Denník N

Odvodový bonus by mali ľavičiari milovať. Je sociálny až – až

Skoro každému sa zvýši príjem. Mladé rodiny dostanú viac, študenti dostanú viac, sociálne slabší sa ľahšie zamestnajú. A zaplatia to tí, ktorí sa plateniu doteraz vďaka rôznym výnimkám vyhýbali. Nie je to sen každého ľavičiara? Raj na zemi na dosah.

Odvodový bonus (OB) má v sebe dokonca zakomponované znižovanie dávok pre „bohatých“, ktoré v dnešnom systéme možné nie je. Napriek jasným výhodám sa Odvodový bonus všeobecnej priazne politického spektra zatiaľ nedočkal. Niektorí len nechcú chváliť dielo politického súpera, iní tomu veľmi nerozumejú a niekde, povedzme si otvorene, mentálna kapacita jednoducho nepustí.

Tak napríklad, minule sa jeden ex-poslanec, kovaný ľavičiar, rozhorčoval, že chceme nechať 13 miliárd podnikateľom, čím pomôžeme kapitalistom a zahraničným firmám. Žiaľ, už len taká vec, že všetky náklady práce platí vždy a v každom systéme zamestnávateľ, je pre niektorých príliš zložitá na pochopenie. Takéhoto kritika máte chuť poľutovať, možno kúpiť mu keksík, za snahu. Odvodový bonus má však aj sofistikovanejších hejterov.

OB vraj poškodzuje niektoré sociálne skupiny. A čo tie tisíce ľudí, ktorých poškodzuje dnešný systém? Tak napríklad, mamička ktorá je pre rizikové tehotenstvo PN, dostáva namiesto materskej almužnu a celá rodina žije tri roky z ruky do úst. Rovnako dopadnú mnohé rodiny, ktorým sa dve materské nepodarí „nareťaziť“ bez niekoľkých mesiacov, kedy musí mamička naspäť do práce.

Znevýhodnený pracujúci chodí za prácou do fabriky vzdialenej 100 kilometrov za 3 eurá denne, lebo štát mu momentom zamestnania zoberie skoro všetky sociálne dávky. Alebo radšej sedí doma, lebo po započítaní stravy je pre neho chodenie do práce čistou stratou. Študent dostáva sociálne štipendium, iba ak sú príjmy jeho rodiny pod úrovňou životného minima. Beda ak to presiahnete čo i len o euro, doštudovali ste. Jeho rodič si ešte lepšie rozmyslí, či sa mu oplatí hľadať zamestnanie.

Invalid sa musí doprosovať, aby dostal príspevok na nový invalidný vozík. Ešte nemá nárok, nevadí, že ten pôvodný sa rozpadol. Živnostník, ktorý dlhodobo neplatí odvody, je na dôchodku odkázaný na sociálne dávky. A takto by sme mohli pokračovať. K tomu všadeprítomná byrokracia a svojvôľa úradníkov.

Bodaj by sa všetky reformy dali urobiť tak, aby si vždy všetci polepšili. Tak to však nefunguje. Reforma je preto reformou, lebo cieľom je lepší a spravodlivejší systém. Darčeky si musíte aj naďalej pýtať od Ježiška.

O čo ide Jánošovi

Mnohí sa pýtate, prečo toho Jánoša nezamestnáme a nezoberieme do tímu. Jánoš takú ponuku dostal a na oko ju aj prijal. Na osobnom stretnutí najprv so škrípajúcimi zubami priznal, že Odvodový bonus má aj výhody a potom súhlasil, že nám bude robiť interného oponenta. Následne však jeho ego nezvládlo, keď som uverejnil odpovede na zvyšok jeho výhrad voči OB.

Jánoš nezvláda, keď mu niekto oponuje. Takto reagoval potom, čo sľúbil konštruktívnosť.

 

Aj keď my sme odpovedali vecne a bez urážania oponenta, Jánoš  psychicky neuniesol, že väčšina jeho námietok nakoniec vyzerá ako úplné nezmysly.

A tak sa naďalej šprtká a vrtká a hľadá a hľadá, ktorej kombinácii ľudských osudov ten Odvodový bonus pohorší. A už na to prišiel! ZŤP s nárokom na rekvalifikačný príspevok. Tak to mu gratulujem, má u mňa keksík. Všetky rekvalifikácie spolu stáli v roku 2016 necelých 7 miliónov Eur a Útvar hodnoty za peniaze ich považuje za plytvanie peniazmi. To bude v reforme, v ktorej sa bavíme o miliardách, určite veľký problém vyriešiť.

Ešte šťastie, že medzi zavedením superhrubej mzdy a samotným Odvodovým bonusom budeme mať celý rok na to, aby sme vďaka dátam od všetkých štátnych inštitúcií presne identifikovali každého jednotlivca, ktorému môže OB teoreticky poškodiť. Budeme vedieť identifikovať štruktúru príjmov celej rodiny, každú jednu sociálnu dávku, ktorá je rodine vyplácaná.

Keď budeme vedieť, koľko ZŤP a dôchodcovia zarábajú, bez problémov vyriešime, že dnes sú odvodovo zvýhodnení. Siroty poberajúce sociálne štipendium si poškodia len veľmi ťažko, lebo budú dostávať nielen sirotské, ale aj základnú štátnu dávku v plnej výške. Ale to sú len detaily a o tie pánovi Jánošovi nikdy nešlo.

Pán Jánoš ako pokazená platňa opakuje tvrdenia o veľkom deficite, aj keď jeho vlastné výpočty boli nesprávne a zvyšok sme poctivo vysvetlili. Vie, že poskytnuté dáta sú nekonzistentné, vie že Odvodový bonus má dosť rezerv, ktoré hrajú v jeho prospech. Je dosť inteligentný, aby si vedel predstaviť dynamické efekty, ktoré Odvodový bonus spôsobí. A navyše, každý deficit, ktorý by aj bol Odvodovým bonusom spôsobený sú peniaze, ktoré sme nechali ľuďom! My sa nechystáme vyhodiť miliardu na nejaké vlaky zadarmo a peniaze v alobale. My peniaze necháme tým, ktorí ich zarobili svojou prácou.

Na záver vám prajem šťastné a veselé Vianoce prežité v kruhu najbližších a aby ste v novom roku stretávali iba ľudí, čo vás niečím obohatia a čo najmenej neužitočných mudrlantov.

Peter Cmorej

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.