Denník N

TOP 10 sci-fi kníh

To naj- z naj- podľa internetu.

Rebríčkov je ako húb po daždi a toto je ďalší. Prelúskal som sa internetom a spriemeroval 20 internetových top rebríčkov do jedného ultimátneho top 10 rebríčka.

Tento rebríček nie je o mojich osobných favoritoch. O tom pokoj, o tom bude iný článok. V tejto top desine nájdete diela, ktoré sa v dvadsiatich internetových rebríčkoch nachádzali najčastejšie a tu vám ponúkam, čo z toho vzišlo. A že ide o v skutku geniálne kúsky, o tom nemusíte ani sekundu pochybovať.

Illustration by Diego Patino
  1. Prekrásny nový svet – Aldous Huxley

Majstrovský dystopický román z roku 1932, ktorý nestratil nič zo svojej aktuálnosti. Občania Svetového štátu sú tu predestinovaní – čiže geneticky modifikovaní a doslova štátom vypestovaní na prácu, ktorú budú celý život vykonávať. Spoločnosť je striktne kastová a nikoho by nikdy nenapadlo začať si niečo s niekým z inej kasty, keďže samotný náznak takejto myšlienky vyvolá fyziologický odpor. Prečo? Lebo mozog má presne tie chemikálie, ktoré má mať. Ľudia sa už dávno nerodia sexom, ale v inkubátoroch štátnych laboratórií. Heslom Svetového štátu je: Komunita – Identita – Stabilita. Ako náhrada pre náboženstvo slúžia večery jednoty, kde si občania zoberú somu, štátnu drogu drog, ktorá má slúžiť ako prostriedok pre útek z reality a oddávajú sa transcendentálnym orgiám. Ak sa dobrovoľne rozhodnete upadnúť do somovej kómy, Štát vám v tom nebráni. Takto sa aspoň tých zle vypestovaných neproduktívnych občanov zbaví. Príbeh o divochovi z pustatín, ekonomicky nevyužiteľných oblastí, ktorý sa dostane do prekrásneho moderného sveta budúcnosti. Veľmi rýchlo zistí, že pod pozlátkou sa skrýva obludný systém, s ktorým sú všetci spokojní, pretože nedokážu cítiť nič iné. Klasické dielo a jedna z najlepších dystópií.

  1. Ľavá ruka tmy – Ursula K. Le Guinová

Sociologicko-antropologické veľdielo science fiction. Román o strete dvoch civilizácii. Dvoch kultúr. Dvoch biologicky tak podobných a predsa tak priepastne odlišných ľudských druhov.  Hlavná postava Genly Ai je vyslancom Ekumenu na zimnej planéte Gethen. Snaží sa doviesť nedôverčivé obyvateľstvo k vstupu do medziplanetárneho spoločenstva, ktoré založili prastarí Hainovia a ľudia zo zničenej Zeme. Genlyho náročnú úlohu však veľmi komplikuje biologická odlišnosť Getheňanov. Sú civilizáciou hermafroditov s obvykle neutrálnym pohlavím, ktoré sa určuje až s príchodom periodického obdobia plodnosti. Dramatický príbeh zasadení do podivného sveta, kde o nadvládu na najväčšom kontinente súperia rurálne kráľovstvo Karhide a centralizovaný štát tesne pred etablovaním totality Orgoreyn, ktoré sa behom Genlyho príchodu dostanú do pohraničného sporu, ktorý môže vyústiť do krvavej vojny. Míľnik intelektuálnej vedeckej fantastiky – kniha, ktorá vás pohltí, svet, ktorý vás očarí. Román je zážitkom a prelomovou prácou, v ktorej Le Guinová poňala sci-fi z iného uhla pohľadu a priniesla do žánru niečo jedinečné, nové a svieže.

