Denník N

15 máp, ktoré ma v roku 2017 najviac zaujali

Mapy sú poučné i krásne. V tomto roku som ich videl nespočetne a o desiatkach z nich som písal. Pozrite si výber tých, ktoré mňa a čitateľov zaujali najviac.

Na Lepšej geografii – webstránke pre učiteľov, študentov a fanúšikov geografie sa mapám venujem už niekoľko rokov. Pravidelný výber najzaujímavejších máp na internete tam nájdete v rubrike Terra Incognita. Koncom roka sa bilancuje, pozrime sa preto spätne na mapy, ktoré ma v roku 2017 zaujali najviac. Ich témy a mierky sú rozmanité. Práve schopnosť opisovať svet v jeho komplikovanosti a zobrazovať ho v novom svetle ma na mapách baví najviac.

1.  Smrť na hranici. Mapa československej Železnej opony

Začnime doma. Na hraniciach Československa zahynulo v období komunistického režimu medzi rokmi 1948 až 1989 najmenej 266 ľudí, ktorí sa na hraniciach zrejme neocitli náhodou. Pozrite si unikátnu mapovú aplikáciu predstavujúcu výsledky projektu Dokumentácia usmrtených na československej hranici, ktorý sa venoval osudom týchto ľudí. Na základe podrobného zmapovania jednotlivých prípadov môžete spoznať ľudí, ktorých sen za lepším životom skončil elektrickým plotom, guľkou alebo roztrhaním psami. Články venované Železnej opone na slovenských hraniciach si môžete prečítať na blogu Petra Mikšíka (tu tu).

2.  Kde môžeme cestovať bez víz?

Slovensko je slobodnou krajinou a Slováci ešte nikdy v dejinách necestovali slobodnejšie. Ak sa vám to zdá byť príliš idealistické, pozrite si do koľkých štátov sveta môžeme cestovať bez vízovej povinnosti. Podľa Global Passport Index je ich 149. V rebríčku najsilnejších pasov sveta patríme vďaka členstvu v EÚ k svetovej špičke. Za prvým Singapurom príliš nezaostávame – jeho obyvatelia môžu cestovať bez víz až do 159 štátov sveta. Výborným nástrojom na vizualizáciu sily pasu ľubovoľného štátu sveta je interaktívna mapa Travelscope. Podľa nej môžeme so slovenským pasom cestovať bez víz do 142 štátov sveta. Výhodou mapy sú aj základné informácie o vízach v jednotlivých štátoch – potrebujeme ich vopred, alebo sa dajú vybaviť po vstupe do krajiny, ako dlho sú platné a pod.

3.  Kde v Európe počet obyvateľov rastie a kde klesá? Podrobná mapa s údajmi až po úroveň obcí

Ako sa mení počet obyvateľov v jednotlivých častiach Európy? Kde populácia rastie a kde klesá? Pozrite si mapu, ktorá zobrazuje vývoj počtu obyvateľov medzi rokmi 2001 – 2011 až po úroveň obcí. Zmeny v celkovom pohybe obyvateľstva prinášajú informácie nielen o tom, kde je vyššia pôrodnosť ako úmrtnosť, ale najmä identifikujú ekonomické rozdiely medzi oblasťami. Tie, ktorých počet obyvateľov klesá sú vo väčšine prípadov ekonomicky deprimovanejšie (resp. vidiecke) oblasti. Naopak, obyvatelia pribúdajú najmä v ekonomicky prosperujúcich (resp. rýchlo sa rozvíjajúcich) častiach Európy, pri ktorých funguje ich gravitačná sila.

