Denník N

Aj Humenčanom dochádza trpezlivosť. Pripravuje sa stretnutie nespokojných občanov

Smeráčka Jana Vaľová si s mestom Humenné robí čo chce. Som o tom presvedčený.

Po tom, čo poslanec NRSR I. Matovič povedal v pléne Národnej Rady, že „O korupcii na mestskom úrade v Humennom by sme sa mohli ešte porozprávať“, nepochybujem o tom, že Vaľová si robí z mesta Humenné biznis. Možno si za tento môj názor struhnem trestné oznámenie, ako to je v Humennom zvykom, ale mlčať stále nemôžeme. Aj mladí ľudia v obciach a mestách by sa mali postaviť neprávostiam. Samospráva je nám totiž bližšie, ako politici v Bratislave.

Prečo toľká snaha a toľko peňazí, pre 30 000,- € ročne? 

Pri filme Únos mi napadol scenár nového filmu, ktorý by kvalitne opisoval, ako to v samosprávach chodí. Prešpekulovaný predvolebný marketing začína už dva roky pred voľbami, keď si kandidáti, ktorí obhajujú svoje posty zháňaju „protikandidátov“ na rozbitie hlasov a smelo im zaplatia aj kampaň. Preto aj v takom obyčajnom okresnom meste môže kľudne kandidovať sedem ľudí, ako tomu bolo pred troma rokmi a nečudoval by som sa, keby tomu tak bolo aj o rok.

Ovplyvňovanie voličov prostredníctvom mestských médií je typická predvolebná činnosť. Tak napríklad tri mesiace pred voľbami odvysielala Humenská televízia 3x reláciu Tri otázky pre primátorku a minimále štyri tlačové konferencie. Protikandidáti nemali žiaden neplatený priestor. Mestské Humenské noviny zaradila Transparency international k druhým najneobjektívnejším na Slovensku. Podľa TIS je problémom novín, že tamojšia primátorka a poslankyňa NR SR za Smer Jana Vaľová priestor v novinách využívala do veľkej miery aj na napádanie svojich oponentov a to bez toho, aby im noviny poskytli akýkoľvek priestor na reakciu,“ uvádza sa v tlačovej správe TIS.

Za 30 000 ročný plat primátora sa robí naozaj odvážny marketing. Kto vie, prečo?

 

Skokan v stavebnom biznise

Už keď sa voľby vyhrajú, začína práca. A nie vždy to vyzerá, že je to práca pre občanov, ako by tomu malo byť. Veľmi nápadná je totiž kariéra firmy, ktorej spoločník s mestom Humenné podpísal prvú zmluvu o dielo už po deviatich dňoch od zápisu do Obchodného registra SR. A potom sa zákazky nabaľovali, napríklad: Rekonštrukcia pamätnej izby rodákov v hodnote  8 233, 12 eur, stavebné práce na detskej poliklinike v Humennom vo výške 23 635 eur, rekonštrukcia sociálneho zariadenia v MŠ Kudlovská a v MŠ Osloboditeľov v hodnote 23 334,80 eur, výmena okien a dverí v MŠ Tyršova  v hodnote 29 323 eur, oprava WC v Mestskom kultúrnom stredisku v sme 34 858, 76 eur, sociálne zariadenia na MŠ Družstevná a MŠ Tyršova v hodnote 23 540,36 eura, oprava priestorov krytej plavárne v hodnote 35 151, 65 eura, výmena okien v CVČ Dúha v hodnote 23 348, 90 eura, sociálne zariadenia MŠ Tyršova a MŠ Dargovských hrdinov v hodnote 24 976, 58 eura a ďalšie zákazky. Neuveriteľne úspešný príbeh maličkej firmičky, ktorá ako nováčik rýchlo skryla veľké stavebné firmy s množstvom skúsenosti do rukáva. Dôvod? Spoločníkom v danej firme bol človek, ktorý bol rodinne spätý s človekom, ktorý robil v kancelárii primátorky mesta jej pravú ruku. Názor si urobte sami…

 

Zbavenie sa nepohodlných

Samozrejme, sem-tam niekto vyskočil a začal sa špárať do toho, čo sa skutočne v meste deje. A tých sa treba zbaviť, postrašiť ich alebo sa pustiť do ich rodinných príslušníkov. Svoje si zlízla bývalá riaditeľka MŠ p. Lopatová.

V školstve odpracovala 36 rokov, dlhodobo ako riaditeľka MŠ. Neskôr ju mesto považovalo za nadbytočnú, no o pár týždňov prijalo mesto do pracovného pomeru nové učiteľky. Dokonca sa manželka dnešného poslanca za SMER stala z upratovačky učiteľkou, práve v MŠ. Možno ako prejav budúcej poslušnosti voči primátorke. Počas výpovednej doby nemohla p. Lopatová deťom ani zaviazať šnúrky na topánkach. Vraj by narúšala výchovný proces. Namiesto náplne práce jej presne vymedzili miesta, kde, kedy a ako sa smie po škôlke pohybovať. Vyjadrila sa učiteľka do miestnych novín. Učiteľka dala mesto na súd. Ten okresný vyhrala. Mesto sa, samozrejme, odvolalo.

