Denník N

Aj Zmajkovičová sa utne, neoveruje alebo ako správne čítať sociálne siete

Renáta Zmajkovičová s Robertom Ficom – fotka zverejnená na jej FB stránke. Foto: Facebook Renáty Zmajkovičovej

UPDATE 17:00 Práve som dostal informáciu, že pani Renáta môj Facebook nečíta, ten status si mala osvojiť z novinárskej otázky z ParlamentnychListov.sk a vraj to teda bude riešiť. Až tak veľmi sa však inšpirovala, že to mala slovo po slove aj s chybou vo vlastných slovách. A áno, použila v inom médiu :-) tak som prišiel o celebritného čitateľa. Takže môže moje rady zobrať všeobecne a možno sa jej otvorí aj srdce po tomto blogu – srdce kresťanskej lásky. Aktualizoval som titulok. Príjemné čítanie blogu s porovnaniami a dobre mienenými radami a hlavne pápežovou pointou.

Hovorí sa, že aj majster tesár sa utne. Aj Renáta Zmajkovičová – pre tých, ktorí by zabudli, to je tá, ktorá podpredsedala parlamentu a o kreslo prišla po kauze predraženého CT v Piešťanoch. Teraz sa rozhodla vyzvať na slovný súboj veľkého súpera – pápeža Františka.

Pápež František vyzval, aby každá katolícka farnosť (každá komunita, každý chrám a každý kláštor) v Európe prijali aspoň jednu utečeneckú rodinu. Projekt spustil vo svojej rímskej diecéze. Pani Renáta reagovala ako správny majster tesár rôznymi vyhláseniami – napríklad príbehom tesára Jozefa, ale nie aby pápeža a jeho výzvu podporila, ale aby mu ako správna slovenská kresťanka, zrejme katolíčka, oponovala.

No aj majster sa utne. Renáta totiž dala rozhovor pre SITA, v ktorom povedala: „Na Slovensku je približne 1500 farností, pápež teda od slovenskej katolíckej cirkvi žiada prijatie najmenej 4 500 utečencov. Upozornila, že katolíckych kostolov je však viac ako 5 600, vtedy by číslo bolo takmer 17-tisíc“.

Musím uznať, že som trochu predýchaval, že práve môj Facebook status číta aj pani Renáta a dokáže ju inšpirovať. Dva-tri dni predtým som totiž napísal: „Na Slovensku je okolo 1500 farností, pápež teda od slovenskej katolíckej cirkvi žiada prijatie najmenej 4500 utečencov… Katolíckych kostolov je však vyše 5600, vtedy by číslo bolo takmer 17-tisíc. KBS už reagovala klasickým alibistickým stanoviskom idúc vláde po ruke.

Zdroj: Facebook Branislava Ondrášika
Zdroj: Facebook Branislava Ondrášika

Predýchať som musel najmä tri veci:

Facebook je Facebook. Keď píšete status, máte myšlienku, vygooglite si údaje a dáte ich na Facebook. Je to váš priestor, kde chcete s priateľmi následne diskutovať. Nie je to ani blog ani novinový článok. No a v tom statuse som v počtoch urobil chybu: na Slovensku bolo okolo 5600 všetkých kostolov, – tento údaj bol z roku 2009, na konci roka 2013 to už bolo 6139 bohoslužobných objektov. Stále však hovoríme o všetkých kostoloch a chrámoch, modlitebných objektov cirkví. Tých rímskokatolíckych je okolo 3700, nejaké kostoly by pridali aj grécko-katolíci. No v každom prípade nie toľko ako som uviedol v statuse. Keby sme brali iba rímskych katolíkov, tak by tých utečencov podľa pápežovej výzvy bolo minimálne a určite vyše 11-tisíc. Ale to je iba hra s číslami, pointa je, že reakcia našej vlády a hlavne najväčšej – katolíckej – cirkvi je podľa mňa nedostatočná. Pápež dáva možný postup, vyzýva. Pre korektnosť som samozrejme pôvodný status aj aktualizoval.

