Denník N

Zdravý rozum ešte nevymrel – panoráma bojovníkov proti nezdravej iracionalite SK/CZ edition

Myslenie a konanie mimo rámca daného mozgom a logikou má svoje miesto a emócie sú potrebné. Môžu však narobiť riadnu paseku, ak sa vypustia aj tam, kde nemajú čo hľadať. Internet zgrupovaniu podobných elementov praje. Aj napriek záplave „hovadín“ však realita nie je taká čierna.

Zdroj: wallpapercave.com

Dnes si preto predstavíme bohatú škálu stránok či jednotlivcov, ktorí svojou aktivitou (či už online alebo offline) prispievajú k šíreniu osvety a minimalizovaniu vplyvu iracionality v oblastiach, kde je jej vplyv nežiadúci.

Ukážeme si ľudí, ktorí sú vlastnou aktivitou schopní strhnúť veľkú pozornosť na aktuálne veci cez seriózne články/blogy, ale aj stránky s neviazanými prívalmi sarkazmu. Linky na stránky a profily na Facebooku nájdete priamo v mene/názve :)

 

Zdroj: YouTube / ImgFlip

Niekoľko vybraných blogerov/novinárov

Samozrejme, ide len o menší výber, hlavne medzi novinármi sa nájde ešte veľké množstvo ľudí, ktorí dokážu pravidelne produkovať kvalitu.

Keď si ich príspevky prečítate, prípadne pozriete, viete, že vás to nejakým spôsobom obohatí, napr. Marián Leško, Marek Vagovič, Karol Sudor, Soňa Gyarfašová, Zuzana Kovačič Hanzelová, Ria Gehrerová a mnohí ďalší.

 

Juraj Smatana (Dezinformácie Hoaxy Propaganda)

Mnohí z vás ho zrejme poznáte ako autora jedného z prvých zoznamov webov, ktoré šíria či už prokremeľskú propagandu, extrémistický obsah alebo vyslovené pseudovedecké bludy, občas zvaný aj „Smatanov zoznam. Pôvodne obsahoval 42 položiek, časom sa samozrejme exponenciálne rozbujnel.

Neskôr na N-ku založil ešte samostatný blogový profil Dezinformácie Hoaxy Propaganda, zameraný presne na tie veci, ktoré má v názve.

Za zmienku stojí aj jeho profil na Facebooku. Popri jeho zásluhách v boji s hrozbami hybridnej vojny by som ešte spomenul, že sa aktivizuje aj v ochrane životného prostredia.

 

Peter Farárik

Jeden z prvých originál nepriateľov Rostasa a pridruženej tlupy, keď na nich verejne cez blog ukázal prstom, ako celkom otvorene a bez hanby klamú. Zjavne to zapôsobilo a spôsobilo masívny r***bôľ v redakcii Zem a Vek a v Slobodnom Vysie*ači, pretože nasledoval vskutku epický verbálny lynč.

Okrem tejto činnosti sa v súčasnosti venuje najmä projektu Lepšia geografia. Ak ste si mysleli, že tento predmet je nejakým spôsobom nudný, skúste zablúdiť na tento web a je dosť možné, že svoj názor poopravíte.

 

Ján Benčík

Jediný pán verzus stovky až tisíce s prepáčením vymletých hláv v hnedom, červenom aj v zelenom. Jeho blogy majú takú silu a šťavu, že si ho extrémisti takmer každého odtieňa na Slovensku zaradili do panteónu satanášov a zapredancov k takým ilaminátom ako Kiska či Soroš.

Ako to robí? No jednoducho. Keď vám v hlave prefukuje ako v činžáku s vymlátenými oknami a svoje nenávistné statusy zavesíte na najväčšiu sociálnu sieť ako verejné, čiže v podstate ich vykričíte pred tisíckami ľudí úplne „na plnú hubu“, tak sa možno ocitnete v jeho blogerskom radare a zožnete si zaslúženú hanbu a prípadne aj posmech. Žiadne udavačstvo či donášanie, tieto pojmy vám z praktických skúseností lepšie osvetlia Lotos (mrk mrk mrkity mrk), Doktor alebo Bureš :D

 

Jozef Kuric

Knižný trh je nemenej dôležitou súčasťou a prvkom v osvetľovaní mysle.