Napohodlný sa stal aj pracovník Humenskej televízie, ktorý si dovolil odvysielať reportáž, ktorá primátorke nebola po chuti. Nepohodlnými sa stali aj mnohí pracovníci MsÚ, novinári či aktivisti, ktorí si vyjadrovali svoj názor. Zastrašovanie je jednou z metód, ktoré mesto Humenné používa. Na súde je napríklad bývalý primátor, bývalá viceprimátorka či občianske združenie bývalej Vaľovej protikandidátky na primátorku mesta. Viaceré súdy už na okrese mesto prehralo, no odvolalo sa.

 

A čo súdy?

Ak by ste si mysleli, že v tejto oblasti primátorka neurobila nič, mýlili by ste sa. Primátorka mesta navrhla za prisediaceho na súde svojho vlastného manžela a SMERácki poslanci jej ho odhlasovali. Aj manžel predsedníčky Okresného súdu je riaditeľom technických služieb, ale to by až tak nevadilo. V tomto prípade je to pre viacerých prijateľná osoba.

 

Odmena za poslušnosť?

Tí, čo neposlúchajú, su potrestaní. Tí, čo s primátorkou aspoň naoko držia, sú odmenení. Takto to robia aj svetoví diktátori, takto sa to v politike robí, hoci by sa nemalo, a takto to robí aj SMERáčka Vaľová. A zabudli sme na rodinných príslušníkov. Aj tých treba odmeniť.  Tak napríklad svat primátorky dostáva ročne tisíce eur na prepravnú službu. Prepravnú službu v meste Humenné má aj Slovenský Červený Kríž v He. Čo čert nechcel, SČK musí svojich 10 000,- € dotácie mestu vrátiť. Asi sa im začalo viac dariť, ako svatovi primátorky. Svat primátorky dostáva čím ďalej, tým vyššie dotácie. Primátorkina nevesta robí na mestskom úrade na matrike, primátorkina dcéra si na sociálnej sieti písala za zamestnávateľa Mestský úrad. Poďme sa ale pozrieť na poslancov za stranu SMER. Jeden z nich napríklad „berie z mestskej kasy“ na svoju reštauráciu, pre stravovanie dôchodcov. Výška financii už prekročila 55 000,-€, ďalší majú vysokí post na úrade práce, iní zasa na okresnom úrade, ďalší majú rodinných príslušníkov na mestskom úrade či v mestských organizáciách. Jedného už zrejme primátorka postrašila a bol degradovaný na nižšiu pozíciu, pretože pravdepodobne pri SČK nezahlasoval tak, ako to primátorka chcela. Podľa môjho názoru je toto dokonalý mafiánsky štýl vládnutia. Predpokladám, že aj tento text si zoberú pod paľbu právni zástupcovia primátorky mesta a budú sa snažiť niečo nájsť. Len tak, na postrašenie :)

A keď sme už u tých právnikov. Mesto platí aj externých právnikov a svojich právnikov má aj samotná primátorka.  Jedným z nich je aj p. Šmida, ktorý figuruje vo viacerých firmách. Ten je aj Prezident MHK v Humennom. Okrem toho jedna z takýchto firiem figuruje aj na katastrálnom portáli ako majiteľ viacerých pozemkov v meste Humenné. Žeby sa črtal nový biznis? Najvyšší kontrólny úrad v súvislosti so zimným štadiónom zistil závažné nedostatky. Citujem: „MESTO HUMENNÉ NEPREDLOŽILO ÚČTOVNÉ DOKLADY VRÁTANE VÝPISOV Z BANKOVÝCH ÚČTOV ZA ROK 2015, PREUKAZUJÚCE ÚHRADU NÁJOMNÉHO MHK VO VÝŠKE  34 572, 00 EUR. EXISTUJE RIZIKO, ŽE NÁJOMNÉ NEBOLO VOBEC UHRADENÉ“. To však primátorke zjavne nevadí. Pri Červenom kríži bola hlučnejšia…

Vecí, ktoré v sebe mesto Humenné skrýva je mnoho. Písal by som ešte dlho, keby som spomínal podozrenia z marenia verejného obstáravania, keď o nich hovoril v pléne NRSR poslanec Matovič. Dlho by som písal, keby som spomínal návštevu primátorky v rómskej osade či jej vystúpenie na kolotočoch. Dlho by som písal, keby som hovoril o nezmyselných vystúpeniach v Národnej Rade či o žlč vylievajúcich vystúpeniach na zastupiteľstvách v Humennom. Dlho by sa rozprávalo o nesplnených sľuboch, o predražených stavbách, spackanom podchode, meškajúcom otvorení futbalového štadióna, o úmrtí humenského športu a podobne. Jedno je ale isté. Treba konať a snažiť sa, aby mesto patrilo ľuďom a neslúžilo ako biznis pre jednotlivcov. Tento blog je mojím názorom, ten svoj si už urobte sami.

 

Stretneme sa 12. júna na námestí pred MsKS v Humennom od 16.00 h.

 

 

 

*článok prešiel dve hodiny po uverejnení menšími zmenami.

 

Teraz najčítanejšie