Denník N

25 rokov samostatnosti slovenskej ekonomiky: Ako sme na tom v porovnaní s Čechmi, Rakúšanmi a Nemcami?

Ľudia dostávajú zo slovenskej ekonomiky oveľa menej, než ako by si zaslúžili. Ekonomický rast sa prerozdeľuje čoraz nespravodlivejšie. Pozrime sa na to z pohľadu vývoja HDP na hlavu v porovnaní s čistým príjmom domácností.

HDP na obyvateľa

V roku 1993 bol podľa OECD hrubý domáci produkt na jedného obyvateľa Slovenska 6.251 USD. V Česku to bolo 7.818 USD, v Nemecku 16.645 USD a v Rakúsku 17.339 USD. Slovenský HDP na hlavu teda činil 80 percent českého, 38 percent nemeckého a 36 percent rakúskeho HDP na hlavu.

V roku 2016 činil slovenský HDP na hlavu podľa OECD 31.339 USD. V Česku to bolo 33.232 USD, v Rakúsku 48.005 USD a v Nemecku 48.111 USD na hlavu. Slovenský HDP na obyvateľa teda v roku 2016 dosiahol 94 percent českého, 65 percent nemeckého a 65 percent rakúskeho HDP na hlavu.

Keď sa pozeráme na vzostup výkonnosti slovenskej ekonomiky ako celku, dosiahli sme veľmi dobré výsledky. Takmer sme dobehli Čechov a namiesto tretinovej výkonnosti sme dnes na úrovni dvoch tretín výkonnosti rakúskej a nemeckej ekonomiky.

Ak sa ale na uplynulých 25 rokov ekonomickej samostatnosti Slovenska pozrieme z pohľadu ľudí, výsledky nebudú až také oslnivé.

Príjem domácností

Budeme vychádzať z takzvanej mediánovej hodnoty čistého príjmu domácnosti – toto číslo znamená, že 50 percent domácností má viac a 50 percent domácností má menej. V roku 2016 bol podľa Eurostatu medián čistého ročného príjmu domácností s dvomi deťmi na Slovensku na úrovni 6.379 eur. V Česku to bolo 8.114 eur, v Nemecku 22.230 eur a v Rakúsku 21.832 eur.

Mesačne má teda príjmovo stredová slovenská rodina s dvomi deťmi čistý príjem 531 eur. V Česku je to mesačne 674 eur, v Nemecku 1.853 eur a v Rakúsku 1.819 eur.

Príjmovo stredová slovenská rodina s dvomi deťmi má teda mesačne 79 percent českého príjmu porovnateľnej rodiny a 29 percent príjmu porovnateľnej nemeckej a rakúskej rodiny.

Napriek tomu, že sme v HDP na hlavu českú ekonomiku takmer dobehli, príjem slovenskej domácnosti s dvomi deťmi v porovnaní s českou je taký, ako keby sme boli ešte v roku 1993. Vtedy sme mali HDP na hlavu vo výške 80 percent českého, dnes sme na úrovni 94 percent českého HDP na hlavu. Ale príjem rodiny s dvomi deťmi je dnes iba na úrovni 79 percent príjmu porovnateľnej českej rodiny!

Ešte horšie je porovnanie s Nemeckom a Rakúskom. V porovnaní s nimi síce máme už dvojtretinovú výkonnosť ekonomiky, ale príjem rodiny s dvomi deťmi je na úrovni menej ako jednej tretiny príjmu porovnateľnej nemeckej a rakúskej rodiny!

Ekonomický rast sa na Slovensku nespravodlivo prerozdeľuje

Slovenská ekonomika za 25 rokov samostatnosti rástla a úspešne dobieha českú, nemeckú a rakúsku ekonomiku. Radosť z tohto ekonomického rastu však nemajú ľudia, ale najmä vláda, jej kamoši, zahraničný kapitál a veľké nadnárodné koncerny.

Na Slovensku ide na platy ľudí iba 39 percent každoročne vyprodukovaného národného bohatstva, ale kapitálu a firmám ide 51 percent HDP. V Nemecku a Rakúsku je to presne opačne. Pokiaľ nezmeníme toto nespravodlivé prerozdeľovanie HDP, darmo budeme mať pekné čísla o hospodárskom raste. Ľudia, domáci malí a strední podnikatelia z tohto rastu nepocítia takmer nič.

Slovenská ekonomika má takú výkonnosť, aby sme mohli pomôcť všetkým ľuďom na Slovensku a zabezpečiť im dôstojnú životnú úroveň. Tým iniciatívnejším znížiť dane a odvody, zamestnancom zvýšiť platy. Už dávno na to ekonomicky máme, len nám nesmú vládnuť ekonomickí a sociálni ignoranti.

Slovenský národ preukázal za 25 rokov samostatnosti veľkú ekonomickú životaschopnosť. Teraz je čas, aby sme konečne pomohli ľuďom a dali im z ekonomického rastu zaslúženú občiansku dividendu.

Milan Krajniak, autor je poslancom NR SR a podpredsedom Sme rodina

 

Teraz najčítanejšie

Milan Krajniak

Narodil som sa v Bojniciach 30. januára 1973. Vyrastal som v Prievidzi, vojenskú službu som absolvoval v rokoch 1997-1998 u 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Napísal som publikácie Banda zlodejov, Úspešní politici slovenských dejín, Doktrína štátu a Slovenská identita. Som šťastne ženatý, s manželkou Andreou máme dcéru Zuzku. Od roku 2016 som poslancom NR SR a podpredsedom hnutia SME RODINA.