V tomto ohľade na N blogosfére v podstate dominuje práve Jozef Kuric. Niečo ako Kobra 11 a zločinci, ktorým sú neustále v pätách, ale v pozitívnom zmysle.

Akonáhle sa objaví zaujímavý titul, či už ide o non-fiction ako absyntovky (ktorým tak trochu robí ambasádora), beletriu alebo hoci aj thrillery, je pri tom a pravidelne vypúšťa články, ktoré už odľahčili nejednu peňaženku v kníhkupectve :)

Ja mu len robím akési temné křoví :)

 

Samo Marec

Jeden z najpútavejších a zrejme aj najzábavnejších blogerov na Slovensku. Jeho blogy vždy majú šťavu, zmysel a nechýbajú im ani vhodne umiestnené vtípky a irónia v škále od podpichnutia až po in-your-face sarkazmus.

Taktiež propaguje skvelým spôsobom absyntovky a brutálne zaujímavo píše o futbale. Aj o tom najzapadlejšom kúte Hornej Dolnej z desiatej ligy dokáže stvoriť kúsok, pri ktorom vám neostáva len nechať lajk.

Nie vždy s ním súhlasím vo všetkom, ale kde by potom bola sranda? :)

 

Jakub Goda

Keď príde na dôležité témy, ktoré človeku nie vždy napadnú, povedzme v súvislosti s online svetom a jeho interakciami s tým „reálnym“, prípadne niečo zaujímavé a podnetné zo zahraničia, tento bloger vždy vypustí niečo dlhé a hodné pozornosti. Spolu s Filipom Struhárikom ďalší človek, ktorého sa oplatí sledovať :)

 

Andrej Bán

Málokto nepozná tohto skvelého slovenského fotografa, ktorý svojím objektívom zachytil nielen mnohé vojnové konflikty, utečenecké alebo sociálne krízy. Bol na mieste aj vtedy, keď začala utečenecká kríza, ktorá na jednej strane ukázala ľudskosť a ochotu pomôcť ľuďom v núdzi a na strane druhej vyplavila po celej Európe vlnu nenávisti, alibizmu (aj „alebizmu“, nie som rasista, ale…) a odvracania pohľadov iným smerom.

Odvtedy spolu s ďalšími prinášal príspevky, ktoré medzi tou bujnejúcou nenávisťou pôsobili nielen humánne, ale aj triezvo. Okrem jeho naozaj kvalitných textov o fašistoch, alebo vysoko dôležitej účasti na projekte Zabudnuté Slovensko to boli práve jeho texty, čo vnášali do debaty o utečencoch/migrantoch nutnú dávku racionality a najmä faktov z prvej ruky.

 


Zdroj: gmat.crackverbal.com

Stránky zamerané na boj proti pseudovede, šarlatánstvu a konšpiráciám

Tieto weby buď priamo poukazujú na zavádzanie ľudí v niektorých oblastiach a sú často doplnené aj o debunky, teda vyvrátenie daných mýtov, alebo ide o tzv. fact-checker stránky, ktoré overujú pravdivosť/kredibilitu rôznych článkov či tvrdení a bojujú tak proti hoaxom a dezinformáciám.

 

Lovci šarlatánov

Rôzne formy šarlatánstva a akože medicínskych podvodov tu boli už dávno pred nimi, so vzostupom Zem a Veku a iných foriem hybridných aktivít z Kremľa a ďalších zdrojov však tieto formy hyenizmu nabrali na obrátkach. Zopár medikom (dnes už lekárov) to nedalo spávať, a tak sa proti medicínskym, ale aj niektorým výživovým mýtom rozhodli aktívne zabojovať.