Druhá vec, ktorú som musel predýchať je, že pani Renáta môj status vôbec nepochopila. Vlastne keď si pozriem vyhlásenia predstaviteľov vlády a častokrát aj opozície – napríklad autenitcky hnedého, odhliadnuc od vyslovených dezinformácií, nechápu veľa vecí. Na čo som chcel poukázať je, že pápež od nás ako kresťanov žiada viac než iba prekáračky politickej nenávisti a predbiehanie sa v nevôli, neochote pomôcť a prečo sa nič nedá lebo. Poukázal som, že biskupi ako obvykle reagovali alibisticky – aha sorry, veď teraz majú plnú hlavu pochodu za život

Pápež František hovorí o tom ako musí Európa utečencom pomôcť, rakúska katolícka charita Caritas a kardinál Schönborn vyzývajú a aktívne pomáhajú utečencom všetkých vierovyznaní. Kamoš slovenských biskupov a Katolíckej univerzity, maďarský kardinál a arcibiskup Erdö však napríklad de facto podporil Orbánovu hanebnú politiku s tým, ze maďarská cirkev kvôli zákonom nemôže utečencom nijako pomôcť. Slovenskí biskupi len v nedeľu, keď Európa už dlhšie čelí najväčšej utečeneckej humanitárnej katastrofe azda od druhej svetovej vojny, v pastierskom liste vyzývali na účasť na svojom mocenskom pochode „za život“ a tliachali o živote. Áno tliachali. Lebo o utečencoch, o humanitárnej katastrofe historických rozmerov, nehovorili, ani sa o ňu Zvolenský a ďalší neobtreli v tom liste. Tu majú príležitosť zachraňovať životy, rodiny a deti. Morálny úpadok nášho cirkevného establišmentu nemôže byť pre mňa viditeľnejší.

Na morálny úpadok politikov sme už za tie roky zvyknutí, vlastne v ich prípade často znejú hodnoty morálky ako oxymoron. No a tu sa vraciam naspäť k pani Renáte, tá zrejme môj status vôbec nepochopila, vlastne preto vynechala aj poslednú vetu – čo je tretia predýchavacia pointa: „KBS už reagovala klasickým alibistickým stanoviskom idúc vláde po ruke“. Tu som reagoval na slová pána hovorcu KBS Martina Kramaru, ktorý pre HN povedal: „…Budeme hľadať spôsoby ako pomôcť pri integrácii všetkých, ktorých príjme Slovenská republika.“ Čiže iba to čo nakoniec urobí vláda (to je de facto Slovenská republika), iba do toho pôjdeme. Kiež by aspoň chceli vytvoriť priestor pre väčší počet sýrskych kresťanov, ktorých má byť koľko? 200.

Foto: Facebook Branislava Ondrášika
Foto: Facebook Branislava Ondrášika

A to už sa mi nechce rozoberať kázne niektorých katolíckych duchovných ako pána Leopolda Slaninku: „tí, čo prežili násilie, si ho nesú v srdci a prinesú ho k nám“. Ako zaujímavo podotkol Filip Struhárik z Denníka N vo verejnom FB statuse: „Tento človek bol v rokoch 2005-2009 vedúcim slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu. Keď sa dnes pozriete na príspevky, ktoré zdieľa na FB, mohol by byť vedúcim náboženského vysielania v Slobodnom vysielači.“ Celú kázeň si pozrite na stránke Leopolda Slaninku.

Ale tento blog je o pani Renáte, pravej slovenskej kresťanke, ktorá vzdoruje akýmsi hlúpostiam od pápeža. Dám jej aspoň dve rady ako pracovať s Facebookom a ostatnými sociálnymi sieťami:

  1. Nie každé číslo na Facebooku je zlato, čo sa blyští. Ja som si na chybu prišiel, opravil. Škoda, že si to presne neoverila aspoň aj pani Renáta. Ale beriem, inšpirácia je mocná čarodejka.
  2. Texty čítať s porozumením, možno sa potom aj otvorí viac srdce kresťanskej lásky.

Celý tento príbeh o pani Renáte je, ako hovorí jedna moja novinárska kamarátka: „to nevymyslíš“. To nevymyslíš, to je Renáta, to je naša politická a cirkevná elita naprieč takmer celým spektrom.

Teraz najčítanejšie