4.  Anglicko, Veľká Británia, Spojené kráľovstvo. Táto mapa vám ujasní pojmy

Úrad geodézie, kartografie a katastra poslal v apríli tohto roku viacerým médiám list, v ktorom upozorňuje na nesprávne používanie oficiálneho názvu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Úrad, ktorý dohliada aj na správne používanie geografických názvov, spomenul dokonca až možnosť pokuty. Snahám o správne používanie názvov sa dá rozumieť, v tomto prípade sa však na pílu tlačilo predsa len prisilno. Používanie názvu Veľká Británia na celé územie Spojeného kráľovstva je bežnou praxou aj v zahraničí (aj veľvyslanectvo sa nazýva British Embassy), i keď to nie je fakticky správne. Ako je to teda?  Spletitosť Britských ostrovov vysvetľuje názorná mapa, ktorá je zároveň peknou ukážkou využitia Vennovho diagramu. Prípadne si pozrite aj video.

5.  Koľko utečencov dorazilo k európskym brehom v roku 2017?

Neexistuje v súčasnosti téma, ktorá by vyvolávala viac emócií a rozkolov v spoločnosti, ako je téma utečencov prichádzajúcich do Európy. Nech už je váš názor na utečencov akýkoľvek, vždy je lepšie vychádzať z faktov a nie nepodložených názorov, či dojmov. Aj preto môže byť mapa Medzinárodnej organizácie pre migráciu vhodným zdrojom informácií do diskusie. Zobrazuje oficiálne počty utečencov, ktorí prišli do Európy v roku 2017 (do 30.6.) cez Stredozemné more. Zároveň podáva aj znepokojujúce informácie o počte utečencov, ktorí počas cesty zahynuli. Mapu s doplňujúcimi informáciami a štatistickými údajmi v tabuľke nájdete na tomto odkaze. K téme migrácie odporúčam aj túto túto mapu. O tom, ako je ekonomická migrácia spätá aj s našimi dejinami vypovedá zas vynikajúca kniha Americký cisár. Ak učíte a chcete sa so žiakmi venovať téme migrácie a utečencov, určite si pozrite metodické príručky a aktivity, ktoré vám to uľahčia.

6.  Čo sa skrýva na dne Stredozemného mora?

Stredozemné more, raj miliónov dovolenkárov, ktorí každoročne mieria k jeho brehom. Pod jeho hladinou sa skrýva prekvapivo dramatický reliéf, ktorý v Iónskom mori neďaleko gréckeho pobrežia klesá až do hĺbky 5267 metrov. Priemerná hĺbka Stredozemného mora dosahuje 1500 m, čo je neporovnateľné s plytčinami Baltského mora. Pokochajte sa mapou reliéfu Stredozemného mora na unikátnej mape National Geographic z roku 1982. Podobnú mapu pre Indický oceán uverejnil časopis už v roku 1967. Ako by vyzeralo oceánske dno bez vody zas zobrazuje animácia od NOAA.

7.  Atlas miest zo 16. storočia vám ukáže svet v časoch renesancie

O renesančnom atlase miest Civitates orbis terrarum vydaným medzi rokmi 1572 až 1617 som na Lepšej geografii písal v samostatnom článku. Vyšiel knižne v edícii Taschen a nemal by chýbať v knižnici žiadneho nadšenca histórie, či urbánnej geografie. Obsahuje podobu viac ako 500 najvýznamnejších miest vtedajšieho sveta, nechýbajú ani mestá zo Slovenska. Zobrazenia miest od zručných kartografov a rytcov, najmä flámskej dvojice Franz Hogenberg a Joris Hoefnagel, môžete preskúmať aj v podobe interaktívneho atlasu na tomto odkaze. Obsahuje mestá všetkých šiestich zväzkov a je nadstavbou projektu, ktorý prezentuje všetky rytiny vo vysokom rozlíšení. Krásu historických panorám si môžeme ukázať napr. na Budapešti (Budín).

