Denník N

Advokátska komora dláždi cestu k odluke koncipientov!

Predseda advokátskej komory a ex-minister spravodlivosti Tomáš Borec v nedávnom rozhovore pre DenníkN (https://dennikn.sk/961902/borec-dlhsia-prax-pre-koncipientov-je-len-docasne-riesenie/) pod paľbou otázok odhalil manipuláciu úrovne advokátskych skúšok a nepravdivo informoval verejnosť o stave advokátskych koncipientov. Svojimi výrokmi pokračuje v dláždení cesty k odluke koncipientov od advokátskej komory…

Hneď na úvod prekvapil Borecov odvážny výrok, že predĺženie koncipientskej praxe na päť rokov dodnes neprinieslo ani jeden pozitívny dopad! Komora tak čaká na spásu vo forme výsledkov advokátskych skúšok „päťročných koncipientov“, ktoré začnú prichádzať od januára 2018. Komora dúfa, že ak by sa počet úspešných koncipientov zvýšil, mohla by tvrdiť, že 5-ročná prax na zvýšení ich kvality má svoj podiel. Túto „štatistiku“ by následne používala pri obhajobe dlhej praxe.

Komora v skúškach spásu nenájde

Problém je, že Borec v článku sám spochybnil výpovednú hodnotu advokátskych skúšok. Jednak priznal, že komora znižuje náročnosť advokátskych skúšok, aby ušetrila, a teraz sa podržte, na nákladoch skúšobných miestností a ich komisií!!! Náročnosťou skúšok tak komora manipuluje bez ohľadu na kvalitatívne potreby trhu advokátov! Odhliadnuc od povážlivého hodnotového ukotvenia tohto rozhodnutia Borec tiež priznal, že skúšky sú do veľkej miery subjektívne, t.j. závisia od svojvôle komisií zložených prevažne z advokátov v konflikte záujmov.

Manipuláciou priechodnosti advokátskych skúšok komora definitívne skompromitovala výpovednú hodnotu ich výsledkov. Preto ich nebude možné použiť na odôvodňovanie existencie predĺženej praxe, nech už dopadnú akokoľvek. Týmto pokusom Borec demonštroval nezáujem merať skutočné dopady 5-ročnej praxe. Naopak, spoliehaním sa na „štatistiku“, ktorou môže komora svojvoľne manipulovať potvrdil, že viac mu záleží na ochrane advokátov bez ohľadu na životné a pracovné podmienky koncipientov.

Nepravdivé informovanie verejnosti

Komora navyše nepravdivo informuje verejnosť o negatívnych dopadoch 5-ročnej praxe. Borec tvrdí, že celkový počet koncipientov sa od predĺženia praxe nezmenil. Predĺžením praxe však táto veličina stratila výpovednú hodnotu. Počet koncipientov pri 3-ročnej praxi totiž pozostáva zo súčtu koncipientov, ktorí boli zapísaní v predchádzajúcich 4 rokoch (rok navyše predstavuje približný čas na úspešné absolvovanie skúšok), kým pri 5-ročnej praxi počet koncipientov tvoria noví koncipienti zapísaní za uplynulých 6 rokov. Časový rozsah, z ktorého spočítavame koncipientov pri 5-ročnej praxi je tak o 50% dlhší, ako pri 3-ročnej. Preto máme dve možnosti:

  1. Ak chceme stále porovnávať celkové počty koncipientov, tak ich očakávaný počet pri 5-ročnej praxi musíme navýšiť o 50%. To znamená, že ak v roku 2011 bolo pri 3-ročnej praxi 2744 koncipientov, tak pri 5-ročnej praxi na konci roku 2017 by ich (pri nezmenenom záujme) malo byť 4116! Skutočnosť, že ich je dnes len 2173 svedčí o tom, že počet koncipientov sa prepadol o takmer polovicu. Inými slovami, ak by sme zaviedli 100-ročnú prax a celkový počet koncipientov by sa „nezmenil“, pretože by ich bolo stále cca. 2744, tak v skutočnosti by došlo k obrovskému prepadu (na jeden ročník by pripadalo 27 nových koncipientov namiesto pôvodných 753 v roku 2011); alebo
  2. Vyššie kritérium môžme vypustiť a porovnávať veľkosť „koncipientskych ročníkov“, teda počet nových koncipientov v jednotlivých rokoch.

Tu však bola verejnosť opäť nepravdivo informovaná.

Podľa Boreca počet koncipientiek od zavedenia praxe stúpol. Čo nesedí, pretože kým v roku 2011 bol počet novoprijatých koncipientiek 405, v roku 2016 ich bolo už len 275, teda nastal pokles až o tretinu! Demografický pokles môže za úbytok sotva 60tich koncipientiek. Rozhodne ich v roku 2016 nebolo viac ako v roku 2011, bolo ich o veľa menej.

Borec tvrdí, že sa počet koncipientov od predĺženia praxe nezmenil. Lenže kým v roku 2011 bolo zapísaných 753 nových koncipientov, tak v roku 2016 sotva 519 a podľa našich informácií v roku 2017 toto číslo ešte kleslo. Po zohľadnení nepriaznivej demografie to predstavuje pokles nových koncipientov o takmer 20%.

Odluka koncipientov od komory

Nie je tajomstvom, že komora sa voči koncipientom nachádza v konflikte záujmov, nakoľko mnohí advokáti koncipientov vnímajú ako budúcu konkurenciu. Keďže komora má dohliadať na vzdelávanie a kvalitu koncipientov, mala by sa usilovne snažiť o budovanie vzájomnej dôvery.

Ak komora neodolá vábeniu moci a svojím konaním bude posilňovať svoje postavenie na úkor koncipientov, trvalo naštrbí ich dôveru. Koncipienti tak neodvratne začnú hľadať ochranu u inej inštitúcie.

Svojvoľným manipulovaním priechodnosti advokátskych skúšok komora rezignovala na svoje poslanie budovania kvalitnej advokácie. Vylučovaním koncipientov z účasti na Konferencii advokátov (najvyššieho orgánu rozhodujúceho aj o koncipientoch) a poskytovaním nepravdivých informácií verejnosti o negatívnych dopadoch 5-ročnej praxe, komora ničí zbytky dôvery a kráča míľovými krokmi k nezamýšľanej konsekvencii – k odluke koncipientov spod jej jarma.

Marián Porvažník

Iniciatíva za lepšiu advokáciu

Teraz najčítanejšie

Lepšia advokácia

Sme skupina právnikov, advokátov, študentov práva a advokátskych koncipientov. Pochádzame z rôznych kútov Slovenska a pôsobíme (alebo sme pôsobili) na univerzitách, v advokátskych kanceláriách a vo verejných inštitúciách doma aj v zahraničí. Všetkých nás spája láska k domovine a tiež túžba meniť našu krajinu na lepšie miesto pre život.