  1. Enderova hra – Orson Scott Card

Na Zem dvakrát zaútočili mimozemšťania, o ktorých v podstate nič nevieme. Prečo zaútočili? Odkiaľ sa vzali? Čo vlastne chcú? Nevieme ako s nimi komunikovať, preto sa musíme brániť. Ale ako? Zato, že ľudstvo prvé dva razy vôbec prežilo, vďačíme skôr šťastnej náhode, ako premyslenej taktike. Pri prvom útoku mimozemšťania nevedeli do čoho idú a pri druhom útoku sme mali po ruke vynikajúceho stratéga, ktorý síce čelili ohromnej presile, ale vďaka svojej taktike dokázal vyhrať. Ale ten už je starý a od posledného útoku sa nenašiel žiaden vojak, ktorý by sa mu vo vojenskom umení vyrovnal. Ako nájsť geniálneho vojvodcu, ktorí porazí nepriateľa, ktorý nás počtami ďaleko presahuje? Vychováme si ho! Najmúdrejšie a najnadpriemerne inteligentné deti sú odmalička nonstop sledované. Tie najlepšie sa odfiltrujú a postupujú do Bojovej školy. Cieľ je jasný: vychovať najbrilantnejšieho vojvodcu v dejinách, ktorý by bol schopný priviesť ľudstvo k víťazstvu v bezprecedentnom kozmickom konflikte. Ender Wiggin sa zdá byť zatiaľ najlepším kandidátom na túto pozíciu. Je chytrý a taktiku a stratégiu má v krvi. Zároveň je však stále človek, je zraniteľný a aj jeho logika má svoje medze, keď ide o to prekuknúť o čo dočerta armáde ide? Enderova hra je hlboká, zábavná a krutá kniha. Kvalitne napísaný príbeh, v ktorom dospelí využijú deti na to, aby spáchali na mimozemšťanoch genocídu. A vy netrpezlivo obraciate stránky.

  1. Neuromancer – William Gibson

Základné dielo kyberpunku, kultový román z osemdesiatych rokov 20.stor., ktorý priviedol sci-fi a literatúru do doby počítačov, internetu, virtuálnej reality a umelej inteligencie. Svet blízkej budúcnosti, v ktorom má nebo farbu televízie prepnutej na prázdny kanál. Znečistené vody. Zasvinené ovzdušie. Svetlo neónov, hologramov a bilbordov epilepticky trblieta skrz smogový opar. Všetko je spolu prepojené. Mesto vedľa mesta. Globálny vriaci kotol. Pretechnizovaný labyrint. Gigantické korporácie súperiace o moc, vplyv a informácie v celosvetovom blázinci. Pochmúrna a tragikomická vízia vývoja ľudstva, ktoré sa hmýri v mrakodrapovom mravenisku, na ktoré padá kyslý dážď. Svet transhumanity – v ktorom ľudia využívajú moderné technológie na to, aby zlepšovali svoje telá a myseľ. Čo je človek? To, čo dokáže zo seba spraviť. Doslova. Román o hackeroch, sexy zlodejkách, tajuplných organizáciách a umelej inteligencii, ktorá sa snaží osamostatniť. Šialená jazda, nezabudnuteľný zážitok, jedna z najoriginálnejších vízií osemdesiatych rokov a kniha, ktorá inšpirovala ľudí po celom svete a dnes predstavuje nielen neodeliteľnú súčasť sci-fi a literatúry, ale aj modernej popkultúry.

  1. Koniec detstva – Arthur C. Clarke

Jeden z najlepších autorových románov a jeden z najobľúbenejších sci-fi románov v anglosaskom svete, v ktorom Clarke spája vedu a mysticizmus. Príbeh o premene ľudstva z ustráchaného a konfliktami zmietaného druhu na kozmickú civilizáciu, strážcov Utópie. Jedného dňa prileteli z vesmíru obrovské lode a ľudstvo zostalo šokované. Mimozemšťania sa však neukázali. Vládcovia, ako ľudia tajuplných mimozemšťanov nazvali, prišli preto, aby zjednotili svet. Sľúbili, že sa ľuďom ukážu za 50 rokov. Je to dostatočná doba na to, aby sa ľudstvo pripravilo. Svet čakajú nevídané zmeny a spoločenské zemetrasenia. Nič to však nie je v porovnaní s tým, čo príde, keď ubehne 50 rokov a mimozemšťania sa konečne ukážu. Deťom novej utópie, ktorá na zjednotenej Zemi nastala, sa začínajú snívať divné sny o vzdialených slnkách a deti postupne budú schopné spojiť sa s vesmírnou Nadmysľou. Nastáva koniec detstva ľudskej civilizácie, ľudských spoločenstiev, ľudskej rasy. Jeden z prvých románov, v ktorom mimozemšťania nie sú agresívni útočníci, ale prišli ľudstvu pomôcť prejsť na ďalší vývojový stupeň, podobne ako v už legendárnej knihe (a filme od Stanleyho Kubricka) 2001: Vesmírna odysea. Román o ľuďoch a transcendencii z povrchného k univerzálnemu, zo Zeme k Vesmíru. Majstrovské dielo od jedného z otcov zakladateľov moderného sci-fi žánru.