Na mušku si zobrali „bullsh*ty“ z oblastí ako antivax, homeopatia, alebo nespočetné formy „alternatívnej medicíny“, občas pomerne neškodné, ale stále hlúpe, inokedy vyslovene zdraviu nebezpečné. Vo svojich aktivitách pokračujú dodnes, aj keď menej husto ako v minulosti.

Dalo by sa povedať, že v tomto spolu s Prečo ľuďom hrabe pomohli začať pozitívny trend :)

 

Zápisky nutriholičky

S výživovými poradcami a „odborníkmi na výživu“ sa posledné roky roztrhlo nieže vrece, ale oceán vriec. Zábavné aj smutné zároveň je, že veľká časť z nich má absolvovaný akurát tak pártýždňový kurz, a vedia o problematike a ľudskom tele veľké kulové. Ono ani perfektne vyrysovaná postava automaticky neznamená, že v stravovaní idete tou najsprávnejšou cestou, a že sa vám telo do pár rokov za extrémne výkyvy alebo vysadenie nejakej zložky potravy nepomstí.

Nechcite, aby som začal o Bukovskom, toho už len keď spomeniete, tak sa mi trhá bránica.

Mám tendenciu veriť faktom, lekárom, a vo výžive najmä ľuďom, ktorí ju reálne študovali, povedzme diétne sestry alebo certifikovaný výživový poradca (s diplomom z VŠ). Ak niekto začne trepať o prekyslení organizmu alebo detoxikácii, je to jasný signál, že máte zavrieť jeho knižku alebo vypnúť video.

Na tejto stránke však podobné blbiny nenájdete. Nutriholička totiž vie, o čom hovorí, keďže svoje vedomosti nemá z pocitov a pokútnych kníh, ale z poctivého štúdia a praxe. Časť určite-expertných jedincov na internete sa ju síce pokúsila potopiť cez faktor veku, akurát, že môžete mať aj 60 a vedieť o výžive s prepáčením prd, takže tým by som sa neoháňal :)

 

InVivo Magazín

Jedna z najvšestrannejších stránok zameraných na osvetu a borenie mýtov. Nájdete tu všeličo, od biológie po históriu (vrátane dosť kontroverzne prijatého článku o Matke Tereze).

Články majú hlavu aj pätu, sú pekne odzdrojované, a nielen z netu, ale aj z relevantných kníh (nie však zo sebapotvrdzujúcich samoúčelných zdrojov, ako to občas predvádzajú stoky typu Zem a Vek v snahe vyzerať seriózne).

Za seba by som najviac odporučil kúsky o prehistórii nášho sveta,  za poslednú dobu ma najviac zaujal tento – kto z vás čítal Malazskú knihu padlých od Stevena Eriksona, nebude z jeho záverov prekvapený.

 

Český klub skeptiků Sisyfos

Fungujú aj ako regulérne OZ, majú vlastnú stránku aj profil na Facebooku. Ako už názov napovedá, ich hlavným cieľom je osveta a vyvracanie rôznych mýtov spojených s vedou. Pravidelne organizujú aj svoju vlastnú paranormálnu výzvu, kde sa ponúkne značná finančná odmena, ak dotyčný/á dokáže v nezávislom zaslepenom teste svoje nadprirodzené schopnosti. Zatiaľ nikto nezbohatol, a keďže racionálne uvažujúci ľudia akosi tušia, prípadne vedia, že je to celé BS, tak peniaze sú naveky v bezpečí :)

Odporúčam sledovať ich stránky, nielenže si možno poopravíte jemne alebo dosť mylnú mienku o určitých veciach/javoch, ale získate prehľad aj o najnovších trendoch v pseudovede, resp. o čom vznikajú mýty nové.

 

Ezokraviny

Pôvodne som ich chcel zahrnúť do inej kategórie, ale celkovo balansujú na hrane vážneho a sarkastického.

