Denník N

Dobrodružstvá s podporou Expedičného fondu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O Expedičnom fonde cestovateľského festivalu Cestou necestou sa už popísalo veľa. Je to fond, ktorý podporuje netradičné expedície Slovákov za hranice Slovenska a ich komfortnej zóny. Takže stačí každý rok svoju expedíciu prihlásiť, zaujať porotu a následne získať finančnú podporu na svoju cestu.

V roku 2017 takto boli vďaka fondu podporené tri expedície. Expedične najnáročnejšia a najadrenalínovejšia bola určite cesta, ktorá u poroty vyhrala prvé miesto. Iva Šikulová prihlásila svoj päťčlenný skialpinistický česko-slovenský tím a vybrali sa na Island. Oblúkom sa však vyhli typickým turistickým destináciám. Ich cieľom bolo navštíviť ešte nezlyžované kopce v severných fjordoch a absolvovať strmé zjazdy až na oceán, ktoré pred nimi ešte nikto nezlyžoval. Na niektoré miesta bolo možné sa dostať len kajakom cez fjordy Severného oceánu.

Stále sa ti zdá, že je to málo adrenalínu? Táto dobrodružná partia sa rozhodla v rámci expedície navyše zlyžovať strmú stenu, tzv. „Islandský Matternhorn“, ako sa nazýva 957 m vysoký vrch Skessuhorn na západe Islandu.

Naozaj šlo o expedíciu v pravom zmysle slova, dokazuje to fakt, že partia kamarátov si naplánovala extrémne zjazdy, málo navštevované oblasti a doposiaľ nezlyžované územia. Popritom si však samozrejme stihli vychutnať aj bežné krásy Islandu a život či kultúru tejto krajiny, hoci ich itinerár frekventované turistické miesta neobsahoval.

 

Ďalšou podporenou expedíciou bola a druhé miesto získala cesta Petra Perešíniho, ktorý na svojom blogu bike-it-yourself zaznamenáva svoju unikátnu cestu po Južnej Amerike na bicykli. Jeho cieľom bolo zdolať čo najviac vysokohorských pasov, kde sú podľa jeho slov zaručené tie najkrajšie výhľady. Cestu zdolával sám, iba on a jeho bicykel.

A špeciálnu cenu získala expedícia Dušana Šmida, ktorý sa spolu s tromi kamarátmi rozhodol na starých Babettách cestovať až za polárny kruh do najsevernejšieho mesta Európy, nórskeho Nordkappu. Chalani chceli vidieť, ako zvládnu ich 30-ročné Babetty túto 6000 km cestu naprieč Poľskom, Švédskom, Nórskom a pobaltskými krajinami. A takisto, ako to zvládnu oni sami. A plus chceli zoznámiť ich Babetty so škandinávskymi sobmi.

 

O všetkých expedíciách, ktoré boli finančne podporené, určite budeš počuť v rámci prednášok festivalu Cestou necestou organizovaných po celom Slovensku. Už zajtra, v pondelok 15.1. si v Bratislave môžeš vypočuť prezentáciu o skialpovaní na Islande a o ceste Babettou do Škandinávie.

Tak čo, máš už aj ty pripravenú svoju netradičnú cestu na rok 2018? Chceš ju dostať do povedomia cestovateľov, prípadných sponzorov a získať nejaké to vreckové aj od Expedičného fondu? Daj o sebe vedieť a prihlás k nám tú svoju expedíciu!

Ak si želáš dostávať novinky emailom, stačí sa prihlásiť do festivalového newslettra a žiadne akcie ti tak neujdú.

Text: Hana Hajovská

Fotografie: Iva Sikulová, Peter Perešíni a Denis Šmída

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk