Denník N

Aj pre Sagana musí platiť prezumpcia neviny

Trest pre Sagana považujem za absurdne prísny a mám odôvodnené pochybnosti, že by takýto istý trest bol uplatnený aj v prípade víťaza etapy, Francúza Démara.

Pokiaľ som videl, sú dostupné tri videá. Video z hora je nepoužiteľné, lebo začiatok Cavendishovho pádu prekrýva strom, na ďalšom videu prekrýva pád zástava a na videu spredu logicky nie je vidieť hĺbku.

Avšak v čase je pomerne ľahké sledovať udalosti – najprv sa Cavendisch tlačí do úzkej štrbinky, potom sa tlačí na Sagana plecom a hlavou, potom začne padať a v očakávaní pádu si vypne topánku z pedálu. To všetko sa stane predtým, ako Sagan vystrčí lakeť.

Samotné vystrčenie lakťu, konkrétne na tejto fotke a v nevedomí predošlých udalostí pôsobí ako „dymiaci kolt“. Aj môj prvý dojem bol, že Sagan je riadny pako. Až pri poctivejšom pohľade prídu pochybnosti, či sa vôbec dotkol Cavendisha svojim lakťom a najmä kedy.

Po nahliadnutí dostupných videí, prečítaní rôznych komentárov, najmä od profíkov, mohol Sagan kľudne aj bojovať s rovnováhou, tiež bol v ťažkej situácii, vystrčil ľavé koleno a pravý lakeť. Nie je jednoznačne preukázané, že zámerne zapríčinil Cavendishov pád a aj pre neho musí platiť prezumpcia neviny.

Neobstojí ani pravidlo o zákaze meniť smer (pravidlo 12.1.040 bod 10.1.2). Sagan síce mierne smer menil, ale len v dôsledku zmeny smeru jazdcov pred ním a navyše, Démare (víťaz etapy) menil smer výrazne viac a potrestaný nebol.

Nech by Sagan urobil čokoľvek, práve pri etapových pretekoch sú pokuty odstupňované (mierny trest pri prvom porušení, vážnejší trest pri druhom porušení a vylúčenie až pri treťom porušení) na rozdiel od jednodňových pretekoch, kde sa vylučuje ihneď.

Preto sa aj rozhodcovia chytili pravidla 12.1.039, ktoré hovorí, že ak ide o „serious fault“, teda o vážny priestupok, môže byť pretekár diskvalifikovaný ihneď. Lenže vážny priestupok predpokladá jasný zámer a práve ten nie je preukázaný.

Mimochodom, považujem za neprípustné, že doteraz nebolo zverejnené odôvodnenie Saganovho vylúčenia a tiež, že okrem predsedu rozhodcovskej komisie nie sú na stránke Tour de France uvedení jej zvyšní traja členovia, aj s národnosťami.

Áno, aj s národnosťami, lebo všetci sa síce hrajú na veľkých megaobjektívnych Európanov, ale nakoniec sa z nich vykľuje Jahnátek z Komjatíc. Barosso ešte keď bol šéf komisie zamestnával na manažérske posty najmä Portugalčanov, terajší šéf komisie Juncker robil pokútne daňové dohody v prospech Luxemburgu a na úkor všetkých ostatných krajín, naši chlapci z U21 by tiež vedeli niečo povedať a nikto ma nepresvedčí, že ak dôjde na lámanie chleba, šéf rozhodcovskej komisie Philippe Mariën si nespomenie, že je Belgičan. Belgicko má momentálne dvoch jazdcov v prvej desiatke a celkom sa hodí zbaviť sa ťažkého konkurenta, akým Sagan bezpochyby je.

Navyše, Sagan prišiel rozhodcovskej komisii práve vhod. Platí nové trojsekundové pravidlo, ktoré má zmierniť (cieľové) šprinty. Doteraz platil odstup jednej sekundy, teraz sú to tri. Predseda komisie upozorňoval tímy, že bude trvať na jeho dodržiavaní a celkom sa mu hodilo tu ukázať svaly, i keď zrejme neoprávnene a nespravodlivo.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.