8.  V ktorých štátoch žije najviac utečencov? Mapa, ktorá (možno) prekvapí

Žiadatelia o azyl tvoria len malú časť z celkového počtu utečencov vo svete. Súčasná utečenecká kríza sa týka aj Európy, preto je vnímaná tak citlivo. V skutočnosti sa v ostatných rokoch počet utečencov vo svete od dlhodobých hodnôt príliš nelíši (mapa). Viac ako polovica z ich celkového počtu 16 miliónov pochádza zo Sýrie, Afganistanu a Somálska (infografika UNHCR). V ktorých štátoch sa utečenci zdržujú? Realita vás možno prekvapí. Môžete ju spoznať na kartografickej lahôdke od Blueshift, náhľad ktorej je zobrazený nižšie. Najviac utečencov sa momentálne nachádza v Turecku (2,5 mil.). Viac ako milión ich žije v Pakistane, takmer milión v Iráne a viac ako trištvrte milióna v Etiópii. Ak sa niekto čuduje, prečo všetci tí nešťastní ľudia utekajú do Európy, čuduje sa zbytočne. Nič také sa nedeje. Pozrite si aj dynamickú mapu svetovej migrácie od roku 1821. Desať najväčších utečeneckých táborov sveta zas spoznáte cez detailne spracovaný mapový príbeh.

9.  Pôdne mapy Slovenska

Pedológia patrí k prírodným vedám, ktorých poznatky sú síce dôležité a praktické, napriek tomu ostávajú pre väčšinu populácie neznáme. Pre mnohých je pedológia spolu s geológiou len negatívnou spomienkou zo školských čias. Ak k nim patríte, táto mapa asi nebude pre vás. Pôdna mapa Slovenskej republiky zobrazuje rozšírenie hlavných pôdnych typov a vo vysokom rozlíšení ju nájdete na tomto odkaze. Zaujímavými sú aj mapy rozšírenia len jednotlivých pôdnych typov. Spoznali by ste aké pôdne typy sú napríklad zobrazené na tejto alebo tejto mape, ak by neobsahovali názvy? Na Pôdnom portáli je dostupná zdigitalizovaná pôdna mapa Slovenska v mierke 1: 400 000.

10.  Kam až siaha Európa? Je to zložitejšie, ako by ste čakali

Ako Európania by sme mali mať otázky jej vymedzenia v malíčku. V skutočnosti to však nie je vôbec jednoduché. Počas histórie sa predstavy o Európe menili a dodnes nepoznáme jednoznačné kritéria, ktoré by nám pomohli vytýčiť jej hranice. Ak sa chcete o tomto geograficko-kartografickom rébuse dozvedieť viac, určite si pozrite mapový príbeh Where is the Origin and the Boundary of Europe. Jeho spracovanie je unikátne nielen z mapového, ale aj informačného hľadiska. Okrem problematiky hraníc pojednáva aj o pôvode názvu Európa a obsahuje viacero historických zobrazení nášho svetadielu. Spomedzi máp, ktoré sa venujú problematike hraníc a geopolitike odporúčam aj Enklávy a exklávySporné územia a hranice, alebo Kuriozity a menej známe skutočnosti politickej geografie.

11.  Ak by bolo Stredozemné more v Spojených štátoch

Mapy, ktoré zobrazujú svet v zmenenej perspektíve sú síce fakticky nesprávne, poskytujú však prekvapivý a svieži pohľad na geografické reálie. Takouto mapou je bezpochyby aj tá, ktorá zobrazuje ako by vyzerali Spojené štáty so Stredozemným morom. Spojenie je v rovnakej mierke a tak umožňuje porovnanie veľkostí. Autor zašiel ešte ďalej a jednotlivým častiam mora priradil vymyslené geografické názvy. V plnom rozlíšení si mapu môžete pozrieť na tomto odkaze.

