Denník N

Ak rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti, či predkovia, hovoríme niečo úplne iné

Čo dobré za rok našli známi hostia v biblických textoch a podomácky pretlmočili

 

Pišta Vandal Chrappa

…či je možné odpustiť niekomu, kto o odpustenie nestojí. Tu stojí názor teológov, že odpustenie pomôže hlavne tebe a vytvoríš si štít lásky proti zlu. Ak neodpustíš, bude tvoj nepriateľ stále s tebou. Ráno, keď sa zobudíš, večer, keď budeš zaspávať. Nakoniec ťa zničí bez toho, aby sa ťa dotkol. 

František Mikloško

Generálny tajomník OSN v rokoch 1953 – 1961, švédsky diplomat Dag Hammarskjöld vo svojich denníkoch píše, že pri všetkých úspechoch a sláve, ktorú zažíval, jeho život sa zmenil od chvíle, keď uveril hlasu vo svojom vnútri a začal za ním kráčať. A pokračuje, že odvtedy bol jeho život ako kráčanie v labyrinte nepoznaného, len s jemnou Ariadninou niťou v rukách, ktorá mu ukazovala cestu. 

Samo Trnka

My, dnes, sa ťažko môžeme spoliehať na to, že Stvoriteľ vyrobí Svet 2.0, kde už budú vychytané také bugy ako lepra, Satan a zlí ľudia. Nikdy v histórii sme nemali toľko moci spraviť tento svet krajším miestom pre život. Myslím si, že keby mal Ján zjavenie dnes, asi by sľúbil čisté rieky, zdravý vzduch a ľudské teplo miesto páčikov.

hajdinroundprofilPeter Hajdin

Je fascinujúce, ohromujúce uvedomiť si, že sme súčasťou obrovského, možno nekonečného sledu príčin a dôsledkov. Sme políčkom v širokouhlom, plnofarebnom a celovečernom výpravnom koprodukčnom filme. Každé políčko je takmer na nerozoznanie podobné tomu predošlému a tomu nasledujúcemu, no predsa nie sú rovnaké. Spôsob, akým naväzujú na seba, určuje plynulosť, akou sa odohráva obraz. Príbeh tohoto filmu nikdy nebudeme schopní obsiahnuť celý. Môžeme sa však možno usilovať o to, aby sa film nepretrhol práve na našom políčku. One thing leads to another.

Marie KotajsovaMarie Kotajsová

Někdy se mi zdá, že ovce se staly z nás, polní zvěř kličkuje mezi auty a ryby v moři ubývají po milionech. Ale zpátky k žalmu, člověka za pána tvorstva nepovažuji, a pokud ano, tak jenom v tom smyslu, že má zodpovědnost nejenom za zvířata, ale za celou planetu. A přesně o to tady podle mě jde, přestože samotný text v druhé části vyznívá v dnešní době poněkud povýšeně. Máme dnes jiné chápání slova vládnout, než v době, kdy text vznikal. Ale myslím, že chce říct, že když vládnout, tak vlídně a laskavě, proto to přirovnání k andělům.

havran3roundMichal Havran

Chceli by ste ale naozaj vidieť mŕtvych ako kráčajú a hovoria? Nemáte problém s myšlienkou, že oživovanie mŕtvych možno nie je víťazstvom života, ale smrti nad životom? Keď sa budeme zaklínať, že veríme Zvesti o jeho návrate, spomeňme si, že smrť je najdesivejšou pointou života a že v prípade oživených v starých textoch nerozprávame o púťovej atrakcii. Až s takou ľahkosťou by sme v Zmŕtvychvstanie veriť nemali a mali by sme mať porozumenie pre tých, čo to napríklad z hrôzy pred oživenou smrťou odmietajú.

pastircakprofilround1Daniel Pastirčák

Pavol hovorí viac než sám dokáže rozumieť. Zatiaľ čo v iných textoch, v duchu dobových predstáv, povzbudzuje ženy, aby sa podriadili mužom, a otrokov aby sa podriadili svojím pánom, inšpirovaný Kristovým duchom vzkriesenia prehlasuje túto nerovnosť za zrušenú. Tak Duch v Pavlovom texte prekonáva literu, a ohlasuje novú rovnosť všetkých ľudí, bez ohľadu na pohlavie, spoločenský status, národnosť či rasu.

jptacinroundJakub Ptačin

Je tu však príliš veľa tých situácií, kedy to naozaj až tak dôležité je. Kedy by pomoc mala byť samozrejmá a nie vynútená alebo podmienená. Kedy by sme sa mali na náš komfort vykašľať a pomôcť. Nezištne. Normálne.

feromuckaroundFero Múčka

V tom je vyjadrená celá pointa sociálnych vzťahov, ako si ich podľa žalmistu predstavuje Boh. Ak zoberiem vážne, že mám oslavovať Boha, lebo ma osobne stvoril a to isté majú robiť aj ostatní, ktorých tiež osobne stvoril, dosť to limituje naše možnosti vzájomne sa mlátiť, okrádať a pod. Proste to nejde dokopy.

prostrednikprofileroundOndrej Prostredník

Ľudia formovaní na rozhraní kultúr a náboženstiev v ich vzájomnej otvorenosti môžu oveľa účinnejšie prispieť k šíreniu tej, či onej myšlienky. Nazdávam sa, že takí ľudia majú aj potenciál robiť to s rešpektom a bez zatrpknutosti v prípade odmietnutia.

