Denník N

Agentúra TASR sa zmenila na tlačové oddelenie SNS

Čo má nové predseda SNS, kde bol v zahraničí, ako trávil sviatky, aký je jeho názor na utečencov, zahraničnú politiku a čo robí na dušičky? To všetko je v ponuke štátom platenej TASR.

Televízny rozhovor o tom, ako bol predseda SNS Andrej Danko v Arménsku, alebo spomienka Danka na pápeža, či článok o tom, čo si myslí Danko o islamistoch?
TASR sa posledné mesiace zmenila na tlačové oddelenie SNS a jej predsedu. Informuje o všetkých jeho krokoch, názoroch ale aj o súkromí. Čitatelia aj odberatelia dokonca vedia, ako trávil dušičky, či iné sviatky.

SNS, hoci je mimoparlamentná strana, má neobvyklo výrazný priestor už nielen v súkromnej TA3.

Viac: TA3 má nového lieblinga

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko porovnala, ako informuje TASR o SNS v porovnaní s inými politickými stranami. Zmienky o predsedovi strany ale aj samotnej strane majú nepomerne výraznejší priestor, ako iné parlamentné strany. SNS je pritom mimoparlamentná.

tis_sns

„Za posledných 12 mesiacov tvorili správy o SNS a výrokoch jej predsedu Andreja Danka zhruba 7% straníckych správ, teda zhruba toľko ako mali parlamentné strany ako Most-Híd či OĽaNO. V porovnaní s mimoparlamentnou SMK to bolo ale šesťkrát viac (ide čisto o spravodajské, neplatené agentúrne správy),“ píše TIS.  SNS sa na teraz.sk (web TASR) stala v druhom polroku minulého roka po Smere, Sieti a KDH štvrtou najcitovanejšou stranou v čase, keď je preferencie podľa Focusu dosahovali v priemere len 4,2 percenta.

Články o SNS v ponuke TASR

Maďarská SMK, ktorej preferencie sú tiež na hranici piatich percent, má tento rok oproti SNS desať-násobne menej správ v servise TASR.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky je financovaná je zo štátneho rozpočtu, pričom s informáciami aj podniká. Podľa zákona je TASR „verejnoprávna, národná, nezávislá, informačná inštitúcia, ktorá poskytuje službu verejnosti v oblasti spravodajstva. Agentúrne spravodajstvo TASR nesmie pôsobiť v prospech žiadnej politickej, hospodárskej, náboženskej, etnickej alebo inej záujmovej skupiny ani proti nej, musí byť vyvážené, pluralitné a objektívne a rešpektovať právo na informácie. 

Ak by sa SNS dostala do parlamentu, bola by to výhoda nielen pre samotnú SNS, ale aj pre stranu Smer-SD, ktorá má problém v prípade výhry nájsť si koaličného partnera medzi existujúcimi parlamentnými stranami.

Podľa šéfa TASR Jaroslava Rezníka správa TIS o SNS v servisa TASR „je od prvej vety konštruovaný na princípoch účelového eklekticizmu a obsahuje faktografické chyby.“ Aké, už nekonkretizoval. Prečítajte si celé stanovisko Jaroslava Rezníka.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

 

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.