Denník N

Aj Slovensko môže byť ňuňu

Ách. Postkomunizmus. To upokojujúce zaklínadlo, ktoré už 28 (!) rokov ospravedlňuje naše zaostávanie za západným svetom. Nízke platy? Hospodárstvo sa spamätáva z prechodu na kapitalizmus! Zhoršujúce sa výsledky žiakov? Ešte sme nemali dostatok času na reformu školstva! Ľudia volia nezodpovedne? Musí prísť nová generácia! Vládnu nám bývalí komunisti a ŠTB-áci? No a? Veď sme predsa tá postkomunistická krajina…

28 rokov podceňovania sa, 336 mesiacov premárnených príležitostí, 10 000 dní plných pádov a následných pozdvihnutí sa. Slovensko však má na viac. Poďme už namiesto výhovoriek konečne zdvihnúť hlavy a všetci zamakať na tom, aby sa zo Slovenska stala úspešná krajina, ktorá má jasnú víziu! Veď krajina môže byť úspešná, aj keď zažije x tvrdých pádov. Stačí, že sa pozdvihne x+1 krát. A nadchádzajúce obdobie prináša ťažko opakovateľnú príležitosť tento úspech konečne dosiahnuť.

Obdobie stagnácie pod velením plukovníka Fica sa blíži ku koncu. Pred nami sú komunálne voľby, voľby do europarlamentu a následne i parlamentné voľby. Len málokto si dokáže predstaviť, že pri súčasnej nedisciplinovanosti voličov Smeru na jednej strane a narastajúcej averzii voči tejto „s.r.o.-čke“ na strane druhej, môže hrať Ficova partia v niektorých z týchto volieb prím. Čo však príde po Smere?

V našej malebnej krajine sa tvorí politická sila, ktorá chce a dokáže ukončiť postkomunizmus a začať novú etapu slovenských dejín. Etapu, ktorá nebude post-niečo, ale pro-niečo. Etapu, kedy konečne odhodíme zábrany stať sa sebavedomou krajinou, ktorá sa už nebude ohánať svojou neútešnou minulosťou, ale pôjde cestou progresivizmu. Aby aj Slovensko mohlo byť konečne spravodlivé, úspešné, vzdelané a šťastné. V skratke ňuňu.

Dajme šancu Progresívnemu Slovensku, ktoré počas leta nazbieralo prostredníctvom svojich dobrovoľníkov 13 000 podpisov (10 000 je potrebných na registráciu hnutia), vyhotovilo unikátnu víziu, stalo sa jedinou liberálnou a pro-európskou politickou silou na Slovensku. A chce dlhodobo pracovať s našou  spoločnosťou. Aby Slováci nemuseli utekať na západ. Ba dokonca, aby sa z toho ňuňu západu začali aj hromadne vracať.

Teraz najčítanejšie