Denník N

Prečo, keď je plné mesto musia byť obchody zatvorené?

Ako veľa iných ľudí a zjavne nielen domácich sme sa vybrali na prvý sviatok vianočný na prechádzku do centra mesta. Už dávno sme sa chceli prejsť po úzkych uličkách židovskej štvrti pod hradom. A tak sme sa vybrali zo starého mesta až na hrad a späť.

Veľmi príjemne ma prekvapilo, že Bratislava bola plná ľudí. Významná časť týchto ľudí boli turisti zo zahraničia, prekvapujúco aj veľmi ďalekého.

To, čo ma bohužiaľ neprekvapilo bol výber otvorených prevádzok. Okrem pár reštaurácii a obchodov so suvenírmi, mal otvorené len McDonald’s. Všetky stánky s občerstvením alebo slovenskými suvenírmi boli zatvorené. Veď máme predsa sviatok, veľký kresťanský a vianočné trhy už skončili.
Neviem, čo bol hlavný dôvod zatvorených stánkov, hlúpy zákon alebo nezmyselná regulácia zo strany samosprávy. Každopádne súdruhovia z hradného kopca alebo radnice svojou obmedzenosťou spôsobili, že podľa mňa stratili všetci.
Turisti stratili možnosť vyskúšať si slovenské špeciality a suveníry, podnikatelia a brigádnici zarobiť, mesto a štát získať svoj podiel na daniach. Stačilo by málo, ak by sa tí, ktorí si myslia, že sú najmúdrejší, nechali právo rozhodovať o otváracích hodinách tých, čo sa to týka. Verím, že dotknutí podnikatelia by oveľa lepšie zvážili, či sa im oplatí mať otvorené aj cez sviatok. So všetkými pre a proti.

Peknou ukážkou absurdného stavu bol hrad. Na tomto mieste bola otvorená len jedna „prevádzka“.  U kapitána toalety. Aj tie bolo trochu komplikované nájsť. Asi to len dokazuje fakt, že nájsť v dnešnej dobe niečo skutočne užitočné na hradnom kopci je dosť ťažké. A to si ešte podriadení kapitána Danka vypýtali 80 centov, aby naša svojstojná národná rada neutrpela stratu.

Veľká časť turistov, ktorých sme stretávali boli z ďalekej Ázie. Pravdepodobne si len odskočili z Viedne pozrieť si susedné hlavné mesto. Rozmýšľal som, čo si z tejto jednodňovej návštevy odnesú. Možno niekde počuli, že obyvatelia tejto krajiny o sebe hovoria, že sú pohostinní a majú zaujímavú kuchyňu. A aj nejaký ten suvenír by si radi kúpili.

Vďaka našim súdruhom boli ich šance dosť obmedzené.

Veď čo sa nám sem trepú, keď papaláši rozhodli, že oslavujeme…

Teraz najčítanejšie

Juraj Rydzi

projektový manager a projektant v oblasti automatizácie, Mestský liberál a slniečkár.