Denník N

Čertovská zábava v Piešťanoch

Túto nedeľu sa v Piešťanoch bude konať prvý pochod čertov. Výrazne viac ma pobavilo jednanie MsZ Piešťany. A zdôraznim slovo „bude“.

Je faktom, že podujatie s názvom „Pochod čertov“ sa na Slovensku bude konať vôbec prvý raz. Odporcovia podujatia (či už z radov občanov, alebo poslancov MsZ Piešťany) argumentujú, že takéto podujatie nepatrí k nášmu folklóru.

Vianoce vo forme aké ich poznáme dnes (stromček, ozdoby) k nám prišli z Nemecka. Postava nemeckého krampusa sa u nás skoro bez zmeny zobrazuje v podobe postavy čerta, ktorý doprevádza Mikuláša. Jeho podoba je rovnaká, a jeho úloha tiež – má strašiť zlé deti, aby boli dobré. Takže táto tradícia je u nás niečo cez 200 rokov, a jej obraz ani funkcia sa nijak nezmenili. Argumentácia že sa jedná o vzývanie zla…

O tom že akcia by mala byť zakázaná MsZ Piešťany prvý krát informovali tu:

Článok bol od včerajšieho večera priebežne dopĺňaný o nové informácie a videozáznam z jednania.

MsZ, ale ani primátor nemajú však právomoc zakázať verejné podujatie, pričom organizátor má ohlasovaciu povinnosť. Právo organizovať verejné podujatia totiž zaručujú ústavné práva na zhromažďovanie a slobodu prejavu. Jedinou výnimkou kedy mesto má zákonnú možnosť zakázať podujatie je v prípade ak by malo neprimerane obmedziť dopravu.

Na jednaní MsZ a v petícii proti podujatiu však zazneli iné argumenty. Poslanci sa odvolávali na občanov a cirkevných predstaviteľov ktorí sa vyslovili proti podujatiu. Dôvody boli rôzne. Občania si vraj nezvyknú na novú tradíciu (ktorá je tu niečo cez 200 rokov), prípadne že takéto podujatie by mohlo narušiť psychiku detí či dospelých.

V jeden okamih jednanie MsZ prerušil starší pán, ktorý hlasne vyčítal primátorovi, že sa necíti bezpečne ak sa po uliciach prechádzajú čerti. Ak by tomu bolo tak bol by som vydesený aj ja, pretože to by pravdepodobne už nastal koniec sveta. Po uliciach Piešťan sa však budú prechádzať ľudia v maskách čerta a to je ten zásadný rozdiel. V tom prvom (a krajne nepravdepodobnom) prípade nemyslím, že by rozhodnutie MsZ, alebo vôľa primátora čokoľvek zmenila.

Istý poslanec sa tiež na jednaní sťažoval, že Piešťany dostali v nedávnej minulosti negatívnu publicitu, a že „Pochod čertov“ je ďalšie negatívum v rade. Má síce pravdu, avšak to negatívum nieje podujatie samotné. Negatívnu publicitu MsZ Piešťany rozhodne spôsobujú poslanci MsZ ktorí nepoznajú právomoci zastupiteľstva, ústavu a ani zákony SR. Neznalosť nášho folklóru a strach dospelých ľudí z postavy čerta je buď na plač, alebo na smiech.

Za daných okolností pánovi primátorovi nezávidím jeho pozíciu. Na zázname sa snaží 40 minút vysvetliť poslancom, že citujú nesprávne paragrafy, prípadne apelujú na právomoci ktoré im neprináležia. Pokiaľ by mesto zakázalo podujatie len na základe toho, že účastníci budú mať masky, alebo z dôvodu údajnej propagácie zla, vystavilo by sa nielen žalobe zo strany organizátora podujatia, ale aj trestnoprávnej zodpovednosti. Musím skonštatovať, že pán primátor svojím jednaním takémuto stavu zamedzil.

Pochod čertov sa však napriek schválenému uzneseniu MsZ konať môže. Primátor totiž nemá právomoc podujatie zakázať ako celok. Zároveň polícia nemá právo obmedziť pohyb osôb len na základe toho, že budú v maske čerta. Vplyv uznesenia na konanie pochodu je teda prakticky nulový.

Pokiaľ chcete podujatie „Pochod čertov“ podporiť môžete tak učiniť tu:


(Len doplním, že nikto nemusí žiadať primátora o povolenie zúčastniť sa.)

Rád by som vyzval organizátorov aj účastníkov Pochodu čertov, aby si nenechali pokaziť vianočnú zábavu.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.