Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2017

ilustračné foto pixabay.com
ilustračné foto pixabay.com

Jedna z prvých medializovaných správ z začiatku roka 2017 hovorí, že elektronizácia zdravotníctva bude spustená o rok, teda v januári 2018. Toto je snáď jediná správa, ktorá zostala pravdivá po celý rok. Ako to však nakoniec v roku 2018 dopadne, by asi nevedel predpovedať ani Nostradamus. Šéf e-zdravia totiž priznal, že systém nemyslel na lekárov a majú aj slabé servery, takže ak by sa v januári 2018 pripojili všetci, ktorým to zákon prikazuje, systém by sa pravdepodobne zrútil ako domček z karát. .

Kým v januári sa ešte hovorilo o novej nemocnici na Rázsochách a v Ružinove, koncom roka 2017 to už neplatí.

Začiatkom roka sa objavila správa o plánovanom zavedení vyšších poplatkov za pohotovosť, čo sa napokon stalo skutočnosťou. Od polovice r. 2018 nastáva reorganizácia pohotovostných služieb a všeobecní lekári a sestry sa konečne budú môcť v noci vyspať, pretože svoje služby budú poskytovať len do 22:00 hod. Potom pacientovi do rána zostane k dispozícii len sanitka alebo nemocnica, prípadne tým rozumnejším a menej chorým samoliečba alebo lekár na telefóne. .

Úrady vraj stále nevedia zastaviť falošného chirurga. Tento prípad svedčí nielen o dokonalej slovenskej legislatíve, ale najmä o dokonalej naivite slovenských pacientov, ktorých tento bratislavský „plastický chirurg“ operoval. V marci ho konečne obvinila polícia.

Čakacie doby na termín u niektorých lekárov špecialistov sú niekoľko týždňov až mesiacov. V niektorých regiónoch nie sú špecialisti niektorých odborností vôbec. Pacienti, ktorí sa chcú dostať na rad, musia čakať v rade od skorých ranných hodín. Lekári na Slovensku vymierajú. Najhoršia je situácia u všeobecných lekárov a pediatrov, no pomaly, ale isto tento trend kopírujú aj lekári – špecialisti. Nie je ďaleko doba, kedy pacienti už nebudú nadávať na dlhé čakacie doby, lebo nebudú mať u koho čakať.

VšZP nepredĺžila zmluvy s niektorými firmami, spájanými s „tetou Ankou“. Zrejme si už stihla zarobiť na dôchodok.

Novela zákona o liekoch zaviedla isté zmeny, niektoré lieky sa stali dostupnejšie, ale reexportu a machináciám s nimi zatiaľ úplne neodzvonilo.

Preukazy poistenca s čipom definitívne nebudú. Na elektronickú komunikáciu v zdravotníctve sa budú využívať občianske preukazy s čipom. Balík peňazí, ktorý zhltli prípravné práce na zavedenie preukazu poistenca s čipom, sa však už do rozpočtu na e-health nikdy nevráti.

Najdrahšie lieky majú byť dostupnejšie pre väčší počet pacientov. Nuž, ak to má byť na úkor už zavedených modernejších liekov, u ktorých doplatky stúpli z jedného eura na tridsať, potom je otázne, či to vôbec má zmysel. Na liek na leukémiu mali pacienti podľa pôvodného návrhu doplácať 1600 €, napokon z toho bola nula. Čo si má o takomto procese schvaľovania myslieť slovenský pacient, agentúrna správa neuvádza.

Dve hlavy chobotnice padli, ďalšie zostávajú. Dnes podnikajú, či poľujú. Takže sa možno majú ešte lepšie ako v časoch, keď ožobračovali slovenské zdravotníctvo.

VšZP bude šetriť na nemocniciach, liekoch, aj kúpeľoch. Sekera 112 miliónov, ktorú do nej zaťali jej bývalí manažéri, je taká veľká, že sami by ju zrejme nemohli uhradiť ani napriek kráľovským odmenám, ktoré za ňu dostali.

S poplatkami v ambulanciách sa situácia počas roka vyvíjala komicky. Prednostné vyšetrenie z čias ministra Zajaca sa síce nevrátilo, s pochopením sa nestretol ani návrh všeobecných lekárov na tzv. solidárny poplatok za návštevu lekára. Napokon boli schválené tzv. doplnkové ordinačné hodiny, ktoré by si mali lekári zaviesť po riadnej pracovnej dobe. Minister však dostal príkaz. Musí návrh prepracovať tak, aby to nevyzeralo, že vládna strana Červených kmérov zavádza nejaké poplatky v zdravotníctve, čiže skončiť to môže aj ich zrušením.

V apríli sa na Slovensku objavil prvý pacient s osýpkami. Odporcov očkovania ani tento „úspech“ od ich kampane neodradil, takže do konca roka pribudli ďalšie prípady.     .

Plán na oddlžovanie nemocníc po prvýkrát ráta aj s neštátnymi nemocnicami. Lobing finančných skupín, ktoré tieto súkromné nemocnice vlastnia, zrejme priniesol svoje ovocie, takže, ako už tradične, šafárenie v nemocniciach zase zaplatíme my všetci. A to si do nich naďalej musíme nosiť toaletný papier, pyžamo a iné drobnosti. Zrejme nie sú ďaleko časy, keď si pacient do nemocnice bude musieť priviesť aj zdravotnú sestru a lekára.

Na MZ SR bola síce zriadená funkcia ministerskej sestry, avšak predstaviteľky sesterských organizácii majú oprávnený pocit, že kompetentní pre vyriešenie tohto stavu ani pre zvýšenie ich platov nič nerobia. Na Slovensku chýbajú tisícky sestier a ich počet neustále klesá.

Parkovanie v nemocniciach konečne aj zadarmo. Pre súkromné firmy, ktoré z toho mali výhodný kšeft to vôbec nie je dobrá správa.

V zdravotníctve má byť na budúci rok vraj viac peňazí. Očakávajú sa úspory na liekoch a zdravotníckych pomôckach. O tom, že by známe straky začali menej kradnúť, žiadne noviny nepíšu.

Všeobecní lekári navrhujú kolegom, posielať všetky faktúry za e-zdravie na NCZI, ktoré to však odmieta a tvrdí, že o spôsobe kompenzácie týchto úhrad pre lekárov rokuje na všetkých úrovniach. Keďže z minutých 90 miliónov súkromní lekári nevideli ani euro, všeobecní lekári rozbehli petíciu za záchranu slovenského zdravotníctva.

Rok 2017 v slovenskom zdravotníctve bol skôr tragikomický, ako úspešný. Napriek tomu, že ministrovi zdravotníctva nemožno uprieť snahu o zlepšenie pomerov v ňom, musí plniť úlohy straníckych a štátnych orgánov a nemôže si robiť veci podľa svojich predstáv. Bude rok 2018 znamenať jeho koniec? Rozhodne súdruch preceda.

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.