Denník N

Ak vám už všetko visí, neznamená to, že je všetkému koniec

Sú veci, ktoré ženy jednoducho nedokážu pochopiť.

Ony si myslia, že keď nám povedia, aby ste zavesili obraz, zadali vám úplne jednoduchú, ľahko riešiteľnú úlohu. Ani nevedia, ako kruto sa mýlia. Zavesiť obraz znamená vykonať sled neuveriteľného množstva úkonov, na ktoré sa treba psychicky pripraviť. Niekomu táto príprava trvá kratšie, inému dlhšie, preto nás, milé dámy, nenaháňajte a nepripomínajte nám to každého pol roka. My sa pripravujeme…

Najhoršie, že keď dostanete za úlohu zavesiť obraz, nie je to len o jednom obraze. Postupne sa začínajú vynárať ďalšie a ďalšie. Jeden sa vešia na jeden klinček, iný na dva. Na ďalší potrebujete háčik. Keď ste  si už na sto percent istý, že na stene už nie je žiadny priestor na obraz, zrazu zistíte, že vám žena strká do ruky luster a úpenlivo vás žiada, aby ste zavesili už aj ten. Keď už máte rozložené náradie…

Problém spočíva v tom, že jednak vaša psychická príprava vešanie lustra nezahŕňala, jednak to náradie, ktoré ste používali pri vešaní obrazov, je vám pri montovaní svietidla platné ako analfabetovi Leninove Zobrané spisy. A tak valíte do búdy, prehrabete sa vo všetkých tých klinčekoch, klincoch, matkách a skrutkách. Nájdete hmoždinky a tie správne skrutky, vybehnete späť do izby, vyleziete na rebrík a vtedy zistíte, že to, čo ste si priniesli, je celé zlé, lebo lampu idete vešať na sadrokartón.

Valíte späť do búdy a ste si istý, že dve príchytky a skrutky do sadrokartónu máte, len, samozrejme, neviete kde a, samozrejme, ani ich nenájdete. Na poslednú chvíľu vtrhnete do jediného železiarstva v dedine, aby ste si ich zabezpečili. Ponúknu vám príchytky s priemerom menšieho kanalizačného potrubia, ktoré by udržali na plafóne aj Ježiša. Vôbec by ste sa nemuseli báť, že keby sa podeň posadil Harabin, mohol by naňho náhodou spadnúť.

Také príchytky s vďakou odmietnete, nechcete mať v dome diery, aké mali budovy v Drážďanoch po bombardovaní. Znova sa prehrabete vo svojom spojovacom materiáli a nájdete tie menšie, ktoré ste chceli použiť pôvodne. Bez jednej podložky, ale pri tých všetkých naháňačkách to považujete za malý, bezvýznamný detail. Nájdete svoju aku vŕtačku a zistíte, že oba akumulátory sú vybité, i keď ste presvedčený, že aspoň jeden by mal byť plný šťavy. Tak ako Milan Uhrík z ĽSNS sa nevyjadruje k holokaustu, lebo nie je historik, tak ani vy sa nevyjadríte k samovybíjaniu akumulátorov, lebo nie ste elektrikár. Len rezignovane rozhodíte rukami a zbehnete si po elektrickú vŕtačku. Keď sa vrátite do izby, zistíte, že máte krátku prívodnú šnúru. Zbehnete si vziať predlžovací bubon.

Ešte zrkadlo, poprosí manželka a vy zafuníte ako býk, ktorému pred nosom zrovna ukradli kravu. Lebo to, čo ona nazýva zrkadlom, je v skutočnosti obluda cez celú stenu, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani kráľovná slovenského bulváru Nora Mojsejová. Len vyrezávaný ozdobný rám mu chýba. Zavesiť také zrkadlo nie je žiadna sranda. V tej chvíli vám pripadá omnoho ťažie. Máte pocit, že je až také ťažké ako váš momentálny životný údel. Potrebujete veľké príchytky a rovnako veľké skrutky, vŕtačku, vrták. A vodováhu. To je  niečo, čo viete, ako vyzerá aj na čo to slúži, ale videli ste to naposledy pred dobrými piatimi rokmi. Zrkadlo musí visieť rovno a nesmie spadnúť. Keby vám zo stropu zahučal ten Ježiš, on by vám to odpustil. Ak vám padne a rozbije sa zrkadlo, sedem rokov nešťastia vás neminie.

Keď je práca hotová a vám už všetko zdarne visí, snažíte sa doma vysvetliť, prečo ste z tej akcie boli ak nie priamo naštvaný, tak minimálne trošku nervózny. Tvrdíte, že všetko chce svoj čas na predprípravu, že potrebujete náradie a spojovací materiál, že všetko to máte na viacerých miestach a neviete, kde to máte hľadať. Všetko je roztrúsené po dome, garáži a hospodárskej budove. Ani neviete, akú búdu si na seba šijete.

Dobre, povie vám manželka, cez víkend skočíme do obchoďáku a kúpime regále, aby si mal všetko na jednom mieste. Kúpili sme. Ďalší víkend ich budem skladať. Našťastie na to nebudem nepotrebovať žiadne náradie. Konštrukcia sa do seba navzájom zasúva, a tak by to malo byť jednoduché. Psychická príprava by nemala byť až taká náročná a dlhá. Len dúfam, že okrem regálov nebude treba skladať ešte niečo iné. Napríklad účty…

Teraz najčítanejšie