Denník N

Ako dať aspoň jednu facku firme v daňovom raji

Register partnerov verejného sektora je okrem iného, zjednodušene napísané, aj akýsi zoznam firiem, ktoré môžu prijímať financie od štátu.

Musí byť v ňom zapísaná každá firma už predtým ako od štátu (napr. výhrou vo verejnom obstarávaní, v súťaži a pod.) jednorázovo získa financie  na základe zmluvy vo výške min. 100 000 EUR alebo v úhrne min. 250 000 EUR v kalendárnom roku. Podstatou tohoto registra je to, aby bolo jasné, kto je skutočným majiteľom firmy, teda je na konci celej štruktúry firmy ako fyzická osoba, ktorá si v konečnom dôsledku užíva zarobené peniaze.

Problém však vidím v tom, že nie je jasná historická štruktúra firmy, teda nie je uvedené, kto v tejto firme pôsobil v minulosti. Zmysel uvedenia historickej štruktúry firmy by bol v odhalení prípadných politických prepojení tej-ktorej firmy z minulosti. Jednoduchý príklad: Politik si v minulosti prihrával zákazky svojim firmám v daňových rajoch. Kvôli tomuto zákonu prepísal firmy na iné osoby (alebo aj tzv. biele kone). No v historickej štruktúre firmy bude stále uvedený. Je logické, že politik sa môže skrývať za „bielych koní“ pomocou ďalších ním založených firiem v daňových rajoch, avšak historická štruktúra firmy môže odhaliť aspoň doterajšie prepojenia.

Celý problém opisujem aj v krátkom videu.

Teraz najčítanejšie

Kamil Bodnár

V komunálnych voľbách v roku 2018 som bol zvolený za poslanca bratislavskej mestskej časti Ružinov za obvod Štrkovec. Som predsedom Dozornej rady Ružinovského podniku verejno - prospešných služieb, a.s.. Vo voľbách do VÚC BA v roku 2017 som skončil ako prvý náhradník za obvod Ružinov. Vo svojom voľnom čase sa venujem analýze štátnych verejných obstarávaní, súťaží, zmlúv a vzájomných politických prepojení, čo mnohokrát pri svojej práci využila expodpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tejto téme sa venujem aj vo svojej rigoróznej práci s názvom Problematika verejného obstarávania na Slovensku. Popritom pracujem v informačno-technologickej spoločnosti ako dátový analytik.