Prípadne to začne zdieľaným postom z nejakej ezo stránky a buď sa z komentárov dozviete viac o danom BS fenoméne, alebo sa to občas zvhrne v totálny roast. Každopádne solídny vzdialený príbuzný Sisyfa.

 

Zdravotnickydenik.cz

Nájdete tu nielen „klasické“ vyvracanie mýtov, ale aj veľa vecí a udalostí z praxe. Zaoberajú sa napríklad rastúcim vplyvom „alternatívnej medicíny“, ktorá sa snaží nenápadne votrieť do nemocníc a tak sa zlegitimizovať, doktormi, ktorí či už kvôli financiám alebo z vlastného presvedčenia aplikujú rôzne pokútne metódy.

Najviac pozornosti momentálne venujú „tradičnej čínskej medicíne„, vraj prastarému súboru liečebných praktík, ktorému sa ešte aj dnes a na Západe darí oblbovať početné zástupy ľudí.

 

Konspiratori.sk

Začínali ako projekt, ktorý mal poskytovateľom reklamy napomôcť, aby svojimi financiami nepodporovali weby šíriacie propagandu alebo pseudovedu a podobne pochybné portály. V dnešnom online svete ale nielen takéto subjekty potrebovali pomoc zorientovať sa v zástupe stránok, radu hľadalo aj množstvo jednotlivcov.

Komisia zložená z novinárov a odborníkov overuje navrhované weby a na základe konsenzu im udelí určité skóre. Skóre menšie ako 4 body napovedá, že ide o dôveryhodné stránky (čo nemusí znamenať, že sú aj vždy bezchybné), a čím je väčšie, tým „závadnejší“ je obsah, pričom medzi 9 a 10 sa už pohybujú absolútne kraviny.

Zoznam stránok so skóre pod 4 teda môžete brať ako inšpiráciu, aké weby vyskúšať :)

 

Blbec.online

Výsledkom tohto projektu by mal byť plne funkčný doplnok do prehliadača, pomocou ktorého by ste vedeli monitorovať/vyhľadávať obsah na konšpirátorských a podobných stránkach. Jeho vývoj pokračuje podľa všetkého dobre, aj samotná stránka projektu môže pomôcť.

Nejde o žiadny hacking, len prácu s verejne dostupnými údajmi, zrýchlenú vďaka výpočtovej technike.

Ak napríklad chcete vedieť, či ste sa ocitli v hľadáčiku náckov na Facebooku, Blbec.online vám poskytne jednu z najjednoduchších ciest to zistiť :)

 

Zdroj: Encyclopedia SpongeBobia

Humoristické/cynické weby

Proti zatemneniu mysle sa dá bojovať v zásade dvoma základnými spôsobmi, buď to berete vážne a demontujete tento stav kúsok po kúsku, alebo si poviete F*** IT a zaútočíte frontálne sarkazmom a cynizmom nabitými hláškami, statusmi, textami alebo krutými memečkami.

Práve druhý spomínaný druh boja proti nebezpečnej iracionalite preferujú uvedené stránky. Ich činnosť spôsobuje silné „b*tthurty“ u tých, ktorých sa ich štipľavé útoky týkajú.

 

Prečo ľuďom hrabe

So stránkami bojujúcimi proti iracionalite som začínal s vyššie spomenutými Lovcami šarlatánov, a ani neviem ako, dostal som sa k Prečo ľuďom hrabe.

V tej dobe predstavovali mix ostrého sarkazmu a debunkov/vážnych článkov. Alternatívnu scénu spätú so Zem a Vek aj Kotleb-ovcami naštvali natoľko, že vzniklo niekoľko akože-vtipných odpovedí v podobe Prečo amerikanofilom hrabe alebo Prečo globalistom hrabe, s humorom na úrovni materskej školy a zlého Photoshopu, alebo skôr Skicára.

