Denník N

Aj študenti v Holandsku stoja za Vami, učitelia!

Ďalší list podporujúci učiteľov v boji pochádza od študentov holandských univerzít.

Drahí učitelia,

týmto listom Vám chceme my, slovenskí študenti na holandských školách, vyjadriť plnú podporu v prebiehajúcom štrajku. Sme presvedčení, že pre budúcnosť slovenskej spoločnosti neexistuje dôležitejší boj než je ten, ktorý práve bojujete. Vytrvajte! Upierajú sa na Vás zraky mnohých. Vkladáme do Vás dôveru a ďakujeme Vám, že aj za cenu osobných obetí zápasíte o riešenie skutočných problémov našej krajiny.

Aj keď už nejaký čas žijeme v zahraničí, neprestáva nám záležať na osude Slovenska. S veľkým znepokojením sledujeme tak neschopnosť a skorumpovanosť politických špičiek, ako aj všeobecnú apatiu zvyšku obyvateľstva. Považujeme preto za šťastnú zhodu okolností, že ste to nakoniec práve Vy, naši učitelia, ktorí nám svojím príkladom dávate lekciu z občianskej angažovanosti. S nadšením sledujeme, ako vnášate obsah a fakty do diskusie dominovanej zavádzajúcimi tvrdeniami, odvádzaním pozornosti, a lacnými trikmi pre získanie popularity. (Niektorí z Vás popri tom dokonca stíhaju doučovať premiéra matematiku.) Veríme, že ten istý “nos na obkecy” a vytrvalosť, ktorej sme denne čelili spoza školskej lavice, Vás dovedú až do víťazného konca.

Sme presvedčení, že vzdelané a angažované obyvateľstvo je základom rozvoja a rastu každej krajiny. Dobre fungujúce školstvo teda musí byť pre Slovensko prioritou, ak sa chce stať miestom pre život, z ktorého nebudeme mať potrebu odchádzať. Štúdium na zahraničnej škole je šťastným privilégiom, avšak vyžaduje si aj značnú dávku odvahy a vytrvalosti. Spolu s Vami teda dosvedčujeme, že kvalitné vzdelanie je hodnotou, za ktorú sa oplatí prinášať obete.

Vy, slovenskí učitelia ste zásadne ovplyvnili životy každého z nás a vďačíme Vám za veľa. Sme nadšení, že ľudia s Vašou schopnosťou viesť vystúpili spoza múrov škôl a zaujali miesto vo verejnom živote, ktoré im historicky patrí. Odvaha, s ktorou práve bojujete za budúcnosť slovenského vzdelávania je inšpiratívna a vracia rešpekt slovu “učiteľ” v očiach verejnosti.

Stojíme za Vami! Robíte pre Slovensko veľkú vec!

 

Študenti:

Universiteit van Amsterdam

Koninklijke Academie van Beeldende Kunste

United World College Maastricht

Universiteit van Maastricht

Rotterdam School of Management

 

Autorom listu je Martin Poduška.

Ďalšie podpisy zbierame tu.

Fejsbúková stránka, kde nájdete ďalšie informácie o našich aktivitách.

 

Teraz najčítanejšie