Denník N

Prečo Progresívne Slovensko?

Cítim sa byť reprezentantom generácie, ktorá mala to šťastie čerpať z výdobytkov porevolučného usporiadania československej a potom slovenskej spoločnosti. Generácie, ktorá chápe svet ako prepojený celok, kde už nie je možné pre malých hráčov hrať sa na svojom malom piesočku a nedbať na ostatných. Mnohí využili príležitosti otvorených hraníc, študovali či pracovali v zahraničí a nadobudnuté skúsenosti si priniesli naspäť domov.

Táto moja generácia vidí len jeden možný scenár pre Slovensko – stať sa dobre spravovanou krajinou v silnej a zjednotenej Európe. Krajinou, ktorá vie prebrať svoj podiel zodpovednosti za úspech celku a ktorá sa len nevezie, ale naopak – aktívne k tomuto úspechu prispieva. Kríza elít a zmätenie más, ktoré sa skoncentrovali v udalostiach ako zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta alebo vystúpenie Veľkej Británie z Únie nám ukázali, že pre formovanie našej budúcnosti sú globálne výzvy dôležité rovnako ako tie domáce.

Voľby v Maďarsku, Poľsku aj Českej republike zas ukázali, že liberálnu demokraciu v srdci Európy nemožno ešte stále brať za istú súčasť našich životov. Populizmus, ľudácke maniere v rôznych národných variáciách a aktívne šírená nenávistná propaganda nahlodávajú samotnú podstatu demokracie v našich krajinách.

Vnímam, že moja generácia chce týmto tlakom vzdorovať a hľadá pre túto svoju túžbu politické zastúpenie. A mal som množstvo signálov, že u súčasnej politickej reprezentácie, vrátane strany, ktorú som pred rokmi spoluzakladal, takéto zastúpenie nevidí.

Novovznikajúce hnutie Progresívne Slovensko teda bolo pre mňa logicky prvým partnerom na oslovenie. Vidím v ňom šancu na reštart slovenskej politiky. Miesto, kde ľudia vyznávajúci skutočnú slobodu a solidaritu s každým nebudú musieť robiť kompromisy. Kde sa myslí na šancu pre každého a politika sa robí v rámcoch širších ako hľadenie na špičku vlastného nosa.

Trvalo mesiac, kým sme sa na spolupráci dohodli. Stretol som sa s dobrovoľníkmi, členmi správnej rady, musel som zodpovedať množstvo aj nepríjemných otázok. A mnohé som tiež kládol – chcel som vedieť, či to každý myslí vážne, čítal som víziu aj stanovy, pýtal som sa na zámery spojené s budovaním štruktúr.

A mám výborný pocit – našiel som partiu skvelých ľudí od Bratislavy po Osadné, od Brna po Birmingham. Množstvo odborníkov, ktorí už teraz dávajú dohromady špičkový program. A hlavne túžbu po takom Slovensku, ktoré nielen umožní dnešným mladým aj starým vo svojej vlasti ostať, ale pritiahne späť aj tých, ktorí ju opustili.

 

Teraz najčítanejšie

Martin Poliačik

Martin Poliačik študoval systematickú filozofiu na Trnavskej univerzite. Jeho cesta ku kritickému mysleniu je spätá so Slovenskou debatnou asociáciou, v ktorej od roku 1996 pôsobil postupne ako debatér, rozhodca, medzinárodný tréner a tri roky ju viedol z pozície výkonného riaditeľa. Desať rokov bol aktívnym slovenským a európskym politikom. Je doktorandom na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a spolu s manželkou Hanou sa venuje podnikaniu, lektorskej a konzultantskej praxi. Vedie Akadémiu kritického myslenia a s individuálnymi klientmi a klientkami pracuje na zlepšovaní ich komunikačných, prezentačných a rozhodovacích schopností. So spoluautorkou Lindou Lančovou napísal knihu o kritickom myslení Poriadok v hlave, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N v roku 2022.