  1. 451 stupňov fahrenheita – Ray Bradbury

Najslávnejšia kniha „básnika vesmíru“ Raya Bradburyho, v ktorej vykresľuje dystopické USA, kde závažným zločinom je vlastnenie kníh. Hlavný protagonista Guy Montag je členom požiarnickej jednotky s čiernymi helmami, ktorá nemá za úkol ohne hasiť, ale ich zakladať. Treba spáliť všetky kontroverzné knihy. Treba spáliť všetky knihy, ktoré rozrušujú ľudí. Treba spáliť umenie, ktoré pohne ľudí k mysleniu. Fantázia sa nesmie podporovať. Fantázia je nepriateľ. Treba zničiť akékoľvek racionálne uvažovanie. Montagov život sa zmení, keď pri jednom zásahu stará pani odmietne svoj domov a svoje knihy opustiť a zhorí spolu s nimi. Zdrvený Montag sa rozhodne zistiť, čo je na tých knihách také zvláštne, že sa niekto rozhodne kvôli nim dobrovoľne zomrieť. Guy začne tajne čítať. Jeho rozum sa pomaly preberá z dezinformačnej štátnej propagandy a  bezduchých komerčných sloganov, ktoré sú jediným pravým umením. Začína premýšľať. Začína vnímať, nielen slepo prijímať. Začína kriticky myslieť. A stáva sa tak zločincom, protištátnym živlom, pretože štát nestrpí sčítaných ľudí. Ľudia si nie sú rovní, všetci sú zrovnaní. Kto všetko by sa mohol stať terčom sčítaného človeka? Všetci musia byť rovnakí. Zabávajte sa, chlastajte, berte drogy, len neriešte politiku a štát. Knihy spôsobujú to, že sa človek začne pýtať rovnaké otázky ako Montag. Čo je toto za svet, ktorí sme stvorili? Príbeh, ktorý skrz plamene horiacich stránok zamrazí. Kniha, ktorú by si mal každý aspoň raz prečítať. A dobre zapamätať.

  1. 1984 – George Orwell

Ďalšia kniha, ktorá patrí do povinného čítania každého vyspelého človeka. Totalitný systém, ktorý anglický spisovateľ George Orwell vykreslil v tejto knihe, patrí medzi klasiku. Nájdeme tu toľko desivých námetov, že by nám na dlhé storočia mali byť varovaním, že vždy sa tu nájde niekto, komu by takýto systém vyhovoval. Vonkoncom o podobný systém sa pár ľudí aj pokúsilo. Napr. Nacistické Nemecko, Stalinov Sovietsky zväz a v súčasnosti Severná Kórea. Štát, ktorý chce mať totálnu kontrolu. Ktorý vidí všetko a vie všetko. Veľký brat ťa pozoruje. Systém, ktorý sa snaží eliminovať nielen súkromie človeka, ale aj súkromie jeho mysle. Systém, ktorý je neomylný a je jedinou realitou. Nie je alternatíva. Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila. Nič iné ako tento systém neexistuje. Žiadna iná moc neexistuje. Preto môže byť dva a dva päť. Minulosť rovnako ako podstata človeka sa dá meniť. Je tvarovateľná. A v rukách Štátu. Winston Smith je radový občan. Jediný jeho zločin bol ten, že mal až príliš otvorené oči. Jeho jediný zločin bol ten, že pomyslel, že sa zamýšľal nad očividnou absurditou sivej každodennej reality. A zamiluje sa. Ale jeho láska musí patriť Strane. Zhrešil, spáchal zločin už len tým, že pomyslel na inú lásku a iný život. Myšlienkovej polícii však neujde žiaden poklesok. Kvôli svojej chorej hlave sa Winston dostane do štátneho mlynčeka na mäso, ktorý z neho železnou pätou vytlčie všetko, čo zostalo z jeho ľudskosti. Najznámejší dystopický román, na ktorý by sme nikdy nemali zabudnúť.

