Denník N

Zvláštny pocit

Bez váhania ju zavrie, cíti sa tak zvláštne…

Sedí v rohu kuchyne, na stole kniha. Skláňa sa nad ňou, listuje jednu stránku po druhej, každú chvíľu si pretiera oči rukami. Slzia jej, aj na pocit to nie je ono, akoby v nich mala piesok, chce to umelé slzy, celý týždeň ich namáhala v práci. Všetko sa nahrnulo na posledné týždne v roku, okrem koncoročnej klasiky ešte aj zahraničná návšteva. Veľmi by ju netrápila, keby nemusela pre nich chystať materiály, niekoľko dní z týždňa sa k svojej práci ani nedostala.

Veľké farebné obrázky na kvalitnom kriedovom papieri sú lákavé, oči si nevedia vybrať. Hm, tieto rezy dlho nerobila, vanilkové rožky to je klasika, mňam, čokoládová torta by potešila vnučku. Už je takmer na konci knihy, ale nevybrala si, veľmi ťažká úloha, všetky tie dobroty sú také vábivé a dôvod sa vždy nájde. Z ulice sa ozve zvuk, poriadne hlasný alarm, postaví sa a kontroluje situáciu. Jej auto je v poriadku, zrejme to bude susedovo. Pri detailnejšom pohľade cez okno spozornie, prstom prejde po skle, je neskutočne špinavé. Chvíľku len tak stojí, potom si uvedomí, čo práve videla. Vianoce pred dverami, ona si tu vyberá ponuku koláčikov, ten by si dala a ten ďalší tiež, a to všetko napriek tomu, že okná v jej byte sú ozdobené poriadnou vrstvou špiny. Precitne, popri všetkom na ne zabudla, ešte nikdy sa jej to nestalo, na najkrajšie sviatky v roku musí mať všade čisto. Vráti sa ku knihe, v bruchu tiež nemá plno, možno tie obrázky, kto by pri nich nevyhladol. Bez váhania ju zavrie, cíti sa tak zvláštne, sama zo seba je znechutená, akoby spáchala niečo zlé. Chladnička jej ponúka nátierku z včerajšej večere, neodolá, aspoň jeden krajec.

Tanierik je prázdny, hneď je to lepšie. Z rádia sa valia vianočné pesničky, mnohé z nich si za tie roky obľúbila, vráti sa k oknu. Zotmelo sa, v diaľke sa trbliecú vianočné svetielka, pekný pohľad aj cez špinavé okno. Rozhodne sa rýchlo, predvianočná prechádzka bude najlepším riešením, príde na iné myšlienky a potom si aj vianočné koláčiky vyberie.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.