Denník N

Prečo Palestínčania nehovoria pravdu?

Krátko o Ahed Tamimi z Nabi Saleh

Nko sa venuje prípadu 16-ročnej Ahed Tamimi z palestínskej dediny Nabi Saleh na okupovanom Západom brehu Jordánu.

Verím, že kvalite Nka prospeje, keď zohľadní moje skromné pripomienky.

Napätie je v oblasti „vyššie ako zvyčajne“ – znamená to 9 mŕtvych Palestínčanov, viac ako 3000 zranených. Niekoľko zranených Izraelčanov a 27 rakiet vystrelených z okupovaného pásma Gazy na Izrael (pokiaľ viem, bez obetí). Napätie a násilie je stále – kým sú obeťami iba Palestínčania, počúvame o „období relatívneho pokoja“.

Ahed Tamimi má síce tvár anjela, ale to „neznamená, že nevyhľadáva roztržky“ – takáto veta čitateľovi hovorí, že Palestínčanka si sama môže za to, že ju väznia. Možno to aj sama chce. Odporúčam zmeniť alebo vynechať.

Bila Ahed Tamimi vojaka? Pozrite si video. Ahed má 16 rokov, v živote zažila len vojenskú okupáciu. Svetlana Alexijevičová vo svojej knihe Vojna nemá ženskú tvár zachytáva výpoveď vojačky o mladých ľuďoch, ktorí sa hlásili do armády – mnohí už zažili okupáciu a chceli pomstiť príbuzných (str. 15, vydanie z roku 1990).

Proti okupácii sa ľudia môžu brániť aj násilím. Keď Ahed kričí na vojakov pred svojím vlastným domom, keď ich náhodou aj udrie, kopne, dá im facku – môže. A mnoho ľudí v podobnej situácii (by) urobilo to isté.

Bitka vyzerá inak. Chcem veriť, že by Nko zvážilo iný nadpis, keby video bolo napríklad z Krymu alebo z okupovaného Československa. Palestínčania si rovnako zaslúžia, aby sme uznali ich celkom ľudskú, prirodzenú odpoveď na okupáciu.

V Nabi Saleh v posledných rokoch izraelskí vojaci zabili 3 mužov – o tom Palestínčania písali aj organizátorom slovenského festivalu Jeden svet.  Izrael uväznil mnohých ľudí z dediny, vrátane detí a vrátane Ahediných rodičov. 14-ročný zranený bratranec Mohammed, ktorý sa spomína v článku, bol nedávno prepustený z väzenia po 3 mesiacoch.

Pani Shemesh ďalej v zamknutej časti článku správne píše, že tento konflikt svet vníma ako nerovný – jedna z najlepšie vyzbrojených armád proti ľuďom s kameňmi a zápalnými fľašami. Nuž, konflikt je nerovný, preto je dobre, že ho svet tak vníma.

Bassem Tamimi bol vo väzení za „navádzanie na hádzanie kameňov a nepovolený protest“ – všetky palestínske protesty proti okupácii na okupovaných územiach sú Izraelom považované za nepovolené. Detail. Na zatknutie a uväznenie stačí, že trváte na svojich právach. Amnesty International ho označila za väzňa svedomia a Európska Únia za obrancu ľudských práv.

Amnesty International (nie jej arabská pobočka) vedie dlhodobo kampane za prepustenie Palestínčanov v tzv. administratívnej väzbe (bez obvinenia a bez súdu) z izraelských väzníc. Dokonca aj Amnesty International Slovensko má kampaň na podporu palestínskych obrancov ľudských práv v okupovanom meste Hebron.

Palestínčania majú podporu verejnosti v celom svete. Amnesty International (nie jej arabská pobočka) vyzýva na bojkot izraelských osád. Human Rights Watch žiada OSN, aby čím skôr zverejnila zoznam medzinárodných firiem, ktoré podnikajú v ilegálnych osadách (aby mohli byť bojkotované, resp. potrestané).

 

Pokojné protesty v Nabi Saleh sú pravidelné, každý piatok. V článku sa zle uvádza, že ide o „takmer“ pravidelný protest. Nabi Saleh má 600 obyvateľov, protesty robia od roku 2010. Prerušili ich v roku 2016 – za 6 rokov bolo zranených 350 obyvateľov dediny, 50 zostali zmrzačení. 3 mŕtvi.

