Denník N

Ak by sa ten text prepísal do aktuálneho jazyka, vznikne dobrá kniha, ktorá nemôže uškodiť, skôr poradiť

Viacnásobný víťaz Novinárskej ceny za rozhovory, Karol Sudor, dnes na otázky odpovedá

foto: Tomáš Benedikovič
"Ja som agnostik, v písme sa nevyznám, hoci som ho čítal, čiže moje schopnosti hovoriť o tom sú mimoriadne obmedzené. 
My, čo v tom jasno nemáme, sa pod vplyvom pocitov, ako nám je v živote nespravodlivo ubližované, neraz stávame cynikmi, občas aj zlými ľuďmi, ktorí zlo oplácajú len ďalším zlom."

Nedeľa 11. jún 2017 Druhý list Korinťanom – 2 Kor 13, 11-13

Milosť Ježiša Krista a Božia láska i spoločenstvo Svätého Ducha

Bratia, radujte sa, zdokonaľujte sa, povzbudzujte sa navzájom, rovnako zmýšľajte, žite v pokoji a Boh lásky a pokoja bude s vami. Pozdravte sa navzájom svätým bozkom.

Pozdravujú vás všetci svätí.

Milosť Pána Ježiša Krista a Božia láska i spoločenstvo Svätého Ducha nech je s vami všetkými.

 

Mária Bruneau
Keby sa ten list volal list Sudorovcom, ako si tieto staroveké pojmy preložíš?
foto: Tomáš Benedikovič
Karol Sudor /novinár/

Mne sa práveže nezdajú staroveké, a to hovorím ako agnostik, ktorý netuší, či Boh existuje, alebo nie. Keď som kedysi čítal Bibliu, mal som pocit, že ak by sa ten istý text prepísal do aktuálneho jazyka a zbavil sa nánosov náboženskej štylistiky, vznikne dobrá kniha, ktorá nemôže nikomu uškodiť, skôr poradiť a donútiť k zamysleniu. A to aj za predpokladu, že by to bola čistá beletria. Akurát sa bojím, že by sme ju potom nenašli nikde okrem Artfora a bola by to menšinová záležitosť s nerentabilným nákladom.

Citácia vyššie z toho radu nevybočuje, apoštol Pavol, ak sú to teda jeho slová, zhrnul v podstate pár dobrých rád do života. Len formuláciu „Bratia, radujte sa, zdokonaľujte sa, povzbudzujte sa navzájom, rovnako zmýšľajte, žite v pokoji a Boh lásky a pokoja bude s vami,“ vnímam ako trochu falošnú frázu. Život je oveľa zložitejší.

Boh lásky a pokoja príliš často s takými ľuďmi akoby nebol. Priveľa poctivých a úprimných veriacich trpí, priveľa chrapúňov nie. Božie mlyny a Boží súd sú dobre znejúcou, ale slabou výhovorkou. Zmysel mi to dáva len vtedy, ak pod „Bohom lásky a pokoja“, ktorý bude s nami, vnímame naše vlastné svedomie, nie transcendentálnu bytosť. Nie som však kapitán Danko, ktorý vie všetko, takže je možné, že „tomtomu“ len zle rozumiem.

  

Mária Bruneau

To si práveže celkom presne nazval, lebo ja mám pocit, že tá transcendentálna bytosť sa pohybuje niekde v tom vlastnom svedomí. Na margo zjednodušenej frázy, osobne ju beriem úplne polopatisticky. Že keď sa potrebuješ lepšie cítiť: raduj sa, zdokonaľuj sa, povzbudzuj!

Veľa ľudí na žiadnu všadeprítomnú milosť, lásku a spoločenstvo neverí. Samozrejme, ak veľmi chceš, tak si ich okolo seba vytvoríš. Lenže napriek unikátnosti ľudského potenciálu máme svoje limity a keď nás tie dobehnú, vtedy je predstava, že to za nás nejaká vyššia entita uhrá, celkom osviežujúca. Ako sa dá racionálnemu človeku prezentovať tento variant racionálne?

foto: Tomáš Benedikovič

Karol Sudor

Ani ja neverím na všadeprítomnú milosť, lásku a spoločenstvo. Ty áno? Potom ignoruješ realitu okolo seba, v celom svete, v dobrej viere si staviaš vzdušné zámky. Fungovať to môže v mikrokomunitách, nie vo väčších celkoch. Tie predsa nie sú monolitné. Ľudsky však tomu snívaniu rozumiem, keby sa to dalo preniesť do reality, bolo by nám „najvác“.

Tvoja otázka je trochu chyták – netrúfnem si totiž povedať, že veriaci a priori nie sú racionálni. Mnohí nie sú, ale poznal som aj ľudí ako Anton Srholec a mnohých ďalších.

Súhlasím však, že predstava o niečom vyššom, čo nás presahuje, čo by mohlo uhrať v našich životoch isté veci, je lákavá. Aj pre mňa. Po debatách s množstvom ľudí som presvedčený, že úprimní a podľa Desatora snažiaci sa žiť veriaci to majú v živote o čosi ľahšie. Aj pri umieraní.

Kdesi vpredu majú svetlo, bod, na ktorý sa môžu uprieť. Pomáha im to prekonávať nepredstaviteľné príkoria, bolesti, zlobu iných, tragédie, čerpajú silu, ktorú my nemáme. To, čo by iných položilo, znášajú neraz ako hrdinovia, lebo veria, že po smrti…

Ako inak sa dá vysvetliť, že prežiješ ponižovanie a zlo uránových baní či vykopnutie zo služieb eštebáckym hierarchom, a nielenže nezanevrieš na konanie dobra, ale staneš sa priam etalónom morálky a pomoci biednym? Ako je možné, že niekto nezanevrie na dobro a nezatrpkne, hoci prišiel o malé nevinné dieťa?

My, čo v tom jasno nemáme, hoci by sme veľmi chceli, sa pod vplyvom pocitov, ako nám je v živote nespravodlivo ubližované, neraz stávame cynikmi, občas aj zlými ľuďmi, ktorí zlo oplácajú len ďalším zlom, lebo o spravodlivosti po smrti, o nebe a pekle pochybujeme, a čakať na pretavenie možnej rozprávky do reality nechceme. Nevravím, že je to pravidlo, ale stačí sa pozrieť okolo seba.

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Nenechali ste si uniknúť seriál komentárovliturgickým čítaniam. Používame v ňom tradične na mieru vypočítané úryvky z Biblie pre aktuálny deň a hovorovo ich tlmočíme pre každého, kto nesrší práve fundovanou teológiou a azda by sa aj rád trochu vyznal. Môžu to byť kľúče k súkromným alebo celospoločenským problémom, aj ak znejú značne zákulisne, lebo nie sú bežne dostupné nezainteresovaným alebo majú chronicky nepríťažlivú reputáciu. Touto iniciatívou oprašujeme tisíceročné texty, aby sme zistili, čo v nich toľkí pred nami videli, vidieť mohli alebo vidieť chceli. Keď aj rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti, či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie vo všetkých sférach základom nesprávneho spracovania informácií. A neživiť nedorozumenia je predsa prvým predpokladom skutočných riešení.

Autori 
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku. 
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Pišta Vandal Chrappa, muzikant, spisovateľ a moderátor v Slovenskom rozhlase, má jednu dcérku, žije v Jure. 
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch. A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.