Denník N

#MeToo príbeh zo zákulisia slovenskej politiky

Tento príbeh sa stal v slovenskej politickej strane. Nejde o klasický MeToo príbeh, ale považujem ho dokonca za oveľa závažnejší ako oplzlé vtipy v kancelárii. Skoro som na neho zabudla, pretože toto sú presne tie situácie, na ktoré my ženy radšej zabúdame. Nemôžem povedať, o koho presne išlo. Nie že by som dotyčnému mužovi nedopriala verejný shaming, ale preto, že dotknutá politička si to z pochopiteľných dôvodov neželá. Volajme ju teda Anna a jeho Juraj.

Jedného dňa za mnou prišla smutná a naštvaná Anna. Jej dobrý priateľ jej povedal, že v sa o nej v strane šíri klebeta. Po pár vínach na cigarete na ňu prišla v mužskom kolektíve reč. Niekto sa spýtal, ako je možné, že je na jej pozícii. Juraj sa zatváril tajomne a pochválil sa, že ju „dáva“. Samozrejme klamal. Anna sa vypracovala z nuly a mala výsledky, a Juraj zhodil všetko, čo dosiahla, báchorkou o tom, že sa jej to podarilo cez jeho posteľ.

V politike, biznise, kde je vplyv a dobrá povesť cenená nadovšetko, Jurovi na nahlodanie Anninej povesti stačila jedna veta. Z rešpektovanej dámy bola Anna razom pre niektorých kolegov len nevernou prospechárkou. To ju mohlo znevýhodniť napríklad v hlasovaní na sneme alebo pri zostavovaní kandidátky. Ako veľmi už dnes nikto nespočíta. Juraj, ktorý je navyše ženatý, však bez hanby mohol v strane povedať, že s ňou mal sexuálny pomer. Inokedy sa kolegom neváhal pochváliť, že využíva služby prostitútok. Dával tak jasne najavo, že jeho to v strane ani spoločensky nemôže ohroziť.

Mala sa Anna ozvať? V strane, v médiách? Musím bohužiaľ povedať, že z môjho pohľadu by na to doplatila hlavne ona sama. Jej politické úspechy by prekryl škandál, v strane by bola tou, ktorá rozbíja spoločné snaženie, ohrozuje volebné výsledky a kolegovia by sa pred ňou začali mať na pozore.

Ona nie je pomstychtivá, ani nepotrebuje nikomu ničiť rodinu, alebo vystavovať svoju rodinu tomu, že bola obeťou sexuálneho obťažovania. Zahryzla si do jazyka, tak ako iné úspešné ženy. Hnev z tejto nespravodlivosti si my slušní ľudia posúvame  aspoň neformálne medzi sebou.

Juraj by však mal vedieť, že sa o jeho správaní vie.

Už som viacerých politikov videla sa nafukovať v anketách, ako sú za rovnosť mužov a žien, aby som potom sledovala, ako využijú proti ženám stereotypy z 19. storočia. Ona? Tá predsa spala s tým aj s hentým. Pozastavte sa nabudúce, keď to začujete. Vypovedá to niečo dôležité o človeku, ktorý to hovorí. Zastaňte sa tej ženy a upozornite na to, že na muža by sa takto prísne nikto nepozeral. Na Slovensku ešte nedozrela doba na to, aby sa pozornosť obrátila na tých, ktorí používajú najšpinavšie fauly a dostávajú sa hore po chrbtoch žien.

My, ktoré vystrčíme hlavu trochu vyššie, máme už dopredu v ruke čierneho petra. Pri prvom mocenskom súboji sme lacným terčom. A bude to tak dovtedy, kým budeme žiť v spoločnosti, kde je ženská sexuálna túžba tabu a na ženy a na mužov platí dvojaký meter.

 

Teraz najčítanejšie