Denník N

Ako ďalej?

Pondelkový protest pred komplexom Bonaparte vyhnal do ulíc okolo päťtisíc ľudí a ukázal nám hneď niekoľko vecí.

1. Lídri opozície sú Richard Sulík, Igor Matovič a Daniel Lipšic. Sú jej hlavnými tvárami a narozdiel od ĽSNS či Sme rodina sa ako opozícia správajú a nesedia nečinne v parlamente. Taktiež, najmä zásluhou Matoviča získali títo traja ľudia defacto monopol na relevantné protesty proti Ficovi a Smeru. Bez nich to skrátka nepôjde. Je na nich, aby udržali rozhorený oheň protestov aj v daždi, ktorý predstavuje nastávajúce leto a uhorková sezóna.

2. Ľudovít Kaník sa nezmieril so statusom politickej mŕtvoly a pokúša sa resuscitovať svoju kariéru prostredníctvom svojich protestov, ktoré organizuje zajtra, 23. júna. Na facebooku je zatiaľ prihlásených iba okolo 400 ľudí. https://www.facebook.com/events/612160695613999/ Napriek početným výzvam na presunutie protestov na 27.jún, čím by sa spojili s ohláseným druhým protestom vyššie spomenutej “veľkej trojky”, v tomto momente Kaníkov protest stále platí. S veľkou pravdepodobnosťou tam príde menej ako 1000 ľudí, čo uškodí hlavnému protestu, keďže časť ľudí bude mať pocit, že protesty zakapávajú (aj tí, čo o ňom budú počuť v médiach) a už na ďalší nemusia prísť. Demokrati Slovenska reagovali tým, že mali záujem spojiť sa s hlavným protestom, ale odmietli ich. To avšak situáciu nijako nemení, pretože v konečnom dôsledku zajtrajším protestom aj tak hlavnému ublížia. Rovnako nechápu, že sú irelevantnou stranou, ktorá sa mala rozpustiť hneď po odhlásení sa z volieb, aby “neblokovali” svojich šikovných ľudí od šance presadiť sa v politike v iných stranách.

3. Kotleba nemá záujem na boji proti korupcii, uvedomuje si, že ak budú tieto protesty neúspešné, situácia sa nezlepší a bude ho voliť ešte viac zúfalých ľudí.
4. Fico sa Kaliňáka nevzdá. Zrejme by ho totiž stiahol so sebou, očividne naňho vie dosť špiny. Jeho jedinou možnosťou je teda podržať ho a dúfať že protesty nebudú úspešné. A ako ich spraviť úspešnými?

Je potrebné vytvoriť taký tlak, aby bolo SNS a najmä Mostu jasné, že pokiaľ túto vládu podržia, stanú sa do jedného v roku 2020 politickými mŕtvolami (Procházka ňou už dávno je) a pokiaľ nie, budú mať pekný volebný výsledok v predčasných voľbách. Potom treba vyvolať hlasovanie o dôvere vlády a ja verím, že z prípadných predčasných volieb môže veľa vyťažiť SNS, preto vládu položí.

Ako taký tlak vytvoriť? Treba vydržať, dať ľuďom nádej na zmenu, a hlavne sa neštiepiť.

Teraz najčítanejšie

Pavol Kuna

Študent práva na Karlovej Univerzite v Prahe, vo voľnom čase sleduje vývoj na Slovensku a dúfa, že sa jedného dňa bude môcť vrátiť naspäť.