Denník N

Ak vládne blázon alebo extrémista, škody sú väčšie než cena dvojkolových volieb

Parlament v týchto dňoch rokuje o zákone, ktorý by mal z najbližších volieb do samosprávnych krajov spraviť jednokolovú záležitosť. Z môjho kandidátskeho pohľadu by to mohla byť dobrá správa – veľa kandidátov pri nízkej účasti by mi vlastne mohlo pomôcť, na zvolenie by mi tak mohlo stačiť naozaj málo hlasov. Musím sa však ozvať, pretože toto rozhodnutie považujem za nesprávne.

Už dnes kraje bojujú s nízkou mierou dôvery a pochopenia u občanov. Väčšina ľudí netuší, na čo nám kraje vlastne sú a túto mieru záujmu prezentujú aj vo voľbách. V župných voľbách chodí voliť čoraz menej ľudí a tak majú predsedovia krajov a poslanci vlastne veľmi malú legitimitu. Tá by jednokolovými voľbami ešte klesla.

Ako príklad môžem použiť ostatné voľby. Ak by sa župan volil jednokolovo, tak “najpopulárnejší” župan by mal podporu 11,5% voličov a ten najnepopulárnejší, no stále zvolený, dokonca len 6,7% všetkých oprávnených voličov.

ju-tabulka

Už teraz je jasné, že do budúcoročných župných volieb sa zapojí veľa kandidátov. Jednokolový volebný systém tak môže pomôcť hlavne kandidátom, ktorí síce vo všeobecnosti nemajú masívnu podporu, no ich voliči sú zomknutí a ochotní prísť. Nuž a pri malej účasti to môže znamenať, že vláda tak nahrá kandidátom, proti ktorým aspoň verbálne bojuje: extrémistom a komediantom.

Jednokolové voľby do žúp môžu dostať svoj zmysel, keď sa o 5 rokov spoja s komunálnymi, pri ktorých je účasť vyššia a zvolení kandidáti tak budú mať výrazne vyššiu podporu a teda aj legitimitu. Jednokolové voľby dnes považujem skôr za zbytočný hazard a ľahkovážne odstránenie jedinej volebnej poistky – druhého kola. Tá síce tiež nemusí byť funkčná vždy, ale aj čudný kandidát musí aspoň zabojovať a získať podporu nadpolovičnej časti ľudí, ktorí voliť prídu.

Bez ohľadu na to, ako sa poslanci nakoniec rozhodnú, nebudem bojovať len o vlastnú podporu, ale aj o čo najvyššiu účasť v týchto voľbách. Pretože to tak možno nevyzerá, ale župné voľby sa týkajú nás všetkých, každý jeden deň. A škody, ktoré na krajoch a dôvere ľudí napáchajú blázni a pomýlenci, môžu byť napokon oveľa vyššie, ako náklady na druhé kolo volieb.

Viac o mojich aktivitách sa dozviete na facebook.com/uhler 2017.

Teraz najčítanejšie

Jozef Uhler

Žijem so svojou rodinou v okrajovej časti Bratislavy, v Jarovciach, ktoré ma fascinujú tým, že sú dedina aj mesto zároveň. Ľudia sa tu navzájom poznajú, na ulici vás bez problémov pozdraví človek, ktorého nepoznáte a hovorí sa tu štyrmi jazykmi. Nuž ako kedysi v Prešporku. Vyštudoval som informatiku na Matfyze, ktorý je na Slovensku jednou z najprestížnejších škôl a pre svoj život som si ako IT-čkár mohol vybrať ktorékoľvek iné mesto sveta. Mne sa však páčilo doma. Cítil som, že v Bratislave chcem žiť, pretože tento región spĺňa moje predstavy na pokojný a šťastný život. Chcem, aby každý, kto sa do bratislavského kraja prisťahoval, našiel v ňom svoj domov. Tiež chcem, aby ľudia, čo tu žijú od detstva, nehľadali svoju budúcnosť za hranicami. Toto je môj cieľ a dôvod prečo chcem byť županom a v júni 2016 som ohlásil svoj záujem kandidovať na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.