Denník N

Ogrcané lietadlo – dymová clona pre malomyseľných

Myslím, že minister Kaliňák by mal mať na hrudi tlačidlo „pause“. Ako rekordér.
Veľakrát som v Národnej rade ocenila jeho brilantnú výrečnosť, ktorá v sebe zahŕňa neobvyklú dávku arogancie, prostredníctvom ktorej šíri polopravdy a lži bez najmenšieho zaváhania.

Vždy mi je veľmi ľúto, že po takejto jeho hodinovej tiráde smiem len dvoma minútami reagovať faktickou poznámkou. No na každých jeho dvadsať sekúnd toku reči, by človek potreboval dvojminútovú faktickú, aby uviedol veci na pravú mieru.

Preto som veľkým fanúšikom jeho tlačoviek. Tie sa totiž dajú zapauzovať. A ostávajú v pamäti. Ako tá o Hedvige.
Kauza „ogrcané lietadlo“ bola otvorená v rámci tlačovej besedy Prezídia policajného zboru o bezpečnostnej situácii na Slovensku. Hovorilo sa o nehodovosti, predpisoch, alkohole za volantom. Obšírne, štatisticky a všeobecne. Nuda. Až pokiaľ sa novinárka neopýtala ministra na to, či je pravdou, že zneužíva NAKA na diskreditáciu prezidenta.

Následne sa minister vnútra Róbert Kaliňák vyjadril štátnicky a zodpovedne a to tak, že pošle prezidentovi republiky účet za čistenie lietadla, ktoré pristálo po návšteve z Mexika ovracané.
Vážený pán minister vnútra tým vypustil dymovú clonu pre slabomyseľných.
Nakoľko viem odhadnúť jeho mieru pravdovravnosti, som si takmer istá, že sa zrejme nejednalo o žiadne markantné znečistenie a tiež že za potenciálnymi zvratkami mohla byť zdravotná indispozícia jediného z pasažierov a pokojne sa ani nič takého nemuselo stať. Dôkazy? Ak by sa fotodokumentácia dala predložiť verejnosti, fotky by už dávno kolovali. To by si nenechal ujsť.

Pod dymovou clonou pre slabomyseľných však vypúšťal oveľa závažnejšie výroky:

„Ja som sa o jeho daňových podvodoch dozvedel až tento rok.“

„Ja za to nemôžem, že prezident neplatí dane, alebo že si dával vratky DPH neoprávnene odpočítavať.“

„Ja za to nemôžem, že on nejakému človeku v Poprade ukradol pozemok.“

Toto sú výroky ministra vnútra.

„Mediálny mág“ strany Smer Erik Tomáš, naučil všetkých šiestich hovoriacich poslancov povedať jednu vetu. Tá znie: – Vy v opozícii sa staviate do úlohy vyšetrovateľov, sudcov a katov!
K tomu ich naučil aj dramatický prednes tejto vety.

No obviňovať bez vyšetrovania, bez dôkazov, bez rozsudku súdu vedia evidentne hlavne vládni politici. Je nechutné, že priamo z úst samotného ministra vnútra Kaliňáka, ktorý má pod kontrolou zložky orgánov činných v trestnom konaní, počúvame nepodložené obvinenia.
Ním vyslovené tvrdenia neboli potvrdené vyšetrovaním ani neboli odsúdené žiadnym súdom. Sú teda špinením dobrého mena. Ovracané lietadlo je fajn téma pre bulvár. Avšak jeho ostatné výroky mali oveľa vyššiu závažnosť. Minister vnútra nie je chránený výrokovou imunitou a mal by sa za svoje verejné výčiny zodpovedať. A ako vieme, má toho na rováši oveľa viac. Sám je dávno predmetom vyšetrovania.

Ministrove verejné obvinenia majú veľkú váhu. Tresknúť hocičo nepodložené si dnes nedovolí pod vlastným menom ani internetový diskutér. U nás necháme trieskať ministra vnútra obvinenia na prezidenta. Bez vyšetrovania, bez súdu, bez trestu.

Ale aspoň vidíme, aké to je, keď zdochýnajúca kobyla kope.

 

 

Teraz najčítanejšie