Denník N

Ako (ne)úmyselne “utopiť” lehotu na predkladanie ponúk

V elektronickom trhovisku je zákonom stanovená minimálna lehota na predkladanie ponúk 72 hodín (3 dni), pričom sa do nej nezapočítavajú štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Ak sa však štátny sviatok nachádza blízko víkendu, zabúda (alebo nezabúda?) sa na ľudský faktor. V nasledujúcich riadkoch opíšem (bez odbornej terminológie) ako sa dá lehota na predkladanie ponúk jednoducho (ne)úmyselne “utopiť”.

Elektronické trhovisko je systém, pomocou ktorého môže štát, mestá, obce a ďalšie verejnoprávne inštitúcie nakupovať tovar a služby od firiem. Veľkou výhodou je možná vysoká hospodárnosť a efektívnosť, ak sú podmienky súťaže nastavené tak, aby sa do nej prihlásilo čo najviac firiem a následnou aukciou štát nakúpil za čo najnižšiu cenu. Podmienky súťaže bývajú síce nastavené v súlade so zákonom, avšak nie vždy v súlade s morálkou. Fráze “všetko je v súlade so zákonom” sa dá ťažko veriť, pretože aj otroctvo bolo kedysi legálne.

Takouto podmienkou je aj nastavenie lehoty na predkladanie ponúk na minimálnu lehotu (72 hodín) pred štátnym sviatkom blízko víkendu, ale tiež v období rozťahanejších sviatkov ako sú Veľká nocVianoce. Zabúda (alebo nezabúda?) sa totiž na ľudský faktor. Jednoduchý príklad je z roku 2016, kedy bol 17. november ako štátny sviatok vo štvrtok. V stredu bola vyhlásená súťaž s min. lehotou na predkladanie ponúk (3 dni), pričom vo štvrtok je štátny sviatok. Mnoho zamestnancov firiem si chcelo predĺžiť víkend, taktiež živnostníci zvážili oddych (samozrejme podľa možností) a vzali si v piatok dovolenku. Mnohí z týchto ľudí môžu byť zodpovední za prihlásenie firmy do súťaže. Avšak, v stredu, kedy je súťaž vyhlásená, je tzv. koniec týždňa, teda zhon pred predĺženým víkendom a na prihlásenie do súťaže (predloženie ponuky) sa jednoducho zabudlo (ľudský faktor). V pondelok, kedy končí lehota na predkladanie ponúk, je podobná situácia.

streda deň vyhlásenia súťaže
štvrtok štátny sviatok
piatok dovolenka 24 hod.
sobota víkend 48 hod.
nedeľa víkend
pondelok lehota na predkladanie ponúk 72 hod.

Teraz si možno poviete, že firma má byť v strehu, ak sa chce prihlásiť do súťaže (stihnúť lehotu na predkladanie ponúk). V tomto si dovolím nesúhlasiť, pretože štát má nastaviť také podmienky súťaže, aby ponuku do nej predložilo čo najviac firiem. A práve vyhlásiť súťaž pred “predĺženým víkendom” s minimálnou lehotou na predkladanie ponúk (3 dni) takouto podmienkou jednoznačne nie je.

Uvediem jednoduchý príklad zo života. Chcete ísť nakupovať tak, aby ste mali čo najväčší výber tovaru za čo najnižšie ceny. Pôjdete teda nakupovať o druhej hodine rannej? Aké obchody budú otvorené? S akým výberom tovaru? A za aké ceny nakúpite?

Riešenie je jednoduché. Vyhlásiť súťaž v prípadoch, ako je vyššie spomínané, s dlhšou lehotou na predkladanie ponúk. Nakoľko na Slovensku ešte nie sme dostatočne protikorupčne vyspelí, je potrebné zmeniť zákon. Ním by sa mala predĺžiť minimálna lehota na predkladanie ponúk o ďalších 48 hodín (2 dni) v prípade, ak sa medzi vyhlásením súťaže a lehotou nachádza štátny sviatok blízko víkendu alebo na viac dní rozťahané sviatky ako sú Veľká nocVianoce, kde je veľmi vysoká pravdepodobnosť dovolenky zodpovedných zamestnancov. Obmedzí sa tak ľudský faktor a štát nakúpi hospodárnejšie a efektívnejšie.

Celý problém opisujem aj v krátkom videu

Aktualizované 15.3.2017 o video vložené priamo do článku.

Teraz najčítanejšie

Kamil Bodnár

V komunálnych voľbách v roku 2018 som bol zvolený za poslanca bratislavskej mestskej časti Ružinov za obvod Štrkovec. Som predsedom Dozornej rady Ružinovského podniku verejno - prospešných služieb, a.s.. Vo voľbách do VÚC BA v roku 2017 som skončil ako prvý náhradník za obvod Ružinov. Vo svojom voľnom čase sa venujem analýze štátnych verejných obstarávaní, súťaží, zmlúv a vzájomných politických prepojení, čo mnohokrát pri svojej práci využila expodpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tejto téme sa venujem aj vo svojej rigoróznej práci s názvom Problematika verejného obstarávania na Slovensku. Popritom pracujem v informačno-technologickej spoločnosti ako dátový analytik.