Denník N

TOP 10 udalostí v slovenských médiách v roku 2017

Foto: Omédiách.com
Foto: Omédiách.com

Zmenili sa niektorí majitelia médií, aj niektorí šéfovia, premiér si stále nenašiel cestu k novinárom, až na jednu výnimku. Fakulta, ktorá pripravuje budúcich novinárov, prekvapila svojim vrúcnym vzťahom k šíriteľovi bludov.

1. Vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia predalo Nový Čas podnikateľovi Antonovi Siekelovi a rozhodlo sa odpredať ďalšie printové tituly, medzi kupujúcimi je aj vydavateľstvo Penty.

2. Jaroslavovi Rezníkovi sa po dvoch neúspešných voľbách podarilo dostať konečne na čelo RTVS.  Zvolený bol za hlasnej podpory SNS, ale aj Smeru. Na čelo spravodajstva priviedol skupinu bývalých novinárov, ktorí posledné roky pôsobili na tlačovom oddelení ministerstiev Smeru. V RTVS pokračujú personálne zmeny na mnohých postoch. Odišiel Lukáš Diko, voči ktorému mali posledný rok výhrady viacerí predstavitelia koalície, napríklad Anton Hrnko zo SNS. Na odchode je šéf Rádia FM. Do RTVS prišli noví ľudia.

3. Ešte predtým sa Rezník ako riaditeľ TASR zviditeľnil podpisom zmluvy s proputinovskou agentúrou Sputnik, ktorá je považovaná za jeden z hlavných dezinformačných zdrojov vo svete.

4. Penta okrem toho, že opäť nakupovala a rozširovala svoje mediálne impérium, sa vo svojom vydavateľstve News and Media Holding pustila do upratovania. Po troch rokoch vymenila šéfa vydavateľstva – Petra Mertusa nahradil Michal Teplica. To odštartovalo zmeny na ďalších postoch.

5. Príchod nového šéfredaktora Ivana Čeredejeva do vedenia Plus 7 dní vyvolal nevídanú kritiku čitateľov. Bývalý riaditeľ TASR a niekdajší šéf médií Pavla Ruska hneď prvým rozhovorom s Robertom Ficom ukázal, ktorým SMERom sa najradšej pozerá. Fico bol spokojný – s rozhovorom sa pochválil na Facebooku. No mnohí čitatelia ohlásili bojkot týždenníka.

6. Fico aj tento rok skôr nadával novinárom. Rozčúlil ho napríklad moderátor Slovenského rozhlasu, keď sa ho pýtal kedy sa vysťahuje z kompexu Bonaparte. Dva denníky označil za džihád, nemal problém slovne zaútočiť aj na redaktorku JOJ.

7. Slovenské médiá na jeseň zasiahol experiment spoločnosti Facebooku, ktorá zaradila Slovensko medzi šesť pokusných krajín, kde testuje svoj nový nie veľmi vydarený nápad s delením príspevkov. Ak aj vám experiment lezie na nervy a chcete vidieť príspevky zo stránok, ktoré sledujete, tu je návod ako vidieť na Facebooku všetko, čo chcete, a chronologicky. Bez Prieskumníka

8. Martin Lengyel v máji spustil nové rádio Aktual. Zároveň v tomto roku nadviazal spoluprácu v politickom marketingu s mediálnym poradcom Fica na Úrade vlády. Počas prvých mesiacov sa rádio zviditeľnilo nielen tým, že politickou moderátorkou rádia je aj bývalá politička, ale aj neobvyklými odchodmi – po pár mesiacoch z rádia odišla riaditeľka vysielania, jedna z hlavných moderátoriek Marta Jančkárová a známy a dlhoročný novinár Róbert Kotian.

9. Vydavateľstvo Mafra Slovakia, za ktorým je Agrofert Andreja Babiša, spustil na Slovensku nový týždenník Téma Čarovné Slovensko, šéfkou titulov sa stala bývalá šéfredaktorka Života.

10. Informácia, že Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave pozvala na svoju odbornú konferenciu prednášať a diskutovať šéfredaktora konšpiračného periodika Zem a Vek Tibora Rostása vyvolala medzi viacerými absolventmi ale aj vo verejnosti veľké pobúrenie. Na konferenciu odmietli ísť viacerí šéfredaktori. V následnom spore dekanka Dana Petanová  obhajovala konšpiračné médiá a autora konšpirácií a kritizovala tradičné médiá.

Ak vás zaujíma zákulisie médií, sledujte Omediach.com aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.