Denník N

A čo hlavní odborníci – len mlčia pri 5. verzii reformy pohotovostí?

Tím SaS pre zdravotnictvo
Tím SaS pre zdravotnictvo

Nie, úlohou politika nie je robiť prácu odborníkov. Úlohou politika je zametať cestičku pre uplatnenie odborných profesionálnych riešení. Tak by bolo fajn, keby sa títo odborníci aj prezentovali s odbornými riešeniami pod politickou podporou.

Tak, pán minister Drucker, kde sú odborníci na urgentnú medicínu, na systém zdravotníctva v tom vašom chaose zmien s LSPP? Sú vôbec ochotní sa podpísať pod to, čo navrhujete?

Tak nám minister Drucker chce zas zaviesť priateľa na telefóne.  Objavili sa informácie, že sa má po rokoch zas obnoviť odborné posilnenie telefonickej podpory občanov v oblastiach medicíny na linke 112. Má to vraj byť výmena za zrušenie výjazdovej činnosti lekárov slúžiacich na LSPP.

Ak to dobre počítam, tak je to za ostatných 12 mesiacov tak asi 4 alebo 5 úprava fungovania rýchlej pomoci občanom v medicínskych otázkach.

Schválne nepíšem, že je to reforma LSPP, lebo reformovať jeden z asi 10 možných vstupov pacienta do diagnostického a liečebného procesu a ostatných 9 nechať tak je proste absurdné nazývať reformou.

Už  ma to prestáva baviť, sledovať tie nové a nové nápady vypúšťané do priestoru občanov a pacientov. A tak kladiem zásadnú otázku:

Čo si o liečbe akútnych stavov myslí hlavný odborník pre urgentnú medicínu?

Áno priatelia, je to divné, ale ministerstvo zdravotníctva skutočne má svojho hlavného odborníka pre urgentnú medicínu.  Dokonca na to existuje aj celá špecializácia.

Dokonca existuje aj Slovenská spoločnosť urgentnej medicíny a medicíny katastrof,  kde sa združujú odborníci – lekári, ktorí sú súčasťou záchraniek, urgentných príjmov a tak podobne.

Aj internisti a detskí lekári aj chirurgovia majú svoje špecializácie a odborné spoločnosti. A v nich často zaznieva, že doktor z LSPP aj tak všetkých pošle k nim, keďže má k dispozícii tak akurát prostriedky medicíny z polovice 20. storočia.

Možno by bolo načase, po tom, ako sa vyčerpali všetky možnosti hlúpych riešení, siahnuť po skutočnom riešení.

Naša spoločnosť, my všetci z našich daní, vynakladáme peniaze na celý systém odborného vzdelávania. Tak chce sa nám toto vzdelávanie vráti späť.

Je rok 2017 a teda je jasné, že koncept manažmentu pacienta z polovice 20. storočia je dnes totálne prekonaný. Vedia to odborníci, no rozhodne to nevedia pacienti. A je otázka či to chápe minister.

Odborník a politik stoja vedľa seba ako jeden chlap

Prečo pri ohlasovaní reformných krokov minister nestojí s dotknutými hlavnými odborníkmi pred občanmi ako jeden chlap?

Prečo nie je pripravená  informačná kampaň na profesionálnej manažérskej úrovni pre občanov. Aby to, čo odborníci pripravili sa skutočne dostalo do povedomia obyvateľstva?

Ja si nepíšem tieto texty podarmonici. Už pred viacerými mesiacmi, čo mesiacmi –  už to bude skoro rok – pri prvých ohlasovaných zmenách s LSPP a urgentoch som v článku Pohotovosť má byť súčasťou celého komlexu riešení vstupu pacienta do systému napísal ako si to osobne predstavujem:

Profíci na urgentnú medicínu by definovali maximálne 2-3 druhy aj priemerným stredoškolákom rozpoznateľných urgentných prípadov a doplnili zadanie. (napríklad: pacient pred umretím, pacient pri zmysloch a mužský soplík)

Profíci na urgentnú medicínu vedia presne definovať koľko je to XX minút.

Profíci na ekonomiku vedia presne definovať, koľko stojí aká forma zabezpečenia tých XX minút.  A vzali by do úvahy akúkoľvek zo spomínaných foriem vstupu do systému.

No a profíci na procesné riadenia zas vedia, ako systém dostať zo stavu A (dnes) do stavu B (cieľ).

K tomu profíci na PíáR presne vedia, ako informovať verejnosť o tom, akú hodnotu za peniaze dostávajú občania. Pomôžu profíkom na procesné riadenia a naopak od profíkov na urgentnú medicínu získajú podklady pre informačnú kampaň pre občanov.

liberálny pravicový politik dohliada, aby si všetci odborníci plnili svoje úlohy, aby priniesliporovnania s iných krajín EU.  Aby pri výberových konaniach na vyriešenie tejto životnej udalosti boli nastavené rovnocenné podmienky pre akéhokoľvek poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Aby občania v každej fáze zmeny vedeli, ako funguje ich vlastný štát.

Vidíte to tam? Je tam 4x „odborníka na…“ ! Nie, úlohou politika nie je robiť prácu odborníkov. Úlohou politika je zametať cestičku pre uplatnenie odborných profesionálnych riešení. Tak by bolo fajn, keby sa títo odborníci aj prezentovali s odbornými riešeniami pod politickou podporou.

Tak, pán minister Drucker, kde sú odborníci na urgentnú medicínu, na systém zdravotníctva v tom vašom chaose zmien s LSPP?  Sú vôbec ochotní sa podpísať pod to, čo navrhujete?

Pod čiarou: Priateľ Lekár na telefóne už bol zavedený pred asi 8 rokmi. Skončilo to fiaskom po cca 2 rokoch, keďže logicky si lekár na telefóne nedovolil rozhodovať a posielal aj tak všetkých za živým lekárom do nemocnice alebo poslal za pacientom výjazdovku.

Autor je členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]