V súčasnosti nevykazujú až takú početnú aktivitu, keďže hlavné postavy stojace za touto stránkou posilnili vlastné aktivity a profily :)

 

Zomri

Asi najznámejšia slovenská prudko cynická stránka, ktorá, ak by som to mal povedať ich jazykom „si robí p*** zo všetkého a všetkých, predovšetkým z náckov“. Vznikla z popola Jakuba Martinca a okrem stálic ako Zdena Studenková, Helena Vondráčková a ďalších (okrem Petra Stašáka, toho si uzurpovala iná stránka :D).

Neraz zájdu za čiaru, aj za tú moju, ale vo všeobecnosti, keď sa mnohí iní ešte báli povedať Kotlebovi, že je prachsprostý nácek, Zomri zdvihli prápor a vrazili mu ho … tak, že ešte dnes chodí zábavným spôsobom :D

 

Dailymale

Priznám sa, že Dailymale nemám zmapovaných kompletne, zablúdiť k nim zvyknem buď vtedy, keď zadupú nejaký najnovší pop sh*t pod zem, alebo keď postnú mesačný súhrn zvaný Mnohosrd, kde nehorázne razantným spôsobom zvozia udalosti uplynulého mesiaca.

Tak ako aj Zomri, aj oni občas prestrelia, napríklad v rámci niektorých vyjadrení na adresu #metoo.

 

Malý cynik / Málo cynizmu na toto mesto 2.0

Podobný kaliber ako Zomri alebo Dailymale, avšak tu celú kanonádu obsluhuje jeden týpek, známy aj ako Malý cynik.

Relatívne nedávno sa zviditeľnil svojou cestou po regiónoch, kde ľudia volili Kotlebu. Spovedal ich a zisťoval ich problémy, výsledky boli prinajmenšom zaujímavé.

Stránka obsahuje kvalitný, avšak riadne ostrý bezservítkový humor, ktorý tak, ako pri štipľavých omáčkach, nesadne každému :)

 

Naprosto retardovaný/Vědecké kladivo

Za oboma kanálmi na YouTube stojí Martin Rota.

Na prvom spomínanom sa vyjadruje k aktuálnym témam svojským štýlom, nevyhýba sa ani nadávkam. Napriek tomu sú však jeho vlogy stavané na racionálnych základoch, akurát svoje myšlienky vyjadruje priamo a bez zbytočných kudrliniek a zdvorilostných fráz. Svoje témy má naštudované z relevantných a spoľahlivých zdrojov.

Niečo, ako keby ste dali dokopy seriózneho komentátora s hlasovým prejavom youtubera Agraela a jeho nadávkami :)

Na Vědeckom kladive sa venuje rôznym populárnym témam, ktoré vysvetľuje z hľadiska prírodných vied. Jedno z jeho videí napríklad ozrejmuje fyziku za fidget spinnerom :)

 

Vybrané knižné vydavateľstvá

Vydavateľstiev je nespočet, ja som sa rozhodol „vypichnúť“ zopár takých, ktoré sa svojím knižným portfóliom priamo podieľajú na podporení racionálneho diskurzu v rôznych oblastiach bez nánosu nacionalizmu, extrémizmu a podobne.

 

Vydavateľstvo Absynt

Zjavili sa nenápadne pred skoro 3 rokmi a slovenský knižný trh po nich už nikdy nebude ako predtým. Priniesli žáner, o ktorom mnohí ani netušili, že by nám mal nejako chýbať – reportážna literatúra.

Priniesli knihy od popredných európskych a svetových novinárov, v ktorých sa spracúvajú ťažké a zložité témy, ale aj málo spracované vojnové konflikty alebo prehliadané problémy súčasnej spoločnosti (napríklad fenomén vplyvu turizmu na populárne destinácie a ich obyvateľstvo).

Čo titul, to kvalitka. Navyše nás nimi zásobujú v takej kadencii, aká je na také zdanlivo malé vydavateľstvo nevýdaná. Niežeby som protestoval, akurát nestíham kupovať :)

Ešte to znásobuje fakt, že popri Prekliatych reportéroch ešte pridali edíciu 100% a zopár mimoedičných titulov.

Ich spirit prevzalo aj zopár ďalších vydavateľstiev, čomu sa nedá iné, len zatlieskať a držať palce :)

 

Premedia

Seriózne knihy z histórie, ako napríklad Krvavé územie (celkovo Snyderove veci) a podobne, prinášali už pred vzostupom Absyntu.

Edíciou Civilizácia ale oficiálne naskočili na vláčik rozbehnutý spomínaným vydavateľstvom a takisto ide o kvalitku za kvalitkou.

Aby som bol ale objektívny, ich portfólio nie je úplne čisté, do pseudovedy zabdrli napríklad titulmi ako Pšeničný mozog a podobne, preto sa pri Premedii držím najmä titulov zameraných na históriu a reportážne veci :)

 

N Press

Denníku N neostal úspech Absyntu ľahostajný a rozhodli sa tiež prispieť k skvalitneniu slovenského knižného trhu (možno bol dôvod iný, ale ani tento nie je zlý, čo poviete?).

Zatiaľ síce nevlastním žiadnu z ich kníh, ale sľubujem, že to napravím, chcem všetky, najmä tú, kde Karol Sudor spovedal Fedora Gála, to je pecka už na pohľad :)

 

Special mention – Zuzana Kizáková

Zdroj: Zuzana Kizáková

Ako ste si podľa mena asi domysleli, áno, je to moja sestra :)

Svoje miesto v tomto článku si ale nevybojovala cez protekciu, ale svojou činnosťou spojenou s pomocou utečencom/migrantom.

Od prvých momentov, kedy sa budapeštianska stanica Keleti naplnila ľudskými bytosťami na ceste za lepším (normálnym) životom a ich ešte zúfalejší peší pochod smerom k hraniciam s Rakúskom až podnes pomohla zorganizovať početné zbierky oblečenia, hygienických potrieb, jedla, pitia a iných naozaj základných vecí, a ďalšie činnosti s tým spojené.

Nezostalo len pri organizovaní zbierok, pôsobila a pôsobí aj priamo v teréne, teda pri maďarských a srbských hraniciach a v rôznych utečeneckých táboroch v tých oblastiach.

Ako jedna z nemnohých sa snažila ukázať týmto ĽUĎOM (nie prílivu, záplave, alebo inému dehumanizujúcemu označeniu), že v Európe ešte stále existuje ľudskosť, solidarita a slušné zaobchádzanie, medzi inými.

 

Uvedený výber je samozrejme iba mojím drobným zhrnutím, osôb, stránok či organizácii je omnoho viac. Chcel som vám však predstaviť aspoň základ, od ktorého sa môžete veľa naučiť, odraziť sa a dostať sa aj k ďalším zaujímavým a podnetným ľuďom.

Ako nás poúčajú aj v novom filme Star Wars (a nie je to spojler, keďže táto myšlienka sa objavila už v traileroch), temnota síce môže povstať, avšak dynamická rovnováha vecí zabezpečí, že sa zdvihne aj vlna odporu v podobe svetla, ktorá sa jej postaví a nedovolí sa jej rozšíriť tak, aby pohltila všetko a všetkých.

Aj keď občas pochybujem, či by nebolo lepšie odsťahovať sa preč z tejto planéty, najmä keď vidím prejavy bezbrehej nenávisti alebo iba obyčajnú kolosálnu blbosť, vždy sa nájde aj iskra nádeje, že sa ešte v s***kách nebrodíme, iba do nich občas nechtiac stúpime.

Plávanie v hnedých vodách teda nechajme exotom typu Kotleba či Rostas (mrk mrk mrkity mrk :D).

My ostatní sa medzičasom budeme snažiť spraviť svet reálne lepším :)

 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))