Denník N

Ak nepotrestáte zločin, vráti sa vám. Ako Mečiar do Ficovej vlády, alebo Štefan Zelník do parlamentu.

Zrušenie, či nezrušenie Mečiarových amnestií nie je právny problém, nech sa nám to to snažia „právni experti“ Smeru a SNS akokoľvek natláčať do hláv. Je to problém morálny a spoločenský. Mečiarove amnestie boli vydané s jediným cieľom. Zabrániť potrestaniu páchateľov únosu Michala Kováča ml. do cudziny. Zabrániť tomu, aby sa vyšetrovanie nedostalo až k samotnému organizátorovi. Nič viac, nič menej. Motív prostý, páchateľ známy. Dalo by sa povedať, sen každého kriminalistu.

Mečiarove amnestie popreli svoj základný,  v právnom systéme stáročia zaužívaný význam, podľa ktorého je amnestia aktom hromadným(už tu Mečiarove nespĺňajú základnú požiadavku), ktorý má celospoločenksý dopad, pretože sa netýka a nesmie týkať len individuálne určených osôb, ale pokrýva celé skupiny páchateľov rôznej trestnej činnosti. Tie Mečiarove boli dokonca 2, pretože on sám ako právnik, spoločne so skupinou brilatných právnych exotov z HZDS typu Macuška, Tóthová, Brňák a podobne, nedokázali na prvý raz zosmoliť text, ktorým by mohol Mečiar zabrániť vyšetrenie, ale predovšetkým potrestaniu trestného činu.

Otázka treda znie : Ak nie je podľa súčasnej vládnej verchušky na čele so Smerom možné amnestie zrušiť, je možné ich text meniť? Ústava a zákony v roku 1998 totiž nedávali možnosť, aby sa amnestia menila, upravovala, alebo inak prispôsobovala potrebám páchateĺov. Amnestia je neopakovateľný akt a môže byť na jeden prípad udelená iba raz, čo sa v prípade amnestovania únosu preukázateľne nestalo.

Ďalšou, nielen právnou, ale možno priamo filozofickou otázkou je, či môže páchateľ, organizátor, alebo osnovateľ trestného činu amnestovať sám seba? Podľa môjho najhlbšieho presvedčenia určite nie! Ak by tomu tak bolo, každý zločinec v prezidentskej funkcii, by na konci svojej krutovlády vydal amnestiu, ktorou by sa vyhol trestnému stíhaniu v budúcnosti. A hroby jeho obetí by navždy zarástli burinou…

Premiér Fico kedysi vo vzťahu k zdravotným poisťovniam v súvislosti so zákonom o zákaze ich zisku a hroziacej arbitráži vyhlásil : Chcú si to rozdať so štátom? Nech sa páči, poďme! My sme na to pripravení!

Teraz by mal spoločne s poslancami Smeru a SNS vyhlásiť : Chcú si to páchatelia zločinu únosu Michala Kováča a vraždy Róberta Remiáša rozdať s parlamentom? Nech sa páči, poďme. My sme na to pripravení!

Kým sa tak nestane, budú sa do parlamentu vracať Zelníkovci, do taláru na Ústavnom súde sa budú obliekať Brňákovci. Teda tí, ktorí napríklad hlasovali za vylúčenie poslanca Gauliedera z parlamentu!

Ale predovšetkým, kým sa tak nestane, bude sa „apo zakladateĺ“, ale predovšetkým apo osnovateĺ, vyškierať na celé Slovensko z Elektry.

 

Teraz najčítanejšie