštudovať konkrétnu destináciu a urobiť si plány na výlety, či miestne atrakcie. Realita je ale o úplne inej dimenzii – tej skutočnej, ktorá prechádza celý naším telom a zmyslami. Možno vám ale aj slzy vybehnú z očí, keď v reálnom čase  uvidíte prenádhernú fínsku zimnú rozprávku a polárnu žiaru so svojimi najbližšími.

Napokon, mnohí možno radi cestujú aj preto, že príchod domov má potom úplne iné čaro ako po náročnom pracovnom dni. Najmä po ceste plnej zážitkov, možno opálený, či ošmahnutý vetrom a nabitý energiou – je to niečo, za čo skutočne stojí cestovať. A v dnešnom rýchlom svete si uvedomíme po každej ceste, že život treba brať s ľahkosťou, spomaliť a tešiť sa z každého nového dňa.  Ak máte aj vy svoj dôvod, pre ktorý cestujete, napíšte ho pod článok do komentára… :)

 

Teraz najčítanejšie

Juraj Špaňár

Tak ako počas všetkých uplynulých rokov je aj v súčasnosti našou prioritou naďalej ponúkať kompletné odborné poradenstvo nielen pri výbere dovolenky, ale aj leteckej dopravy, prenájmu áut, transferov, výletov a doplnkových služieb v zahraničí. DOVOLENKA NA ÚROVNI - to nie sú „len“ luxusné hotely či exotické destinácie, ale predovšetkým filozofia dovolenky „ušitej“ priamo na mieru vašim požiadavkám a nárokom. V našej kancelárii nenapĺňame lietadlá, termíny a hotely zákazníkmi, zakladáme si na tom, aby sme napĺňali vaše požiadavky a nároky. Sme vašim OSOBNÝM DOVOLENKOVÝM PORADCOM - poznáme osobne všetky ponúkané destinácie, ktoré v pravidelných intervaloch navštevujeme, aby sme vám vedeli dokonale poradiť nielen pri výbere hotela, ale pri plánovaní celej dovolenky, ak samozrejme máte záujem. Sme tu preto, aby sme vám vedeli pomôcť a poradiť s výberom vhodného miesta pre vašu vysnívanú dovolenku či cestu, aby sme ju vymysleli, naplánovali, skombinovali, pripravili a zariadili do najmenších detailov. KOMERČNÝ BLOG