Denník N

Úrad práce v Nitre ponižuje Slovákov, aby pomohol firmám namiesto nich prijať Srbov

Na Slovensku štát toleruje obchodovanie s ľuďmi a rozmáha sa tu novodobé otrokárstvo. Pod marketingovým frázami o ekonomickom zázraku sa ukrýva pre mnohých ľudí veľmi krutá realita.

V posledných týždňoch ma veľa ľudí informovalo o tom, akú škodu páchajú na Slovensku tzv. pracovné agentúry. Začalo sa to už v súvislosti s Jaguárom, potom mi o tom rozprávali ľudia v Seredi, ale vďaka redaktorke Henriete Ďurovovej z aktuality.sk máme zdokumentovaný ďalší prípad obchodovania s ľuďmi na Slovensku.

Predstavte si, že ste na Úrade práce evidovaný ako uchádzač o zamestnanie a úradníci vás pošlú do pracovnej agentúry. Tam vám dajú test, kde sa vás pýtajú takéto otázky: Dokonči príslovie Lož má krátke … a) uši b) nohy c) ruky. Alebo Janko si kúpil 7 lízaniek. Jedna lízanka stojí 1 euro. Koľko Janko zaplatí za lízanky?

Potom vám ešte povedia, že Srbov, ktorí vo fabrike pracujú, sa báť nemusíte. Aj tak sú lepší robotníci ako my Slováci. Ak by vám to ešte stále bolo málo, tak vám povedia, že budete robiť na 4 smeny a dostávať 2,50 na hodinu. Komu sa nepáči, má ísť rovno preč.

Obchodovanie s ľuďmi a novodobé otrokárstvo

Namiesto sociálneho cítenia dnes štát na Slovensku prejavuje sociálnu surovosť. V nasledujúcich riadkoch vám popíšem, ako to funguje v praxi:

  1. Najskôr dá vláda firme štátnu podporu, aby postavila fabriku. S odôvodnením, že ide nové pracovné miesta pre slovenských občanov, a preto sa na to z našich daní poskladáme všetci

V tomto prípade ide o firmu JASPLASTIK SK z Galanty, ktorá dostala celkovú štátnu pomoc vo výške 3,9 milióna eur na to, aby vytvorila 140 nových pracovných miest v lokalite Nitra – Mlynárce. Týchto 140 pracovných miest sa firma JASPLASTIK SK zaviazala udržať na 5 rokov. Štátna dotácia prepočítaná na 1 pracovné miesto teda činí 464 eur mesačne.

  1. Potom Úrad práce pošle ľudí do pracovnej agentúry, ktorá im dá také podmienky, že každý normálny človek na Slovensku takúto ponuku odmietne.

Vy by ste išli robiť do štvorsmennej prevádzky za 2,50 na hodinu? V tomto prípade ponúkaná hodinová mzdy znamená, že aj s príplatkami dostane človek cca 500 eur mesačne. Ale z toho 464 eur dotuje firme JASPLASTIK SK štát! Nechceli by ste aj vy takto podnikať?

  1. Keď to ľudia odmietnu, tak zoberú Srbov

Pred dvomi rokmi pracovalo na Slovensku 1 tisíc Srbov. V súčasnosti ich tu pracuje viac ako 12 tisíc – to sú tí, o ktorých vieme.  Tento počet sa začal na Slovensku zvyšovať potom, ako sa vláda pred dvomi rokmi v decembri zaviazala v Investičnej zmluve s Jaguárom urýchliť povolenia na pobyt pre ľudí zo štátov z mimo EÚ.

Ľudia zo Srbska tu robia za 2,20 na hodinu, robia nezaplatené nadčasy, a to im ešte agentúry strhávajú nehorázne sumy za ubytovanie. Úrady práce tolerujú agentúram novodobé otrokárstvo. Napriek tomu, že sa o týchto skutočnostiach už dávno vie, štát sa tvári, ako by to nevidel.

Vzhľadom na to, že pracovné agentúry dostávajú od zamestnávateľov za jedného zamestnanca až do 7,80 eur na hodinu, vzniká tam dostatočná marža na to, aby mohli byť zainteresovaní aj štátni úradníci. Ak agentúra zamestnáva napríklad 100 ľudí, potom sa jej príjem môže mesačne pohybovať až na úrovni 40 tisíc eur. Okrem toho agentúry zarábajú aj na tom, že Srbi musia robiť 12 hodinové smeny, ako aj nočné, a to bez príplatkov.

  1. Úrad práce vyhodí Slováka z evidencie nezamestnaných

Úrady práce to odôvodnia tým, že zabezpečili uchádzačovi o zamestnanie primeranú pracovnú pozíciu, ale on ju odmietol. O takýchto praktikách po odmietnutí platovo neprimerane nízkej pracovnej ponuky ma informovalo veľa ľudí nielen v súvislosti s Jaguárom alebo JASPLASTIK SK. Viacerí pracovníci úradov práce ma tiež informovali, že majú pokyny od manažmentu vyvíjať tlak na uchádzačov o zamestnanie, aby sa z evidencie vyradili.

  1. Premiér Fico a minister Richter urobia tlačovku, kde sa potľapkávajú po pleciach, ako klesá nezamestnanosť a ako sa ľuďom fantasticky darí

To čo vždy zabudnú spomenúť, je skutočnosť, že sa rozhodne nedarí všetkým ľuďom na Slovensku. Faktom je, že 50 percent výdavkov dnes ľudia na Slovensku financujú z úverov. Dve z piatich slovenských rodín sú zadlžené. Národná banka Slovenska varuje, že ľudia na Slovensku majú na krku o 3,5 miliardy eur viac úverov, ako by bolo vzhľadom na výkonnosť našej ekonomiky primerané.

Premiér Fico, minister financií Kažimír a minister práce Richter tiež akosi neberú do úvahy, že každý piaty Slovák má na krku exekúcie. Z toho vyplýva, že 20 percent dospelých Slovákov sú dnes finanční otroci, ktorí namiesto zlepšovania svojej životnej úrovne nestíhajú platiť ani úroky.

Dnes sme na tlačovej konferencii vyzvali ministra Richtera, aby s pracovnými agentúrami okamžite začal robiť poriadok. Napriek našim doterajším varovaniam, čo sa na Slovensku deje, s tým ministerstvo práce doteraz neurobilo nič.

Nerobím si ilúzie, že sa situácia zrazu zmení, ale je našou povinnosťou ako opozičnej strany upozorňovať vládu na problémy, ktoré treba akútne riešiť. Nebudeme sa však spoliehať len na vládu a na januárovej schôdzi parlamentu predložíme aj vlastné legislatívne návrhy, ako ľuďom pomôcť a chrániť ich pred praktikami pracovných agentúr. Budem vás informovať, keď v januári podáme tieto zákony do parlamentu. A samozrejme aj o tom, ako sa k tomu jednotlivé strany v parlamente postavia.

Milan Krajniak, autor je poslancom NR SR a podpredsedom Sme rodina

Teraz najčítanejšie

Milan Krajniak

Narodil som sa v Bojniciach 30. januára 1973. Vyrastal som v Prievidzi, vojenskú službu som absolvoval v rokoch 1997-1998 u 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Napísal som publikácie Banda zlodejov, Úspešní politici slovenských dejín, Doktrína štátu a Slovenská identita. Som šťastne ženatý, s manželkou Andreou máme dcéru Zuzku. Od roku 2016 som poslancom NR SR a podpredsedom hnutia SME RODINA.