Pozrite si dokument Vďaka Bohu, že je piatok – ukazuje niekoľko rokov protestov v Nabi Saleh aj názory izraelských osadníkov. Treba vidieť. Režisér film sprístupnil zadarmo na internete:

Palestínčania tvrdia, že im osadníci berú stále ďalšie územie.

Prečo tvrdia, keď je to skutočnosť? Izrael v prvej odpovedi na Trumpov prejav začiatkom decembra oznámil veľké rozšírenie osád v okupovanom východnom Jeruzaleme, rozširujú sa osady v údolí Jordánu, Izrael vyvlastňuje pôdu aj v iných mestách a dedinách, vrátane Nabi Saleh.

Bassem Tamimi je „označovaný za palestínskeho aktivistu„. Čo to znamená? Kto ho tak „označuje“? Je aktivista, alebo nie je aktivista?

Používanie jazyka, ktorý spochybňuje všetko, čo Palestínčania robia a hovoria, Denníku N škodí. Palestínske postoje, názory, úsilie o čokoľvek sú zobrazené hmlisto. Možno je to pravda a možno nie. Je to taký postfaktický, veľmi nebezpečný štýl písania, ktorý dáva otáznik veľmi často aj za fakty medzinárodného práva.

Napísať, že Tamimiovci sú palestínski aktivisti by snáď malo byť v poriadku. Nuž, keď ich iba „označujú“ ako aktivistov, môže ich potom bývalý izraelský veľvyslanec v USA označiť za provokatérov, ktorí asi ani nie sú skutočná rodina.

Izraelské PR v roku 2017. Vymyslení Tamimiovci platia deťom, aby provokovali vojakov na okupovaných územiach

Ahed Tamimi je známa po celom svete a nie je obľúbená len v „arabskom svete“. Vyčleňovanie „arabského“ či „muslimského“ sveta v otázke Palestíny Nku škodí. Vytvára sa tým o.i. pocit, že ide o náboženský konflikt. Keď je Palestína vecou „muslimského“ či „arabského sveta“, na mnohých Slovákov to pôsobí odstrašujúco. Pochybní Palestínčania, Arabi a muslimovia proti zvyšku sveta – to je znovu postfaktický prístup, ktorý odporuje skutočnosti.

Palestínčania majú dosť vlastného trápenia aj bez toho, aby boli ďalej dehumanizovaní na Slovensku(!).

Ahedin bratranec leží po ťažkej operácii v kóme. „Gumovým projektilom“ ho vojaci vážne nezranili. Tieto náboje sú z ocele s malou vrstvou gumy na povrchu. Pri streľbe z minimálnych vzdialeností – ako na okupovaných územiach – spôsobujú vážne, resp. aj smrteľné zranenia. Nko – prosím, „gumové projektily“ vyradiť zo slovníka.

Tiež odporúčam zvážiť používanie výrazu „klbčili sa“ s vojakmi. Klbčia sa mačiatka alebo deti v škôlke.

Okupácia znamená násilie – psychické aj fyzické.

Ženy a dievčatá „sa klbčia“ s ozbrojeným vojakom, ktorý chcel zajať chlapca z Nabi Saleh

* Edit 21.12. 20:05 Pripájam video euronews z tejto – už staršej – udalosti* 

https://www.facebook.com/theIMEU/videos/2066528673364037/

Keď sa svetová verejnosť postaví na stranu Ahed, je to preto, že je to správne.

Ľudia z Nabi Saleh žiadajú koniec okupácie a pozývajú osadníkov, aby s nimi žili ako rovný s rovným. Ľudia v Nabi Saleh veľmi dobre vedia, že aj medzi izraelskými Židmi sú skupiny, ktoré majú tento cieľ. Ich hlasy treba počuť, ich snahu o spravodlivý mier treba podporiť.

Denník N má spoločenskú zodpovednosť. Pri takej dôležitej téme ako je okupácia, pretrvávajúci konflikt, je veľmi podstatné používať správne slová. Vážiť slová.

Je rozdiel povedať Vojaci ho zabili. a povedať Jeho žena tvrdí, že ho zabili vojaci – vždy ich provokoval.

Denník N musí brať názory a konanie Palestínčanov vážne. Musí brať tvrdenia Palestínčanov vážne, resp. v duchu pravidiel novinárskej práce poctivo overovať tvrdenia oboch strán. A predovšetkým – Denník N musí začať vnímať Palestínčanov ako rovnocenných partnerov izraelských Židov a podľa toho ich musí aj zobrazovať a dávať im priestor.

Teraz najčítanejšie