  1. Stopárov sprievodca galaxiou – Douglas Adams

To, že sci-fi vie byť aj ohromne vtipná a zároveň inteligentná ukázal anglický spisovateľ Douglas Adams vo svojej kultovej päťdielnej trilógii, ktorá sa skladá zo samostatných ucelených románov, a ktorá začína knihou s všedným názvom a nevšedným obsahom: Stopárov sprievodca galaxiou. Príbeh, v ktorom je zväčša neškodná Zem zničená hneď na začiatku a my sa s hlavným hrdinom, prostáčikom Arhur Dentom a jeho priateľom Fordom Prefectom z Betelgeuze vydávame na strhujúce, komické a celkom veľkolepé vesmírne dobrodružstvo, v ktorom si napr. zalietate najrýchlejšou loďou v známom vesmíre s idiotským prezidentom galaxie a ešte k tomu vám neustále bude liezť na nervy vysoko-inteligentný robot, trpiaci hroznými depresiami, vydáte sa hľadať odpoveď na otázku o zmysle vesmíru, života a všetkého, dáte si pangalaktický dunihlav v Reštaurácii na konci vesmíru, zachránite kozmos pred Krikeťanmi, ktorí si celú svoju existenciu mysleli, že sú sami vo vesmíre, a keď zistia, že to nie je ani zďaleka pravda, rozhodnú sa teda všetok ostatný život vo vesmíre zničiť, zistíte ako to bolo v skutočnosti s vývojom ľudstva na Zemi a kto sú bytosti, čo riadia vesmír a pár ďalších vecí, z ktorých sa vám zaručene roztaví mozog.  Stopárov sprievodca galaxiou je humorná a hĺbavá kniha pre tých, ktorí majú radi inteligentný humor. Ale je to naozaj humor a je naozaj inteligentný? Možno nie až tak inteligentný ako si myslíme, alebo nie sme dostatočne bystrí, aby sme všetky z miliárd narážok postrehli, avšak je dosť pravdepodobné, že milióny čitateľov rôznych národností po celom svete, ktorí túto knihu čítali, a ktorým sa celkom páčila a tvrdia, že je to inteligentný humor, majú pravdu. Je to bohovská sranda a už dávno ste to mali mať prečítané.

  1. Duna – Frank Herbert

Kniha, ktorá silno inšpirovala režiséra Georga Lucasa pri písaní Hviezdnych vojen, a ktorá je považovaná za jedno z najepickejších diel fantastiky 20. storočia. Science-fantasy, ktorej sa nič nevyrovná. Kniha o veľmi ďalekej budúcnosti ľudstva, ktoré obsadilo galaxiu. Svet Duny je svet vesmírneho feudalizmu. Na čele galaktického impéria stojí padišáh imperátor. Najvyšší lénny pán. Ten dal do léna rodu Atreides najvzácnejšiu planétu v známom vesmíre – Arrakis, púštnu planétu prezývanú aj Duna. O tento nehostinný kúsok piesku majú záujem všetci. Jedine tu rastie totiž melanž, korenie, ktoré predlžuje život a rozširuje psychické schopnosti. A je vysoko návykové. Imperátor však nedal Dunu vojvodovi Atreides za jeho zásluhy, ale preto, aby sa ho zbavil v komplexnom a komplikovanom úklade v úklade ďalšieho úkladu. Táto kniha je vysoko konšpiračná. Rod Atreides na Arrakise musí čeliť invázii znepriateleného rodu Harkonnenovcov a utajených imperátorových vojsk. Vojvodova Leto Atreides zomiera a jeho syn Paul s matkou utekajú do púšte, kde hľadajú útočisko u Fremenov, tajuplného domorodého púštneho obyvateľstva. Paul však nie je obyčajné dieťa, povráva sa, že by mohol byť Kwisatz Haderach – ten, kto dokáže nahliadnuť do neznáma – muž, ktorý mysľou preklenie priestor a čas. Pre Fremenov by mohol byť ich Lisán Al-Gharib – „Hlas z vonkajšieho sveta“ – ich spasiteľ, „darca vody“, ktorý vyslobodí Fremenov spod útlaku Impéria a bude vodcom fremenského džihádu po impériu a Dunu premení na oázu. Duna je sci-fi. Duna je fantasy. Duna je rozprávka. Duna je sociálna kritika. Duna je svieži púštny vánok a pachuť škorice. Duna je meditácia. A napriek všetkým veciam, ktoré túto knihu robia tak zaujímavou, najsilnejší  je jej odkaz na životné prostredie. Kladie silný dôraz na ekológiu. Ekológom je vonkoncom aj táto kniha venovaná. Kto nečítal Dunu, akoby nikdy nečítal sci-fi.