mirkaabelMirka Ábelová

v tuneli Sitina všetci stovkou

a zoznam toho, čo je zle, je dlhší ako Zlaté stránky

a ľudia čo ťa nenávidia ti budú želať veľa šťastia

utešuješ sa

deň, ktorý prichádza

ich spáli

budú ako plevy

michal-profil-roundMichal Patarák

„Lebo koreňom všetkého zla je láska k peniazom.“

Amos píše o tom, čo je všade vôkol nás a na čo sa obvykle sťažujeme ako na konzum. Je to kolobeh, ktorého palivom sú lakomstvo a peniaze na jednej, a naše túžby a sny na druhej strane. V jeho tieni ležia pracujúce deti, prach, zneužívanie a bieda. Aj teraz pijem čaj, za ktorého zber lístkov pravdepodobne niekto strašne strašne ďaleko – ale predsa na tejto planéte – nedostal adekvátne zaplatené.

vladimiraledeckaroundVladimíra Ledecká

Hovoriť o náboženstve, ako o dôvode pre vojnu, je ako hovoriť o vode, ako o horľavine. Ale voda, tak aj náboženstvo, zmýva zlé, a hasí vzplanuté. Nie naopak.

benuhrinround

Benjamin Uhrin

Nemám problém dôverovať Bohu, že ma bude brať na zodpovednosť len za to, čo som počul a videl. Pokiaľ sa zodpovedne vysporiadavam s tým, aké poznanie (o sebe) mi dal, som na ceste k Nemu.

maria profilMária Bruneau

Bývať v dome Pánovom neznamená presťahovať sa do nevykúreného kostola, potiaľto ste vedeli. V dome Pánovom znamená v tom najútulnejšom, čo si za domov viete predstaviť. Aby sa vám podarila legendárna domácnosť, treba “túžiť obdivovať” alebo „veriť, že uvidím”. To je prístup s integritou! Nehovorím ja, ale dnešný biologicko-lingvistický výskum. Ako rozprávaš, mení tvoj mozog. Ako sa stravuješ a správaš, mení tvoju DNA už pre generáciu tvojich detí.

luciastassround Lucia Štasselová

Spočiatku neveríme, že toto je cesta, o ktorú v čase úzkosti žobroníme. Ďalšie dieťa – zázrak. Nemáme na nič iné silu, len ho prijať. Odovzdávame svojich démonov-anjelov spolu s pochybnosťami. Koná pomaly, tak ako v celej histórii deti konajú. Nastavuje úplne nové vťahy medzi členov rodiny, spoločenstva, posilňuje naše dary, potrebné pre starostlivosť oň. Démoni sa už nemenia na anjelov, rozpoznávame ich. Nemiznú ale postupne ustupujú a my ich vieme ovládať… Nachádzame samých seba a rozumieme iným. Sme zachránení… Skrze dieťa. 

lubodobrovodaround Ľubo Dobrovoda

Suma sumárum, ľud nebude konať dobro, až v poslednej dekáde života, tak ako mafiánski krstní otcovia a prechľastané rokové hviezdy. Začne s ľudskou dobrotou od malinka a spustí sa revolta dobra. Ale no tak, nebláznite. Nestane sa sa nič! …Tá parta čo vládne na zemi, by nedopustila, aby sa menili pravidlá, a tak budem sem tam snívať o Izaiášovom spasiteľovi a hodím do zvonca pár euro…

veronka profil roundVerona Šikulová

Alebo raz sme s otcom v lese našli hrudu soli, aké po hore roznášajú horári pre zvieratá. Odvtedy som takú hrudu videla viackrát, ale v ten prvý raz mi učarila. Bola krásna, veľká, trochu špinavá a predstava ako k nej prichádzajú srnky, ochutnajú a osolia si život ma dojímala. Srnky možno hrudy soli nehľadajú, ba možno im ani nechutia, ale na rozdieľ od Maruškinho otca vedia, že soľ je dobrá a dôležitá.

pivovarprofilroundMichal Pivovar

Poznám takých, čo sú soľou, svetlom. Mám na nich šťastie a stretávam ďalších dnes, storočia potom, čo biblický príbeh prišiel na svet. Mnohí z nich by sa bránili, že oni sú len hocikto, neverili by mi. Netušia, že sú tými najzdravšími stromami našich ľudských záhrad. 

 

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Nenechali ste si uniknúť seriál komentárovliturgickým čítaniam. Používame v ňom tradične na mieru vypočítané úryvky z Biblie pre aktuálny deň a hovorovo ich tlmočíme pre každého, kto nesrší práve fundovanou teológiou a azda by sa aj rád trochu vyznal. Môžu to byť kľúče k súkromným alebo celospoločenským problémom, aj ak znejú značne zákulisne, lebo nie sú bežne dostupné nezainteresovaným alebo majú chronicky nepríťažlivú reputáciu. Touto iniciatívou oprašujeme tisícročné texty, aby sme zistili, čo v nich toľkí pred nami videli, vidieť mohli alebo vidieť chceli. Keď aj rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti, či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie vo všetkých sférach základom nesprávneho spracovania informácií. A neživiť nedorozumenia je predsa prvým predpokladom skutočných riešení.

Autori 
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku. 
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Pišta Vandal Chrappa, muzikant, spisovateľ a moderátor v Slovenskom rozhlase, má jednu dcérku, žije v Jure. 
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch. A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.