12.  Ako by vyzerali Spojené štáty, ak by boli štátmi Európy podľa HDP?

Porovnávacie mapy mám rád. Aj preto je pre ne v mapovej rubrike Terra Incognita vytvorená samostatná kategória. Môžu porovnávať rozlohu, alebo iný vybraný ukazovateľ. Mapy, ktoré zobrazujú ekonomickú silu vybraného štátu (jeho oblastí) v relatívnom pomere k ďalším štátom, patria k našim vôbec najobľúbenejším. Príkladom môže byť komparatívna mapa HDP štátov Indie. Na rovnakom princípe je vytvorená aj mapa štátov USA, alebo mapa zobrazená nižšie. Ako by vyzerali Spojené štáty, ak by boli rozdelené na oblasti, ktorých HDP je porovnateľné so štátmi Európy? Slovensko nájdete neďaleko Long Islandu na severovýchodnom pobreží.

13.  Kto koho zbrojí? Pozrite si mapy obchodu so zbraňami

Obchodovanie so zbraňami je súčasťou medzinárodného obchodu rovnako ako iné komodity. Podlieha však prísnejším pravidlám. Počet významných producentov sa obmedzuje len na niekoľko štátov. Najväčšími exportérmi zbraní sú už dlhodobo Spojené štáty a Rusko, prudký nárast vývozu vykazuje Čína. Rebríček najdôležitejších výrobcov je dostupný na tomto odkaze. Kam sa tieto zbrane vyvážajú, kto ich vlastne kupuje? Na tieto otázky odpovedajú mapy zobrazujúce exportnú sieť štyroch vybraných producentov zbraní vo svete. Je z nich zrejmé, že štáty majú rôzne oblasti odbytu.

14.  Mapa fikcie vás prenesie do sveta súčasnej slovenskej literatúry

Ktoré miesta sú obľúbenými destináciami literárnych postáv našich spisovateľov? TripAdvisor zatiaľ nevygeneroval takýto rebríček, no literárne vedkyne Lenka Macsaliová, Jaroslava Šaková a Ivana Taranenková zmapovali 117 kníh, ktoré sa za 12 rokov ocitli vo finále ceny Anasoft litera, a počet aj frekvencia istých miest a krajín sú rozhodne zaujímavé a vypovedajú veľa nielen z literárnovedného, ale aj zo sociologického či historického hľadiska. Výstup zo štatistických údajov si môžete pozrieť ​na interaktívnej mape vo výtvarnom spracovaní Kataríny Balážikovej.

15.  Detský sen každého geografa – veľká mapa postavená z Lega

Ak máte radi mapy a zároveň aj Lego, určite vám už napadlo, ako by dopadlo ich spojenie. Vytvoriť si svoju vlastnú legovú mapu nie je v domácich podmienkach jednoduché. Počet podložiek a kociek, ktoré by ste potrebovali, prevyšuje zásoby priemernej domácnosti. Ako to vyzerá, keď tvorcov nelimituje množstvo stavebného materiálu, si môžete pozrieť na príklade detailnej mapy Európy (3,84 m x 3,84 m), ktorú vytvorila partia nadšencov v rozpätí piatich mesiacov v roku 2010. Fotografický report z tvorby mapy je na tomto odkaze. Veľkorozmerné legové mapy nájdeme na viacerých miestach. Mapa sveta s vyznačenými závodmi Lego sa nachádza napr. vo fabrike v českom Kladne. Svojou hravou mapou sa môžu pochváliť aj Filipíny. Mapa sveta bola vystavená v Londýne a postup tvorby fyzickogeografickej mapy sveta z Lega je zachytený na tomto videu. Ďalšiu mapovú realizáciu z Lega si môžete pozrieť tu. Netreba zúfať ani pri nedostatku kociek, namiesto máp si poskladajte aspoň štátne vlajky.

Ak ste sa v mapách cestou sem nestratili, zaslúžite si odmenu. Zahrajte sa niektorú z množstva mapových hier, ktoré sú opísané v mojom staršom článku. Stále ste sa máp nenasýtili? Pozrite si výbery tých najlepších z roku 20152016.

Teraz najčítanejšie