  1. Nadácia – Isaac Asimov

Isaac Asimov je zrejme najznámejší americký autor science-fiction 20. storočia a pre mnohých najvýznamnejší autor vedeckej fantastiky vôbec. A preto neprekvapí, že je na tomto zozname. Pôvodnú nadačnú trilógiu pozostávajúcu z románov Nadácia, Nadácia a Ríša, Druhá Nadácia dopĺňajú neskoršie bravúrne romány Na hraniciach NadácieNadácia a Zem. Hari Seldon, poslední veľký vedec Prvej Galaktickej ríše, rozpracoval psychohistóriu – náuku o ľudskom správaní zredukovanom do matematických rovníc. Seldon z rovníc vyčítal, že ponechaná svojmu osudu Ríša padne, a než z jej trosiek povstane Druhá ríša, prežije ľudstvo tridsaťtisíc rokov biedy a utrpenia. Ak by však niekto poupravil súčasné podmienky, medzivládie by sa skrátilo len na tisíc rokov. Kvôli tomu založil dve kolónie vedcov, ktoré nazval „Nadácie“. Prvá Nadácia, zameraná na prírodné vedy, vznikla s veľkou slávou všetkým na očiach. O Druhej Nadácii nikto nevie nič. Psychohistória je však štatistická veda. Nemôže vylúčiť pravdepodobnosť, že sa niečo zvrtne, a niečo sa skutočne zvrtlo… A je tu aj jeden ambiciózny muž, ktorý neverí na psychohistóriu, neverí Seldonovmu plánu a neverí tomu, že by sa dala história predvídať. Ale ak to je celé podfuk, čo to potom znamená? Ako sa vysvetlia všetky tie divné zhody okolností? Čo alebo kto je za tým všetkým? Aby ste to zistili, musíte sa vydať na skutočne veľkolepé dobrodružstvo zahŕňajúce 70 planét našej Mliečnej dráhy a vydáte sa nielen na 500-ročnú cestu budovania Druhej ríše, ale zistíte aj, čo to je zač ten mýtus o nejakej Zemi, ževraj prvej planéte, kde vznikli ľudia… Nadácia je o ľuďoch a o boji zdravého rozumu proti nerozumu a ignorancii. V sérii o Nadácii si futurologickým spôsobom prezriete vzostup a pád civilizácie – Asimov sa pri vymýšľaní Galaktickej ríše inšpiroval ničím iným než Rímskou ríšou. Nadácia je napínavá a epická, cinematická a spoločensko-kritická, poučná a vzrušujúca. Je to prvá sci-fi sága a stále patrí spolu s Dunou medzi vôbec najlepšie sci-fi ságy, ktoré boli kedy napísané. A okrem toho, že Nadácia je jedna z najlepších a najinšpiratívnejších sci-fi sérii, je to zároveň aj klasický Asimov apelujúci na náš zdravý sedliacky rozum.

 

 

 

Teraz najčítanejšie